Životna sredina

ArcelorMittal Zenica završio dva projekta za smanjenje zagađenja iz čeličane

ArcelorMittal-Zenica-projekti-zagadjenje

Slika: Radovi na projektu Sekundarnog otprašivanja u Čeličani

Objavljeno

24.09.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.09.2020.

Komentari

0

Podeli

Kompanija ArcelorMittal Zenica završila je dve investicije za smanjenje štetnih emisija prašine, vredne 15 miliona konvertibilnih maraka (7,7 miliona evra), koje su veoma važne za povećanje zaštite životne sredine u ovom gradu u Bosni i Hercegovini.

Investicije će pomoći da se smanji zagađenje koje stvara ova čeličana zbog čega je Zenica jedan od gradova sa najzagađenijim vazduhom u regionu.

Investcije će uz gradnju nove Toplane Zenica obezbediti da firma ispoštuje obaveze iz ekološke dozvole

Prvi projekat je ugradnja drugog hibridnog filtera na Aglomeraciji, a drugi Sekundarno otprašivanja na konvertorima u Čeličani. Dva projekta zajedno sa izgradnjom kogeneracione elektrane za Toplanu Zenica obezbediće da ArcelorMittal Zenica do kraja 2020. godine ispuni gotovo sve zakonske obaveze predviđene ekološkom dozvolom, saopštila je ova kompanija.

Ugradnja drugog hibridnog filtera koštala je pet miliona KM, a sistem za otprašivanje još deset miliona

Vrednost ugradnje drugog hibridnog filtera je pet miliona konvertibilnih maraka (2,6 miliona evra). Prvi filter postavljen je 2017. u saradnji sa danskom firmom FLSmidth.

Ugradnjom drugog filtera emisije prašine smanjene su ispod 10 mg/Nm3, što je ispod zakonske granice od 50 miligrama u BiH, ali i bolje od evropskih standarda, saopštila je kompanija.

Projekat Sekundarnog otprašivanja u Čeličani, vredan deset miliona konvertibilnih maraka (5,1 milion evra), sprovela je italijanska kompanija Ekoplant. U toku je puštanje u rad novog sistema, koje bi trebalo da bude okončano do kraja godine.

Nikhil Mehta, direktor kompanije ArcelorMittal Zenica, izjavio je da se proizvodnja čelika u Zenici odvija skoro 130 godina, a cilj je da se nastavi još dugi niz godina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Si Djinping Kina nece vise graditi elektrane na ugalj van svojih granica

Si Đinping: Kina neće više graditi elektrane na ugalj van svojih granica

22 септембра 2021 - Kina, koja je trenutno najveći graditelj i finansijer termoelektrana na ugalj u balkanskim zemljama, najavila...

Studija Batuta donosi spisak osam industrijski zagadjenih lokaliteta u Srbiji bor

Studija Batuta: desetak industrijski kontaminiranih lokacija u Srbiji ugrožava zdravlje ljudi

22 септембра 2021 - Publikacija je urađena 2020, ali je dostupna javnosti postala zahvaljujući nevladinoj organizaciji Asocijacija za razvoj grada Bora.

Rekonstruisati ili ne rekonstruisati termoelektranu Pljevlja – pitanje je sad

Rekonstruisati ili ne rekonstruisati termoelektranu Pljevlja – pitanje je sad

20 септембра 2021 - Sve ono što se dešava u vezi sa ovom elektranom može se svesti na pitanje: da li se isplati investirati u elektranu na ugalj u vremenu dekarbonizacije.

Srbija prikupila milijardu evra prvoj emisiji zelenih obveznica

Srbija prikupila milijardu evra u svojoj prvoj emisiji zelenih obveznica

17 септембра 2021 - Srbija je uspela da svoje prve zelene obveznice plasira uz najmanju godišnju kuponsku stopu u svojoj istoriji, jedan odsto, i prikupi milijardu evra