Životna sredina

Australijska kompanija čeka da se uključi u potragu za litijumom u Srbiji

Australijska kompanija Volt Resources potragu litijumom Srbiji

Foto: Volt Resources

Objavljeno

16.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

16.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Volt Resources čeka dozvolu za geološka istraživanja u tri područja u zapadnoj Srbiji, očekujući da će naći rude litijuma i bora. Lokacija Jadar North je pored mesta gde Rio Tinto u okviru svog projekta Jadar planira rudnik i postrojenje za preradu jadarita, koji je bogat litijumom.

Volt Resources još uvek čeka odobrenje za izvođenje primenjenih geoloških istraživanja na polju Jadar North, prenela je Ana Pavlović iz ekološke grupe Eko Cer. Ta kompanija sa sedištem u Pertu, u Australiji, računa da će u zapadnoj Srbiji pronaći naslage ruda litijuma i bora.

Ana Pavlović, inače turistički vodič na Ceru, objavila je na društvenoj mreži X odgovor Ministarstva rudarstva i energetike na upit o istražnim i eksploatacionim poljima i zahtevima.

U Rio Tintovom susedstvu

Jadar North (sever), od 99 kvadratnih kilometara, pored je lokacije Rio Tintovog projekta Jadar za rudnik litijuma i postrojenja za preradu, kod Loznice. Ustavni sud Srbije je prošle sedmice poništio uredbu kojom je u januaru 2022. ukinut prostorni plan posebne namene. Njome je vlada, suočena sa demonstracijama širom zemlje, zaustavila projekat.

Ustavni sud je upravo odblokirao Rio Tintov projekat, kojeg je Vlada Srbije formalno zaustavila u januaru 2022. godine

Zaštitnici i zaštitnice životne sredine i lokalno stanovništvo brojnih mesta u zemlji protive se iskopavanju litijuma. Tvrde da bi im to pogoršalo kvalitet života te izazvalo razorno zagađenje i ugrozilo ekosisteme, a posebno u zaštićenim područjima.

Sa druge strane ograde su investitori, koji žele pristup mineralu jadaritu. Njega geolozi smatraju jedinstvenim. Očekuje se da će biti izuzetno konkurentan u proizvodnji litijum-karbonata, osnovne sirovine za baterije. Državne vlasti u Srbiji sada ponovo otvoreno podržavaju Rio Tintov plan.

Područje Petlovača je vrhunsko poljoprivredno zemljište

Volt Resources, listiran na Australijskoj berzi akcija (ASX), proizvodi prirodni grafit, a od tog materijala anode za baterije. Druga dva zahteva za istraživanja u Srbiji su za područja Petlovača i Ljig.

Pavlović je podsetila da Petlovača, koja se nalazi severno od polja Jadar North, obuhvata plodnu zemlju Mačve. Površine je skoro stotinu kvadratnih kilometara. Istražni prostor Ljig ima 92 kvadratna kilometra.

Volt je 2021. objavio da je postigao sporazum o preuzimanju preduzeća Asena Investment, na koje se vode pomenuti zahtevi za dozvole. Ova australijska kompanija je u svojim objavama barem do marta ove godine napominjala da akviziciju namerava da dovrši nakon što dobije saglasnost za sprovođenje istraživanja.

Međutim, dokumentacija Agencije za privredne registre (APR) pokazuje da je još u januaru 2022. postala stoodstotni vlasnik Asena Investmenta. Volt Resources u svojim izveštajima navodi da je bušenja na području Jadar North dosad bilo „u ograničenoj meri“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Australijska kompanija Volt Resources potragu litijumom Srbiji

Australijska kompanija čeka da se uključi u potragu za litijumom u Srbiji

16. jul 2024. - Volt Resources čeka dozvolu za geološka istraživanja u zapadnoj Srbiji, uključujući područje pored lokacije Rio Tintovog planiranog rudnika

jadar litijum rio tinto vlada srbije uredba

Vlada Srbije novom uredbom odblokirala projekat Jadar

16. jul 2024. - Vlada Srbije usvojila je uredbu kojim je projekat Jadar vraćen u stanje pre donošenja uredbe kojom je zaustavljen, a koju je nedavno Ustavni sud proglasio neustavnom

Ustavni sud Srbije odluku u korist Rio Tinta

Ustavni sud Srbije doneo odluku u korist Rio Tinta

16. jul 2024. - Ustavni sud Srbije je proglasio ukidanje prostornog plana za projekat Jadar iz 2022. neustavnim i nezakonitim, presudivši tako u korist Rio Tinta

Demonstranti katanac ulaz Ustavni sud Srbije Rio Tintovog projekta Jadar

Demonstranti stavili katanac na ulaz u Ustavni sud Srbije zbog Rio Tintovog projekta Jadar

16. jul 2024. - Ne damo Jadar i SEOS su održali protestni skup ispred Ustavnog suda protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu