Životna sredina

Albanija, Kosovo* i Severna Makedonija prave najveći prekogranični park prirode u Evropi

sar planina nacionalni park prirode prekogranicni park albanija makedonija kosovo

Foto: Google maps

Objavljeno

15.12.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.12.2022.

Komentari

0

Podeli

Nacionalni parkovi Mavrovo i Šar planina u Severnoj Makedoniji, Park prirode Korab-Koritnik u Albaniji i Nacionalni park Šara na Kosovu* uskoro će biti spojeni u jedan park prirode i to najveći prekogranični park prirode u Evropi. Površina tog parka biće veća od 242 hiljade hektara.

Sporazum o spajanju četiri parka prirode potpisan je posle sastanka organizovanog u Tirani povodom Međunarodnog dana planina. Učesnici su bili ministarka životne sredine i turizma Kosova* Mirela Kumbaro, ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Kosova Liburn Aliu i ministar životne sredine i prostornog planiranja Severne Makedonije Naser ​​Nuredini.

Spajanje parkova podržaće i Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu

Cilj spajanji ova četiri prirodna parka je zajednički prekogranični razvoj turizma, zajedničko prekogranično upravljanje regionom, zajedničku promociju posebnog prirodnog i kulturnog nasleđa. Projekat će podržati i Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), a najavljeno je da će u roku od tri meseca biti formiran upravni odbor za zaštićeno područje i početi konkretni poslovi.

sar planina nacionalni park prirode prekogranicni park albanija kosovo makedonija

Naser Nuredini je izjavio da zaštita prirodnih vrednosti ovih područja obezbeđuje održivo upravljanje i to ne pretvarajući ih u muzeje prirode, već stvarajući nove mogućnosti za razvoj lokalnih zajednica.

Nuredini: Saradnja će povećati interes međunarodnih donatora i investitora

Prirodna prekogranična pvoezanost ova četiri nacionalna parka prirode otvara nove mogućnosti za veću zaštitu flore i faune, bolje suzbijanje nelegalnih aktivnosti i monitoring, kao i više mogućnosti za razvoj eko-turizma i povećanje interesa međunarodnih donatora i investitora, istakao je Nuredini.

Mirela Kumbaro naglasila je da nacionalni parkovi obuhvataju ekološki koridor u kojem se nalaze brojne važne vrste biljaka i životinja, ne samo na regionalnom, već i na evropskom i međunarodnom nivou, kao što je Evropski zeleni pojas.

Prema rečima ministra Liburna Aliua, namera je da se definišu pravila za kompanije koje žele da grade na ovom prostoru, kako bi se izbegle greške iz prošlosti, obezbedio razvoj i zaštitilo ono što je veoma vredno.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nexe cement co2 contessa projekat Thyssenkrupp

Nexe projektom CO₂NTESSA planira da ozeleni proizvodnju cementa

15. decembar 2022. - Kompanija namerava da implementira oxyfuel tehnologiju kao rešenje za dugoročnu eliminaciju emisija CO2 u svojim pogonima

Svetski dan voda 2023: za dostupnu i čistu pijaću vodu za sve

Svetski dan voda 2023: za dostupnu i čistu pijaću vodu za sve

15. decembar 2022. - Uporedo sa obeležavanjem Svetskog dana voda održava se Konferencija UN-a o vodama, dok su inicijative proglasile Manifest vodne pravde.

beo cista energija vinca spaljivanje otpada tretiranje otpada

U Srbiji je počelo da radi postrojenje za dobijanje energije iz otpada: ko će ga i kako kontrolisati

15. decembar 2022. - Pre mesec ipo u Srbiji je započelo spaljivanje otpada zarad dobijanja električne i toplotne energije - aktivnost koja je novina za ceo region

Svetski dan šuma 2023: zdrave šume za zdrave ljude

Međunarodni dan šuma 2023: zdrave šume za zdrave ljude

15. decembar 2022. - Zdrave šume su od vitalnog značaja za sve aspekte zdrave planete, od sredstava za život i ishrane do očuvanja i zaštite životne sredine