Životna sredina

ArcelorMittal Zenica završio dva projekta za smanjenje zagađenja iz čeličane

ArcelorMittal-Zenica-projekti-zagadjenje

Slika: Radovi na projektu Sekundarnog otprašivanja u Čeličani

Objavljeno

24.09.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.09.2020.

Komentari

0

Podeli

Kompanija ArcelorMittal Zenica završila je dve investicije za smanjenje štetnih emisija prašine, vredne 15 miliona konvertibilnih maraka (7,7 miliona evra), koje su veoma važne za povećanje zaštite životne sredine u ovom gradu u Bosni i Hercegovini.

Investicije će pomoći da se smanji zagađenje koje stvara ova čeličana zbog čega je Zenica jedan od gradova sa najzagađenijim vazduhom u regionu.

Investcije će uz gradnju nove Toplane Zenica obezbediti da firma ispoštuje obaveze iz ekološke dozvole

Prvi projekat je ugradnja drugog hibridnog filtera na Aglomeraciji, a drugi Sekundarno otprašivanja na konvertorima u Čeličani. Dva projekta zajedno sa izgradnjom kogeneracione elektrane za Toplanu Zenica obezbediće da ArcelorMittal Zenica do kraja 2020. godine ispuni gotovo sve zakonske obaveze predviđene ekološkom dozvolom, saopštila je ova kompanija.

Ugradnja drugog hibridnog filtera koštala je pet miliona KM, a sistem za otprašivanje još deset miliona

Vrednost ugradnje drugog hibridnog filtera je pet miliona konvertibilnih maraka (2,6 miliona evra). Prvi filter postavljen je 2017. u saradnji sa danskom firmom FLSmidth.

Ugradnjom drugog filtera emisije prašine smanjene su ispod 10 mg/Nm3, što je ispod zakonske granice od 50 miligrama u BiH, ali i bolje od evropskih standarda, saopštila je kompanija.

Projekat Sekundarnog otprašivanja u Čeličani, vredan deset miliona konvertibilnih maraka (5,1 milion evra), sprovela je italijanska kompanija Ekoplant. U toku je puštanje u rad novog sistema, koje bi trebalo da bude okončano do kraja godine.

Nikhil Mehta, direktor kompanije ArcelorMittal Zenica, izjavio je da se proizvodnja čelika u Zenici odvija skoro 130 godina, a cilj je da se nastavi još dugi niz godina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Naucnici kisnica nigde nije bezbedna za pice

Naučnici upozorili da kišnica nigde nije bezbedna za piće

11 августа 2022 - Ako se gleda po najstrožim standardima, kišnica svuda na svetu sadrži previše večnih hemikalija (PFAS), čiji štetni uticaj još nije dovoljno poznat

Za šest decenija smanjila se površina šuma po glavi stanovnika za 60 procenata

11 августа 2022 - Tokom proteklih 60 godina, u svetu je nestalo 80 miliona hektara šume što je površina...

Rio Tinto rad studiji izvodljivosti projekat Jadar

SEOS ukazuje da je obustavljanje projekta Jadar farsa, investitor nastavlja po planu i čeka formiranje nove vlade

10 августа 2022 - Rio Tinto je saopštio da u skladu s ranije preuzetim obavezama namerava da završi internu studiju izvodljivosti za projekat Jadar

Prijavite krivolov prepelica i zaštitite ugrožene ptice u Srbiji

08 августа 2022 - Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva ljubitelje prirode i sve građane da prijave...