Mobilnost

Banjaluka dobila šest punjača za električne automobile

Banjaluka-dobila-sest-punjaca-za-elektricne-automobile

Photo: banjaluka.rs.ba

Objavljeno

15.05.2018.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

15.05.2018.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vozačima električnih automobila od sada će u Banjaluci na raspolaganju biti šest punjača, koji omogućavaju da se za oko dva sata napuni baterija automobila na električnu energiju.

Po tri punjača nalaze se kod terminala prigradskog prevoza na Malti i na parkingu Paskulina ciglana.

Dva punjača su za Tesline automobile, dok ostale mogu koristiti i vozila drugih proizvođača električnih automobila. Svi punjači imaju snagu od 22 KV.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da su ovo prvi punjači za električna vozila koji su postavljeni na javnim površinama u Bosni i Hercegovini. On je naveo da je Grad obezbedio oko 40.000 konvertibilnih maraka (20.000 evra) za infrastrukturu i dozvole, dok je kompanija Malbašić nabavila punjače.

“Ovo su punjači koje će koristiti domaći vozači, ali i oni koji su u tranzitu, pošto su obe lokacije prometne i lake za pristup onima koji prolaze kroz Banjaluku, bilo da idu na more ili za Sarajevo”, naveo je Radojičić.

Veselko Malbašić, vlasnik kompanije Malbašić, rekao je da je ideja o postavljanju punjača nastala u Austriji kada je svojim električnim automobilom hteo da dođe u Banjaluku.

“Usput smo imali punjenje u Gracu, Mariboru i Zagrebu, ali u Banjaluci nismo mogli. Punjači su domaća proizvodnja kompanije Elas, što je veoma značajno”, istakao je Malbašić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Elektricni automobili povlace rucnu

Elektromobili povlače ručnu

15. maj 2018. - Automobilski gigant, globalni proizvođač premijum vozila Volvo, koji je prvi od svih „velikih igrača“ automobilskog...

bmw obnovljiva goriva nemacka

Nemačka auto industrija traži ambicioznije ciljeve za obnovljiva goriva

15. maj 2018. - Nemačka auto industrija smatra da obnovljiva goriva, a ne samo električna vozila, mogu da daju veliki doprinos borbi protiv klimatskih promena

core elektricni skuter bih

BiH dobila prvi e-skuter proizveden od domaće pameti – E-Scooter by Core

15. maj 2018. - Namera kompanije Core je da uz podršku svog strateškog partnera izgradi fabriku za masovnu proizvodnju e-skutera u BiH

eleport turbovolt hrvatska slovenija punjaci elektricna vozila

Eleport otvara mrežu punjača za električna vozila u Hrvatskoj i Sloveniji

15. maj 2018. - Eleport je saopštio da se kroz stratešku akviziciju firme TurboVolt GmbH širi na tržišta Hrvatske i Slovenije