Vesti

Bechtel spreman da finansira studiju za RHE Đerdap 3

djerdap 3 bechtel zorana mihajlovic christopher hill

Foto: Zorana Mihajlović/Facebook

Objavljeno

01.08.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

01.08.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i američke kompanije Bechtel razgovarali su o gradnji reverzibilne hidroelektrane (RHE) Đerdap 3. Bechtel je, kako je saopštilo Ministarstvo, spreman i da i obezbedi sredstva sa pripremu studije izvodljivosti za ovaj projekta.

O saradnji Srbije i SAD na projektima u oblasti energetike u Beogradu su razgovarali Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Christoper Hill, ambasador SAD u Srbiji, i Stuart Jones, predsednik kompanije Bechtel za regione i korporativne odnose.

Mihajović je izjavila da je ponosna na saradnju sa kompanijom Bechtel u prethodnom resoru, kad je započeta izgradnja Moravskog koridora, koji će biti najmoderniji i prvi digitalni auto-put u Srbiji.

On je istakla da veruje da postoje velike mogućnosti za saradnju i u oblasti energetike.

Đerdap 3 bi mogao da ima snagu od 2.400 MW

Posebno kada je reč o projektima u oblasti obnovljivih izvora energije i prve hibridne reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3, čija bi ukupna instalisana snaga mogla da dostigne 2.400 MW, uz još 400 MW kapaciteta za proizvodnju električne energije iz vetra i sunca, rekla je ona.

Energetska bezbednost je, prema njenim rečima, najvažnija tema za sve zemlje u Evropi trenutno, pa i za Srbiju, za koju je važno da napreduje i u procesu energetske tranzicije i bude mnogo efikasnija u gradnji novih energetskih kapaciteta.

Jones: finansirali bismo prethodnu studiju izvodljivosti za projekat

Stuart Jones, predstavnik kompanije Bechtel, rekao je da su zainteresovani da detaljnije sagledaju mogućnosti za saradnju sa Srbijom u oblasti energetike, između ostalog i kroz finansiranje prethodne studije izvodljivosti za projekat RHE Đerdap 3.

Inače, Bechtel je pre skoro godinu dana već najavio da je zainteresovan za izgradnju RHE Đerdap 3 i velike vetroelektrane u Srbiji.

Da podsetimo, RHE Đerdap 3 je jedan od projekata iz investicionog plana ulaganja u energetiku vrednog 17 miijardi evra. Među investicijama su dve RHE – Đerdap 3 i Bistrica, koje su važne za veće korišćenje obnovljivih izvora energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

1. avgust 2022. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

1. avgust 2022. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

Ustavni sud Srbije odluku u korist Rio Tinta

Ustavni sud Srbije doneo odluku u korist Rio Tinta

1. avgust 2022. - Ustavni sud Srbije je proglasio ukidanje prostornog plana za projekat Jadar iz 2022. neustavnim i nezakonitim, presudivši tako u korist Rio Tinta

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

1. avgust 2022. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika