OIE

Austrija planira da svu potrošnju struje od 2030. pokriva iz obnovljivih izvora

austrija-struja-obnovljivi-iyvori

Slika: Pixabay/WFranz

Objavljeno

09.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Austrija je u postupku usvajanja zakona koji ima za cilj da omogući da se sva potrošnja struje najkasnije od 2030. godine pokriva iz obnovljivih izvora energije i da zemlja postane klimatski neutralna do 2040.

Predlog zakona, koji je već usvojen u donjem domu austrijskog parlamenta, predviđa da Austrija iz državnih fondova finansira energetsku tranziciju sa milijardu evra godišnje, a očekuje se da će privatni sektor uložiti dodatnih 30 milijardi evra.

Zakon predviđa državno finansiranje od milijardu evra godišnje za energetsku tranziciju

Još 500 miliona evra biće uloženo u vodonik i obnovljivi prirodni gas kako bi se ubrzala dekarbonizacija industrije.

Zakonom se takođe stvara pravna osnova za lokalne energetske zajednice domaćinstava i malih preduzeća, navodi se na sajtu austrijskog parlamenta.

Predlog još treba da bude usvojen u gornjem domu parlamenta

Novi režim finansiranja zelene energije još treba da bude odobren u gornjem domu austrijskog parlamenta, a u nekim slučajevima, i od strane Evropske komisije, piše na sajtu parlamenta.

Nevladin sektor i industrija pozdravili zakon

Zakon su pozdravile nevladine organizacije kao početak napuštanja fosilnih goriva i važan korak ka klimatskoj neutralnosti u 2040. godini, kao i privredna komora, koja ga je opisala kao plan investicija i inovacija ogromnog obima, javio je EurActiv.

Vlada planira da uloži 17 miliona evra za obuku za zelene poslove

Austrijska vlada takođe planira da od 2022. godine uloži 17 miliona evra u obuku nezaposlenih za oko 1.000 zelenih radnih mesta kako bi rešila problem nedostatka kvalifikovanih radnika u toj oblasti.

Ministarka za životnu sredinu Leonore Gewessler rekla je da su hitno potrebni radnici za montažu fotonaponskih sistema, piše Wiener Zeitung.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

Kosovo vanredne mere bezbednost snabdevanja strujom

Kosovo* uvelo vanredne mere za bezbednost snabdevanja strujom

05 августа 2022 - Kosovo* je uvelo vanredne mere u trajanju do 180 dana u sektoru snabdevanja električnom energijom zbog skoka cena širom Evrope

Hercegovacka Ravno solara vetra 200 megavata

Hercegovačka Opština Ravno ugovorila solarni i vetropark od ukupno 200 megavata

04 августа 2022 - Ravno na opštinskoj zemlji planira solarni park i vetroelektranu ukupne snage preko 100 megavata i fotonaponski pogon do 100 megavata