Mobilnost

BB Classic Cars predstavio prvi makedonski električni auto

Slika: twitter/InFondMK

Objavljeno

07.02.2019.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

07.02.2019.

Komentari

1

Podeli

BB Classic Cars, firma koja se bavi restauracijom oldtajmera, predstavila je  prvi makedonski električni automobil, koji je zapravo Fiat 600/Zastava 750 sa motorom na električni pogon umesto originalnog motora sa unutrašnjim sagorevanjem, javili su lokalni mediji.

Električni automobili koje pravi BB Classic Cars mogu da razviju maksimalnu brzinu of 130 km/h i da pređu čak 150 kilometara sa jednim punjenjem. Kompanija pravi četiri verzije ovog automobila, uključujući klasični gradski auto i sportski auto za trke, navodi se u izveštajima.

Vreme punjenja baterije je tri do pet sati na kućnom punjaču, i svega 15 minuta na brzim javnim punjačima. Automobil košta oko 20.000 evra, a očekuje se da privuče uglavnom inostrane kupce.

U automobile se ugrađuju električni motori koje proizvodi nemačka kompanija Kessler. Ova kompanija je otvorila fabriku u Makedoniji, što omogućava da električni automobili firme BB Classic Cars nose oznaku „Proizvedeno u Makedoniji,“ rekao je na prezentaciji predstavnik makedonske kompanije.

Projekat je razvijen uz finansijsku podršku makedonskog Fonda za inovacije i tehnološki razvoj, navodi se u medijiskim izveštajima.

Prednosti električnih automobila su, između ostalog, upotreba obnovljivih izvora energije (OIE), nezavisnost od fosilnih goriva, nizak nivo buke i niski troškovi održavanja.

U automobile se ugrađuju električni motori nemačke kompanije Kessler

Projekat BB Classic Cars vratiće popularnog „Fiću“ na ulice Skoplja

Popularni automobil Zastava 750, iz šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, poznat pod nadimkom „Fića“, bio je jugoslovenska verzija Fijata 600, a proizvodio se u fabrici automobila Zastava u Kragujevcu.

Projekat makedonske firme označiće povratak „Fiće“, koji se ne proizvodi još od sredine osamdesetih godina, na ulice makedonske prestonice Skoplja.

Osim toga, vlasnici starih Fića, čije su školjke dobro očuvane, mogu uz pomoć tima BB Classis Cars pretvoriti svoje vozilo u električno, pišu makedonski mediji.

Komentara: (1)
Jovan / 19.05.2021.

Poštovani, ime i adresa fabrike za proizvodnju električnih automobila i meil po mogućstvu za komunikaciju.
Cena delova da bih sam mogao da preradim svoga fiću na struju.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

7. februar 2019. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

7. februar 2019. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

7. februar 2019. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

7. februar 2019. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu