OIE

Austrija planira da svu potrošnju struje od 2030. pokriva iz obnovljivih izvora

austrija-struja-obnovljivi-iyvori

Slika: Pixabay/WFranz

Objavljeno

09.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Austrija je u postupku usvajanja zakona koji ima za cilj da omogući da se sva potrošnja struje najkasnije od 2030. godine pokriva iz obnovljivih izvora energije i da zemlja postane klimatski neutralna do 2040.

Predlog zakona, koji je već usvojen u donjem domu austrijskog parlamenta, predviđa da Austrija iz državnih fondova finansira energetsku tranziciju sa milijardu evra godišnje, a očekuje se da će privatni sektor uložiti dodatnih 30 milijardi evra.

Zakon predviđa državno finansiranje od milijardu evra godišnje za energetsku tranziciju

Još 500 miliona evra biće uloženo u vodonik i obnovljivi prirodni gas kako bi se ubrzala dekarbonizacija industrije.

Zakonom se takođe stvara pravna osnova za lokalne energetske zajednice domaćinstava i malih preduzeća, navodi se na sajtu austrijskog parlamenta.

Predlog još treba da bude usvojen u gornjem domu parlamenta

Novi režim finansiranja zelene energije još treba da bude odobren u gornjem domu austrijskog parlamenta, a u nekim slučajevima, i od strane Evropske komisije, piše na sajtu parlamenta.

Nevladin sektor i industrija pozdravili zakon

Zakon su pozdravile nevladine organizacije kao početak napuštanja fosilnih goriva i važan korak ka klimatskoj neutralnosti u 2040. godini, kao i privredna komora, koja ga je opisala kao plan investicija i inovacija ogromnog obima, javio je EurActiv.

Vlada planira da uloži 17 miliona evra za obuku za zelene poslove

Austrijska vlada takođe planira da od 2022. godine uloži 17 miliona evra u obuku nezaposlenih za oko 1.000 zelenih radnih mesta kako bi rešila problem nedostatka kvalifikovanih radnika u toj oblasti.

Ministarka za životnu sredinu Leonore Gewessler rekla je da su hitno potrebni radnici za montažu fotonaponskih sistema, piše Wiener Zeitung.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

9. jul 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

9. jul 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

9. jul 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

9. jul 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu