Životna sredina

Slovenija izdvaja 1,5 miliona evra podsticaja za zelena radna mesta

zelena-radna-mesta-Slovenija-podsticaji

Foto: Pixabay/maddybris

Objavljeno

22.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenija je još jednom pokazala da je lider u regionu u oblasti održivog razvoja, izdvojivši 1,5 miliona evra za subvencije za zelena radna mesta. Sredstva, za koja je javni poziv već raspisan, su obezbeđena iz fonda za klimatske promene Ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje.

Poslodavci koji ispune uslove iz javnog poziva mogu da dobiju 340 evra mesečno tokom perioda od dve godine za svako nezaposleno lice koje zaposle na neodređeno vreme, što predstavlja iznos od 8.160 evra po osobi. U zavisnosti od broja zaposlenih na poslovima koji su definisani kao zelena radna mesta, poslodavac moze dobiti od dve do 10 ovakvih subvencija.

Ovim podsticajima ministarstvo želi da doprinese “ozelenjavanju” slovenačke privrede, smanjenju emisija gasova staklene bašte i naporima da se energija i resursi koriste na efikasniji način.

Zeleni poslovi pomažu da se dostignu klimatski ciljevi i štiti životna sredina

Zeleni poslovi, poput radnika u reciklaži, instalatera solarnih panela, savetnika za životnu sredinu i projektanata zelenih zgrada, su važan element održivog razvoja jer mogu pomoći u postizanju klimatskih ciljeva, očuvanju prirode i životne sredine i jačanju ljudskih potencijala u tranziciji ka niskougljeničnom društvu.

Kriterijumi u ovom javnom pozivu, između ostalog, uzimaju u obzir “nijanse zelene.” Poslovi koji su manje zeleni su, na primer, građevinski radnici i hotelski menadžeri, dok oni zeleniji uljučuju šumare i radnike na sortiranju otpada.

Proizvodi, usluge i aktivnosti koji su u skladu sa klimatskim i ekološkim ciljevima se takođe uzimaju u obzir

Poslodavac može u svoju prijavu uneti i dodatne elemente poput dobijenih sertifikata (ISO 14001, EMAS i drugi), a pri dodeli subvencija će se uzimati u obzir i proizvodi, usluge i aktivnosti na radnom mestu koji su u skladu sa klimatskim i ekološkim ciljevima, navodi ministarstvo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Beogradske elektrane rezidual toplani Zemunu

Beogradske elektrane: ne koristimo rezidual u toplani u Zemunu

19 октобра 2021 - Beogradske elektrane su demantovale da u toplani u Zemunu spaljuju rezidual i saopštile da taj pogon prelazit sa mazuta na čistiji izvor

Timmermans Gas nuklearke mesto energetskom miksu EU

Timmermans: Gas, nuklearke će imati mesto u energetskom miksu EU

18 октобра 2021 - Frans Timmermans iz Evropske komisije izjavio je da gas ima budućnost u energetskom miksu i da EU nema ništa protiv da se grade nuklearke

Srbija priprema prostor za uvodjenje alternativnih goriva u vodni saobracaj

Srbija priprema prostor za uvođenje alternativnih goriva u vodni saobraćaj

18 октобра 2021 - Agencija za upravljanje lukama priprema Studiju razvoja infrastrukture za snabdevanje brodova alternativnim gorivima.