Životna sredina

Albanija, Kosovo* i Severna Makedonija prave najveći prekogranični park prirode u Evropi

sar planina nacionalni park prirode prekogranicni park albanija makedonija kosovo

Foto: Google maps

Objavljeno

15.12.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.12.2022.

Komentari

0

Podeli

Nacionalni parkovi Mavrovo i Šar planina u Severnoj Makedoniji, Park prirode Korab-Koritnik u Albaniji i Nacionalni park Šara na Kosovu* uskoro će biti spojeni u jedan park prirode i to najveći prekogranični park prirode u Evropi. Površina tog parka biće veća od 242 hiljade hektara.

Sporazum o spajanju četiri parka prirode potpisan je posle sastanka organizovanog u Tirani povodom Međunarodnog dana planina. Učesnici su bili ministarka životne sredine i turizma Kosova* Mirela Kumbaro, ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Kosova Liburn Aliu i ministar životne sredine i prostornog planiranja Severne Makedonije Naser ​​Nuredini.

Spajanje parkova podržaće i Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu

Cilj spajanji ova četiri prirodna parka je zajednički prekogranični razvoj turizma, zajedničko prekogranično upravljanje regionom, zajedničku promociju posebnog prirodnog i kulturnog nasleđa. Projekat će podržati i Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), a najavljeno je da će u roku od tri meseca biti formiran upravni odbor za zaštićeno područje i početi konkretni poslovi.

sar planina nacionalni park prirode prekogranicni park albanija kosovo makedonija

Naser Nuredini je izjavio da zaštita prirodnih vrednosti ovih područja obezbeđuje održivo upravljanje i to ne pretvarajući ih u muzeje prirode, već stvarajući nove mogućnosti za razvoj lokalnih zajednica.

Nuredini: Saradnja će povećati interes međunarodnih donatora i investitora

Prirodna prekogranična pvoezanost ova četiri nacionalna parka prirode otvara nove mogućnosti za veću zaštitu flore i faune, bolje suzbijanje nelegalnih aktivnosti i monitoring, kao i više mogućnosti za razvoj eko-turizma i povećanje interesa međunarodnih donatora i investitora, istakao je Nuredini.

Mirela Kumbaro naglasila je da nacionalni parkovi obuhvataju ekološki koridor u kojem se nalaze brojne važne vrste biljaka i životinja, ne samo na regionalnom, već i na evropskom i međunarodnom nivou, kao što je Evropski zeleni pojas.

Prema rečima ministra Liburna Aliua, namera je da se definišu pravila za kompanije koje žele da grade na ovom prostoru, kako bi se izbegle greške iz prošlosti, obezbedio razvoj i zaštitilo ono što je veoma vredno.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Olimpijskih igara 2024, Pariz

Olimpijske igre u Parizu biće najodrživije do sada

15. decembar 2022. - Organizatori Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje se održavaju u Parizu od 26. jula do 11. avgusta tvrde da će biti najodrživije do sada

Vucic Rio Tinto nastavi projekat litijuma uz garancije EU

Vučić: Rio Tinto može da nastavi projekat litijuma uz garancije EU

15. decembar 2022. - Srbija je spremna da ponovo podrži projekat rudnika i postrojenja za preradu litijuma kompanije Rio Tinto, poručio je Vučić

rio tinto jadar litijum studije

Rio Tinto objavio radne nacrte studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar

15. decembar 2022. - Rio Tinto je saopštio da je na sopstvenu inicijativu objavio preliminarne nacrte Studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar

premijer vucevic litijum rio tinto srbija

Premijer Vučević: Treba razgovarati o svim projektima za razvoj države, uključujući i litijum

15. decembar 2022. - Nova srpska Vlada podržava sve razvojne projekte uključujući i rudarsto koje obuhvata i litijum, istako je novi premijer Miloš Vučević