Mobilnost

Banjaluka dobila šest punjača za električne automobile

Banjaluka-dobila-sest-punjaca-za-elektricne-automobile

Photo: banjaluka.rs.ba

Objavljeno

15.05.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.05.2018.

Komentari

0

Podeli

Vozačima električnih automobila od sada će u Banjaluci na raspolaganju biti šest punjača, koji omogućavaju da se za oko dva sata napuni baterija automobila na električnu energiju.

Po tri punjača nalaze se kod terminala prigradskog prevoza na Malti i na parkingu Paskulina ciglana.

Dva punjača su za Tesline automobile, dok ostale mogu koristiti i vozila drugih proizvođača električnih automobila. Svi punjači imaju snagu od 22 KV.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da su ovo prvi punjači za električna vozila koji su postavljeni na javnim površinama u Bosni i Hercegovini. On je naveo da je Grad obezbedio oko 40.000 konvertibilnih maraka (20.000 evra) za infrastrukturu i dozvole, dok je kompanija Malbašić nabavila punjače.

“Ovo su punjači koje će koristiti domaći vozači, ali i oni koji su u tranzitu, pošto su obe lokacije prometne i lake za pristup onima koji prolaze kroz Banjaluku, bilo da idu na more ili za Sarajevo”, naveo je Radojičić.

Veselko Malbašić, vlasnik kompanije Malbašić, rekao je da je ideja o postavljanju punjača nastala u Austriji kada je svojim električnim automobilom hteo da dođe u Banjaluku.

“Usput smo imali punjenje u Gracu, Mariboru i Zagrebu, ali u Banjaluci nismo mogli. Punjači su domaća proizvodnja kompanije Elas, što je veoma značajno”, istakao je Malbašić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zaplovio prvi teretni brod sa pogonom na zeleni metanol

15. maj 2018. - Maersk je u Kopenhagenu porinuo prvi kontejnerski brod na metanol na svetu, a takva plovila su poručile i ostale velike kompanije

andrada madjarska recikliranje baterija

Slovenačka firma gradi fabriku za recikliranje baterija u Mađarskoj

15. maj 2018. - Andrada je firma koju su slovenački preduzetnici, eksperti i dobavljači automobilske industrije osnovali u Mađarskoj

Parižani izglasali zabranu iznajmljivanja električnih trotineta

Pariz zabranjuje iznajmljivanje električnih trotineta

15. maj 2018. - Pariz će ove nedelje postati jedan od prvih gradova u Evropi koji su zabranili iznajmljivanje električnih trotineta

Oživljavanje Evropske železničke mreže - šinama do zelene mobilnosti

Plan EU za održivu mobilnost: vozovi da zamene avione

15. maj 2018. - Kako bi dekarbonizovala transportni sektor, Evropska Unija aktivno radi na poboljšanju međugradske i prekogranične železničke infrastrukture