x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Agencija za energetiku odobrila planove EMS-a za razvoj i ulaganje u prenosni sistem

29.12.2017. | Komentari: 0Autor:

Photo: EMS
Agencija za energetiku odobrila planove EMS-a za razvoj i ulaganje u prenosni sistem

Savet Agencije za energetiku odobrio je Plan razvoja prenosnog sistema za električnu energiju za period od 2017. do 2026. godine i Plan ulaganja u prenosni sistem za period 2017-2019. godina.

Planove je pripremio operator prenosnog sistema “Elektromreža Srbije” (EMS).

Plan razvoja prenosnog sistema za period od deset godina je urađen u skladu sa Zakonom o energetici i usaglašen je sa Strategijom razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine sa projekcijama do 2030. Godine.

“Prioritetni ciljevi su obezbeđenje sigurnog snabdevanja električnom energijom, razvoj tržišta električne energije na nacionalnom i regionalnom nivou i povećanje prenosnih kapaciteta i razvoj regionalnih i panevropsklih koridora, koji prolaze kroz Srbiju”, naveo je AERS u saopštenju.

Kao osnov za planiranje razvoja prenosnog sistema korišćene su potrebe operatora distributivnog sistema za izgradnjom novih objekata, potrebe za razvojem proizvodnje električne energije, pregled obrađenih zahteva za priključenje objekata na prenosni sistem i potrebe EMS-a u okviru projekata povezivanja sa susednim sistemima.

U trogodišnjem planu investicija navedene su potrebe za ulaganjem na nacionalnom, regionalnom i evropskom nivou, čije sprovođenje ima značajan uticaj na povećanje prenosnih kapaciteta u regionalnoj prenosnoj mreži, a samim tim i na razvoj evropskog tržišta električne energije.

“Na nacionalnom nivou obuhvaćene su potrebe za izgradnjom elektroenergetske infrastrukture koje će omogućiti povećanje prenosnih kapaciteta, razvoj tržišta, povećanje pouzdanosti prenosnog sistema i sigurnosti snabdevanja potrošača, kao i povećanu mogućnost priključivanja novih konvencionalnih i obnovljivih izvora električne energije”, ističe AERS.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.