Životna sredina

Iz budžeta Srbije subvencije od 930 miliona dinara za kotlarnice, kotlove i peći na čistije energente

Iz budžeta Srbije subvencije od 930 miliona dinara za kotlarnice, kotlove i peći na čistije energente

Foto: iStock

Objavljeno

16.01.2024.

Država

Podeli

Objavljeno

16.01.2024.

Država

Podeli

Građani Srbije u 2024. godini imaće mogućnost da dobiju subvencije u ukupnoj vrednosti od 130 miliona dinara za kupovinu kotlova i peći na ekološki prihvatljiviji energent. Lokalne samouprave konkurisaće za ova sredstva kod Ministarstva zaštite životne sredine, koje je, takođe, pripremilo i 800 miliona dinara kako bi opštine i gradovi zamenili ili modernizovali kotlarnice u toplanama i javnim ustanovama.

Dva konkursa za subvencije trebalo bi, kako tvrde u Ministarstvu zaštite životne sredine, da omoguće smanjenje ispuštanja zagađujućih supstanci kako bi se unapredio kvaliteta vazduha.

Zagađenje vazduha u Srbiji je jedan od najvećih ekoloških problema. U 2023. čak 18 mesta je imalo prekomerno zagađen vazduh.

Građani neće moći da dobiju subvencije za kotlove i peći na drva, ugalj ili mazut

Konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata smanjenje zagađenje vazduha iz individualnih izvora i konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata nabavke, zamene, rekonsktrukcije i sanacije kotlarnica za grejanje u okviru objekata koji su u nadležnosti jedinica lokalne samouprave otvoreni su do 29. januara.

U oba slučaja lokalne samouprave mogu da dobiju najviše 80 odsto opravdanih troškova, dok preostali iznos troškova snosi korisnik sredstava.

Domaćinstva ne mogu da dobiju subvencije ako imaju mogućnost priključenja na daljinsko grejanje, kao i za kotolove i peći na ekološki neprihvatljive energente, kao što su drva, ugalj, mazut.

U 2024. je obezbeđeno duplo više sredstava nego u 2023.

Ministarstvo je, takođe, raspisalo i konkurse za pošumljavanje i ozelenjavanje, kao i za čišćenje divljih deponija. Po prvom osnovu biće doeljeno 200 miliona dinara, a po drugom 120 miliona dinara.

Ministarka Irena Vujović pozvala je lokalne samouprave da na konkursima za 2024. kandiduju kvalitetne projekte, jer se njihovom realizacijom utiče na bolji kvalitet života građana.

On je istakla da se ovakvi konkursi raspisuju četvrtu godinu zaredom, a za ovu godinu obezbeđeno je dva puta više novca u odnosu na 2023. Zato je važno da lokalne samouprave požure, da iskoriste ovu priliku, kako bi što pre počeli sa radom, poručila je Vujović.

Komentara: (4)
Ivica stojkovic / 22.01.2024.

Koji su uslovi da bi se dobile subvencije za fizicka lica?

Milan / 25.01.2024.

Koja dokumentacija je potrebna?

Lidija Cabuka / 13.03.2024.

Postovani.Zanima me pec na pelet.Opstina Backa Palanka dal podleze konkursu za energetsku zdravu efikasnost? Ako podleze koji dokumenti ulaze u obzir.Hvala unapred

Miodrag / 27.03.2024.

Kad ce biti raspisan konkurs za sjbvdncije za kotao na gas za kravunevac

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

16. januar 2024. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

16. januar 2024. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

16. januar 2024. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

16. januar 2024. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike