Električna energija

Agencija za energetiku odobrila planove EMS-a za razvoj i ulaganje u prenosni sistem

Agencija za energetiku odobrila planove EMS-a za razvoj i ulaganje u prenosni sistem

Photo: EMS

Objavljeno

29.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Savet Agencije za energetiku odobrio je Plan razvoja prenosnog sistema za električnu energiju za period od 2017. do 2026. godine i Plan ulaganja u prenosni sistem za period 2017-2019. godina.

Planove je pripremio operator prenosnog sistema “Elektromreža Srbije” (EMS).

Plan razvoja prenosnog sistema za period od deset godina je urađen u skladu sa Zakonom o energetici i usaglašen je sa Strategijom razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine sa projekcijama do 2030. Godine.

“Prioritetni ciljevi su obezbeđenje sigurnog snabdevanja električnom energijom, razvoj tržišta električne energije na nacionalnom i regionalnom nivou i povećanje prenosnih kapaciteta i razvoj regionalnih i panevropsklih koridora, koji prolaze kroz Srbiju”, naveo je AERS u saopštenju.

Kao osnov za planiranje razvoja prenosnog sistema korišćene su potrebe operatora distributivnog sistema za izgradnjom novih objekata, potrebe za razvojem proizvodnje električne energije, pregled obrađenih zahteva za priključenje objekata na prenosni sistem i potrebe EMS-a u okviru projekata povezivanja sa susednim sistemima.

U trogodišnjem planu investicija navedene su potrebe za ulaganjem na nacionalnom, regionalnom i evropskom nivou, čije sprovođenje ima značajan uticaj na povećanje prenosnih kapaciteta u regionalnoj prenosnoj mreži, a samim tim i na razvoj evropskog tržišta električne energije.

“Na nacionalnom nivou obuhvaćene su potrebe za izgradnjom elektroenergetske infrastrukture koje će omogućiti povećanje prenosnih kapaciteta, razvoj tržišta, povećanje pouzdanosti prenosnog sistema i sigurnosti snabdevanja potrošača, kao i povećanu mogućnost priključivanja novih konvencionalnih i obnovljivih izvora električne energije”, ističe AERS.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

29. decembar 2017. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

29. decembar 2017. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

29. decembar 2017. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

29. decembar 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu