Električna energija

Agencija za energetiku odobrila planove EMS-a za razvoj i ulaganje u prenosni sistem

Agencija za energetiku odobrila planove EMS-a za razvoj i ulaganje u prenosni sistem

Photo: EMS

Objavljeno

29.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Savet Agencije za energetiku odobrio je Plan razvoja prenosnog sistema za električnu energiju za period od 2017. do 2026. godine i Plan ulaganja u prenosni sistem za period 2017-2019. godina.

Planove je pripremio operator prenosnog sistema “Elektromreža Srbije” (EMS).

Plan razvoja prenosnog sistema za period od deset godina je urađen u skladu sa Zakonom o energetici i usaglašen je sa Strategijom razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine sa projekcijama do 2030. Godine.

“Prioritetni ciljevi su obezbeđenje sigurnog snabdevanja električnom energijom, razvoj tržišta električne energije na nacionalnom i regionalnom nivou i povećanje prenosnih kapaciteta i razvoj regionalnih i panevropsklih koridora, koji prolaze kroz Srbiju”, naveo je AERS u saopštenju.

Kao osnov za planiranje razvoja prenosnog sistema korišćene su potrebe operatora distributivnog sistema za izgradnjom novih objekata, potrebe za razvojem proizvodnje električne energije, pregled obrađenih zahteva za priključenje objekata na prenosni sistem i potrebe EMS-a u okviru projekata povezivanja sa susednim sistemima.

U trogodišnjem planu investicija navedene su potrebe za ulaganjem na nacionalnom, regionalnom i evropskom nivou, čije sprovođenje ima značajan uticaj na povećanje prenosnih kapaciteta u regionalnoj prenosnoj mreži, a samim tim i na razvoj evropskog tržišta električne energije.

“Na nacionalnom nivou obuhvaćene su potrebe za izgradnjom elektroenergetske infrastrukture koje će omogućiti povećanje prenosnih kapaciteta, razvoj tržišta, povećanje pouzdanosti prenosnog sistema i sigurnosti snabdevanja potrošača, kao i povećanu mogućnost priključivanja novih konvencionalnih i obnovljivih izvora električne energije”, ističe AERS.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nacionalni energetski i klimatski plan nekp srbija

Srbija počela pripremu nacionalnog energetskog i klimatskog plana

23 April 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike započelo je projekat "Dalji razvoj kapaciteta za energetsko planiranje" u okviru kojeg će biti izrađen Nacrt NEKP-a.

TE-Pljevlja-radni-sati-spor

Energetska zajednica pokrenula spor zbog prekoračenja radnih sati TE Pljevlja

22 April 2021 - Energetska zajednica pokrenula je spor protiv Crne Gore zbog nastavka rada TE Pljevlja nakon što je iskorišćen dozvoljeni broj radnih sati.

srbija dobila cetiri nova zakona energetika rudarstvo

Srbija usvojila četiri zakona u sektoru energetike i rudarstva

21 April 2021 - Parlament je usvojio zakone o obnovljivim izvorima energiji, energetskoj efikasnosti, energetici i rudarstvu i geološkim istraživanjima.

prvi projekat elektrana gas emisija ugljen dioksida

U SAD-u krenuo prvi projekat elektrana na gas bez emisija ugljen-dioksida

20 April 2021 - Dve elektrane na gas snage po 280 megavata u SAD neće trošiti vodu i koristiće deo ispuštenog ugljen-dioksida, a ostatak će se pohranjivati ispod zemlje