x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

ArcelorMittal Zenica završio dva projekta za smanjenje zagađenja iz čeličane

24.09.2020. | Komentari: 0Autor:

Slika: Radovi na projektu Sekundarnog otprašivanja u Čeličani
ArcelorMittal Zenica završio dva projekta za smanjenje zagađenja iz čeličane

Kompanija ArcelorMittal Zenica završila je dve investicije za smanjenje štetnih emisija prašine, vredne 15 miliona konvertibilnih maraka (7,7 miliona evra), koje su veoma važne za povećanje zaštite životne sredine u ovom gradu u Bosni i Hercegovini.

Investicije će pomoći da se smanji zagađenje koje stvara ova čeličana zbog čega je Zenica jedan od gradova sa najzagađenijim vazduhom u regionu.

Investcije će uz gradnju nove Toplane Zenica obezbediti da firma ispoštuje obaveze iz ekološke dozvole

Prvi projekat je ugradnja drugog hibridnog filtera na Aglomeraciji, a drugi Sekundarno otprašivanja na konvertorima u Čeličani. Dva projekta zajedno sa izgradnjom kogeneracione elektrane za Toplanu Zenica obezbediće da ArcelorMittal Zenica do kraja 2020. godine ispuni gotovo sve zakonske obaveze predviđene ekološkom dozvolom, saopštila je ova kompanija.

Ugradnja drugog hibridnog filtera koštala je pet miliona KM, a sistem za otprašivanje još deset miliona

Vrednost ugradnje drugog hibridnog filtera je pet miliona konvertibilnih maraka (2,6 miliona evra). Prvi filter postavljen je 2017. u saradnji sa danskom firmom FLSmidth.

Ugradnjom drugog filtera emisije prašine smanjene su ispod 10 mg/Nm3, što je ispod zakonske granice od 50 miligrama u BiH, ali i bolje od evropskih standarda, saopštila je kompanija.

Projekat Sekundarnog otprašivanja u Čeličani, vredan deset miliona konvertibilnih maraka (5,1 milion evra), sprovela je italijanska kompanija Ekoplant. U toku je puštanje u rad novog sistema, koje bi trebalo da bude okončano do kraja godine.

Nikhil Mehta, direktor kompanije ArcelorMittal Zenica, izjavio je da se proizvodnja čelika u Zenici odvija skoro 130 godina, a cilj je da se nastavi još dugi niz godina.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.