Energetska efikasnost

Beč premijama podstiče građane da pređu sa gasa na čiste energente

Grad Beč daje premije građanima koji sa gasa pređu na ekološki prihvatiljive izvore energije

Foto: Ionel Stanciu from Pixabay

Objavljeno

02.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Za sve građane koji žele da izbace gasni kotao iz svog domaćinstva i počnu da koriste energiju iz ekološki prihvatljivih izvora, Grad Beč je pripremio premije.

Realizacija programa Gas napolje (Raus aus Gas) u Beču ne ide predviđenom brzinom. Neki vlasnici zgrada ne žele da prelaze na čistija rešenja.

Dešava se da i podstanari nisu zainteresovani. Tako je i u zgradama koje se nalaze u vlasništvu grada, gde neki stanari insistiraju na zadržavanju grejanja na gas. Vlasnici ne smeju da sprovedu promene bez njihove dozvole.

Vrednost premije od 1000 do 1.500 evra

Da bi privoleo obe strane, Grad Beč će od marta davati podsticaje od hiljadu evra po stambenoj jedinici, po pola vlasnicima i podstanarima.

Uslov za dobijanje premije za dekarbonizaciju jeste da stanar prestane da koristi gas za kuvanje, grejanje i zagrevanje vode. Biće isplaćena kada se ukloni priključak za gas, objasnila je rukovoditeljka Odeljenja za podršku stambenoj izgradnji Viktorija Nojber.

Prelazak sa gasa na čistije izvore podrazumeva radove u stanu i troškove nabavke novih uređaja.

„Sa 1.000 evra, prelazak na obnovljivu energiju mogu da priušte svi stanovnici Beča. Premija se čak može povećati na 1.500 evra po stanu, ukoliko istovremeno svi stanari u zgradi pređu na ekološku struju“, objasnila je članica Gradskog veća zadužena za stanogradnju Katrin Gal.

U Beču ima 30.000 stanova u kojima se kuva samo na gas. Lokalne vlasti se nada da će uz nove subvencije 2.000 električnih šporeta biti instalirano u roku od godinu dana. Grad Beč planira da najkasnije 2040. godine postane potpuno klimatski neutralan.

Slovenija i Srbija obezbedile sredstva za zamenu starih uređaja za grejanje

Što se tiče regiona kojeg prati Balkan Green Energy News, Vlada Slovenije je nedavno obezbedila dodatnih 79,5 miliona evra za program zamene starih uređaja za grejanje. Ukupni budžet sad iznosi 194,85 miliona evra. Sredstva će biti iskorišćena za nabavku 4.800 novih uređaja za grejanje na drvnu biomasu i 12.600 toplotnih pumpi do 2026. godine.

Cilj je i da se poveća udeo obnovljivih izvora energije u grejanju zgrada i poboljša kvalitet vazduha.

Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije objavilo je dva konkursa za dodelu subvencija. Građani će imati mogućnost da dobiju subvencije u ukupnoj vrednosti 130 miliona dinara za kupovinu kotlova i peći na ekološki prihvatljive energente.

Lokalne samouprave konkurisaće za ukupno 800 miliona dinara za zamenu i modernizaciju kotlarnica u toplanama i javnim ustanovama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

2. februar 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

2. februar 2024. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

2. februar 2024. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

2. februar 2024. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora