Vesti

Bechtel spreman da finansira studiju za RHE Đerdap 3

djerdap 3 bechtel zorana mihajlovic christopher hill

Foto: Zorana Mihajlović/Facebook

Objavljeno

01.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i američke kompanije Bechtel razgovarali su o gradnji reverzibilne hidroelektrane (RHE) Đerdap 3. Bechtel je, kako je saopštilo Ministarstvo, spreman i da i obezbedi sredstva sa pripremu studije izvodljivosti za ovaj projekta.

O saradnji Srbije i SAD na projektima u oblasti energetike u Beogradu su razgovarali Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Christoper Hill, ambasador SAD u Srbiji, i Stuart Jones, predsednik kompanije Bechtel za regione i korporativne odnose.

Mihajović je izjavila da je ponosna na saradnju sa kompanijom Bechtel u prethodnom resoru, kad je započeta izgradnja Moravskog koridora, koji će biti najmoderniji i prvi digitalni auto-put u Srbiji.

On je istakla da veruje da postoje velike mogućnosti za saradnju i u oblasti energetike.

Đerdap 3 bi mogao da ima snagu od 2.400 MW

Posebno kada je reč o projektima u oblasti obnovljivih izvora energije i prve hibridne reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3, čija bi ukupna instalisana snaga mogla da dostigne 2.400 MW, uz još 400 MW kapaciteta za proizvodnju električne energije iz vetra i sunca, rekla je ona.

Energetska bezbednost je, prema njenim rečima, najvažnija tema za sve zemlje u Evropi trenutno, pa i za Srbiju, za koju je važno da napreduje i u procesu energetske tranzicije i bude mnogo efikasnija u gradnji novih energetskih kapaciteta.

Jones: finansirali bismo prethodnu studiju izvodljivosti za projekat

Stuart Jones, predstavnik kompanije Bechtel, rekao je da su zainteresovani da detaljnije sagledaju mogućnosti za saradnju sa Srbijom u oblasti energetike, između ostalog i kroz finansiranje prethodne studije izvodljivosti za projekat RHE Đerdap 3.

Inače, Bechtel je pre skoro godinu dana već najavio da je zainteresovan za izgradnju RHE Đerdap 3 i velike vetroelektrane u Srbiji.

Da podsetimo, RHE Đerdap 3 je jedan od projekata iz investicionog plana ulaganja u energetiku vrednog 17 miijardi evra. Među investicijama su dve RHE – Đerdap 3 i Bistrica, koje su važne za veće korišćenje obnovljivih izvora energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Na konferenciji COP28 deklaracija utrostrucavanju nuklearnih kapaciteta 2050

Na konferenciji COP28 potpisana deklaracija o utrostručavanju nuklearnih kapaciteta pre 2050.

1. avgust 2022. - Šefovi država i drugi najviši zvaničnici iz 22 zemlje sastavili su Deklaraciju o utrostručavanju nuklearne energije najkasnije 2050. godine.

rumunija depozitni sistem ambalaza tomra

Rumunija uvela depozitni sistem, drugi najveći u Evropi

1. avgust 2022. - Rumunija se pridružila grupi od 13 evropskih zemalja koje imaju depozitni sistem za jednokratnu ambalažu za piće

Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ) u Severnoj Makedoniji raspisala je poziv za dodelu lokacija za izgradnju solarnih elektrana

Severna Makedonija nudi lokacije za solarne elektrane u tehnološko-industrijskim razvojnim zonama

1. avgust 2022. - Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ) Severne Makedonije raspisala je poziv za lokacije za izgradnju solarnih elektrana

vetropack straza koer virtuelna elektrana

Hrvatski proizvođač staklene ambalaže postao deo KOER virtualne elektrane

1. avgust 2022. - Vetropack Straža deo je Vetropack grupe, koja je, kako je saopštio KOER, jedna od vodećih proizvođača staklene ambalaže u Evropi