Životna sredina

ArcelorMittal Zenica završio dva projekta za smanjenje zagađenja iz čeličane

ArcelorMittal-Zenica-projekti-zagadjenje

Slika: Radovi na projektu Sekundarnog otprašivanja u Čeličani

Objavljeno

24.09.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.09.2020.

Komentari

0

Podeli

Kompanija ArcelorMittal Zenica završila je dve investicije za smanjenje štetnih emisija prašine, vredne 15 miliona konvertibilnih maraka (7,7 miliona evra), koje su veoma važne za povećanje zaštite životne sredine u ovom gradu u Bosni i Hercegovini.

Investicije će pomoći da se smanji zagađenje koje stvara ova čeličana zbog čega je Zenica jedan od gradova sa najzagađenijim vazduhom u regionu.

Investcije će uz gradnju nove Toplane Zenica obezbediti da firma ispoštuje obaveze iz ekološke dozvole

Prvi projekat je ugradnja drugog hibridnog filtera na Aglomeraciji, a drugi Sekundarno otprašivanja na konvertorima u Čeličani. Dva projekta zajedno sa izgradnjom kogeneracione elektrane za Toplanu Zenica obezbediće da ArcelorMittal Zenica do kraja 2020. godine ispuni gotovo sve zakonske obaveze predviđene ekološkom dozvolom, saopštila je ova kompanija.

Ugradnja drugog hibridnog filtera koštala je pet miliona KM, a sistem za otprašivanje još deset miliona

Vrednost ugradnje drugog hibridnog filtera je pet miliona konvertibilnih maraka (2,6 miliona evra). Prvi filter postavljen je 2017. u saradnji sa danskom firmom FLSmidth.

Ugradnjom drugog filtera emisije prašine smanjene su ispod 10 mg/Nm3, što je ispod zakonske granice od 50 miligrama u BiH, ali i bolje od evropskih standarda, saopštila je kompanija.

Projekat Sekundarnog otprašivanja u Čeličani, vredan deset miliona konvertibilnih maraka (5,1 milion evra), sprovela je italijanska kompanija Ekoplant. U toku je puštanje u rad novog sistema, koje bi trebalo da bude okončano do kraja godine.

Nikhil Mehta, direktor kompanije ArcelorMittal Zenica, izjavio je da se proizvodnja čelika u Zenici odvija skoro 130 godina, a cilj je da se nastavi još dugi niz godina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rio tinto jadar litijum studije

Rio Tinto objavio radne nacrte studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar

24. septembar 2020. - Rio Tinto je saopštio da je na sopstvenu inicijativu objavio preliminarne nacrte Studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar

premijer vucevic litijum rio tinto srbija

Premijer Vučević: Treba razgovarati o svim projektima za razvoj države, uključujući i litijum

24. septembar 2020. - Nova srpska Vlada podržava sve razvojne projekte uključujući i rudarsto koje obuhvata i litijum, istako je novi premijer Miloš Vučević

Većina građana Evropske unije diše zagađen vazduh

Žitelji gradova u Evropi udišu zagađen vazduh, a zemlje u regionu još zagađeniji – izveštaj

24. septembar 2020. - Čak 96 odsto Evropljana u urbanim sredinama udiše zagađen vazduh, pokazuje novi izveštaj Evropske agencije za životnu sredinu

elektricni autobusi evropa analiza

Električni autobusi osvajaju Evropu – po prvi put prestigli dizelaše u 2023.

24. septembar 2020. - Od svih prodatih gradskih autobusa 36 odsto kao gorivo koristi struju , što je po prvi put veći udeo u odnosu na one koji koriste dizel