Životna sredina

ArcelorMittal Zenica završio dva projekta za smanjenje zagađenja iz čeličane

ArcelorMittal-Zenica-projekti-zagadjenje

Slika: Radovi na projektu Sekundarnog otprašivanja u Čeličani

Objavljeno

24.09.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.09.2020.

Komentari

0

Podeli

Kompanija ArcelorMittal Zenica završila je dve investicije za smanjenje štetnih emisija prašine, vredne 15 miliona konvertibilnih maraka (7,7 miliona evra), koje su veoma važne za povećanje zaštite životne sredine u ovom gradu u Bosni i Hercegovini.

Investicije će pomoći da se smanji zagađenje koje stvara ova čeličana zbog čega je Zenica jedan od gradova sa najzagađenijim vazduhom u regionu.

Investcije će uz gradnju nove Toplane Zenica obezbediti da firma ispoštuje obaveze iz ekološke dozvole

Prvi projekat je ugradnja drugog hibridnog filtera na Aglomeraciji, a drugi Sekundarno otprašivanja na konvertorima u Čeličani. Dva projekta zajedno sa izgradnjom kogeneracione elektrane za Toplanu Zenica obezbediće da ArcelorMittal Zenica do kraja 2020. godine ispuni gotovo sve zakonske obaveze predviđene ekološkom dozvolom, saopštila je ova kompanija.

Ugradnja drugog hibridnog filtera koštala je pet miliona KM, a sistem za otprašivanje još deset miliona

Vrednost ugradnje drugog hibridnog filtera je pet miliona konvertibilnih maraka (2,6 miliona evra). Prvi filter postavljen je 2017. u saradnji sa danskom firmom FLSmidth.

Ugradnjom drugog filtera emisije prašine smanjene su ispod 10 mg/Nm3, što je ispod zakonske granice od 50 miligrama u BiH, ali i bolje od evropskih standarda, saopštila je kompanija.

Projekat Sekundarnog otprašivanja u Čeličani, vredan deset miliona konvertibilnih maraka (5,1 milion evra), sprovela je italijanska kompanija Ekoplant. U toku je puštanje u rad novog sistema, koje bi trebalo da bude okončano do kraja godine.

Nikhil Mehta, direktor kompanije ArcelorMittal Zenica, izjavio je da se proizvodnja čelika u Zenici odvija skoro 130 godina, a cilj je da se nastavi još dugi niz godina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan voda 2023: za dostupnu i čistu pijaću vodu za sve

Svetski dan voda 2023: za dostupnu i čistu pijaću vodu za sve

24. septembar 2020. - Uporedo sa obeležavanjem Svetskog dana voda održava se Konferencija UN-a o vodama, dok su inicijative proglasile Manifest vodne pravde.

beo cista energija vinca spaljivanje otpada tretiranje otpada

U Srbiji je počelo da radi postrojenje za dobijanje energije iz otpada: ko će ga i kako kontrolisati

24. septembar 2020. - Pre mesec ipo u Srbiji je započelo spaljivanje otpada zarad dobijanja električne i toplotne energije - aktivnost koja je novina za ceo region

Svetski dan šuma 2023: zdrave šume za zdrave ljude

Međunarodni dan šuma 2023: zdrave šume za zdrave ljude

24. septembar 2020. - Zdrave šume su od vitalnog značaja za sve aspekte zdrave planete, od sredstava za život i ishrane do očuvanja i zaštite životne sredine

Globalni dan reciklaže: od separacije otpada do smanjenja emisija CO2

24. septembar 2020. - Procenjuje se da će reciklažna industrija 2030. doprinositi smanjenju emisija sa milijardu tona ugljen-dioksida godišnje