Životna sredina

Iz budžeta Srbije subvencije od 930 miliona dinara za kotlarnice, kotlove i peći na čistije energente

Iz budžeta Srbije subvencije od 930 miliona dinara za kotlarnice, kotlove i peći na čistije energente

Foto: iStock

Objavljeno

16.01.2024.

Država

Podeli

Objavljeno

16.01.2024.

Država

Podeli

Građani Srbije u 2024. godini imaće mogućnost da dobiju subvencije u ukupnoj vrednosti od 130 miliona dinara za kupovinu kotlova i peći na ekološki prihvatljiviji energent. Lokalne samouprave konkurisaće za ova sredstva kod Ministarstva zaštite životne sredine, koje je, takođe, pripremilo i 800 miliona dinara kako bi opštine i gradovi zamenili ili modernizovali kotlarnice u toplanama i javnim ustanovama.

Dva konkursa za subvencije trebalo bi, kako tvrde u Ministarstvu zaštite životne sredine, da omoguće smanjenje ispuštanja zagađujućih supstanci kako bi se unapredio kvaliteta vazduha.

Zagađenje vazduha u Srbiji je jedan od najvećih ekoloških problema. U 2023. čak 18 mesta je imalo prekomerno zagađen vazduh.

Građani neće moći da dobiju subvencije za kotlove i peći na drva, ugalj ili mazut

Konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata smanjenje zagađenje vazduha iz individualnih izvora i konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata nabavke, zamene, rekonsktrukcije i sanacije kotlarnica za grejanje u okviru objekata koji su u nadležnosti jedinica lokalne samouprave otvoreni su do 29. januara.

U oba slučaja lokalne samouprave mogu da dobiju najviše 80 odsto opravdanih troškova, dok preostali iznos troškova snosi korisnik sredstava.

Domaćinstva ne mogu da dobiju subvencije ako imaju mogućnost priključenja na daljinsko grejanje, kao i za kotolove i peći na ekološki neprihvatljive energente, kao što su drva, ugalj, mazut.

U 2024. je obezbeđeno duplo više sredstava nego u 2023.

Ministarstvo je, takođe, raspisalo i konkurse za pošumljavanje i ozelenjavanje, kao i za čišćenje divljih deponija. Po prvom osnovu biće doeljeno 200 miliona dinara, a po drugom 120 miliona dinara.

Ministarka Irena Vujović pozvala je lokalne samouprave da na konkursima za 2024. kandiduju kvalitetne projekte, jer se njihovom realizacijom utiče na bolji kvalitet života građana.

On je istakla da se ovakvi konkursi raspisuju četvrtu godinu zaredom, a za ovu godinu obezbeđeno je dva puta više novca u odnosu na 2023. Zato je važno da lokalne samouprave požure, da iskoriste ovu priliku, kako bi što pre počeli sa radom, poručila je Vujović.

Komentara: (4)
Ivica stojkovic / 22.01.2024.

Koji su uslovi da bi se dobile subvencije za fizicka lica?

Milan / 25.01.2024.

Koja dokumentacija je potrebna?

Lidija Cabuka / 13.03.2024.

Postovani.Zanima me pec na pelet.Opstina Backa Palanka dal podleze konkursu za energetsku zdravu efikasnost? Ako podleze koji dokumenti ulaze u obzir.Hvala unapred

Miodrag / 27.03.2024.

Kad ce biti raspisan konkurs za sjbvdncije za kotao na gas za kravunevac

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

16. januar 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

Uskoro poziv subvencije domacinstva energetsku efikasnost 137 gradova opstina Srbije

Uskoro poziv za subvencije za domaćinstva za energetsku efikasnost u 137 gradova i opština Srbije

16. januar 2024. - Odziv lokalnih samouprava na poziv za subvencije za mere povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima veći je nego prošle godine

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

16. januar 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

16. januar 2024. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja