Električna energija

Agencija za energetiku odobrila planove EMS-a za razvoj i ulaganje u prenosni sistem

Agencija za energetiku odobrila planove EMS-a za razvoj i ulaganje u prenosni sistem

Photo: EMS

Objavljeno

29.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Savet Agencije za energetiku odobrio je Plan razvoja prenosnog sistema za električnu energiju za period od 2017. do 2026. godine i Plan ulaganja u prenosni sistem za period 2017-2019. godina.

Planove je pripremio operator prenosnog sistema “Elektromreža Srbije” (EMS).

Plan razvoja prenosnog sistema za period od deset godina je urađen u skladu sa Zakonom o energetici i usaglašen je sa Strategijom razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine sa projekcijama do 2030. Godine.

“Prioritetni ciljevi su obezbeđenje sigurnog snabdevanja električnom energijom, razvoj tržišta električne energije na nacionalnom i regionalnom nivou i povećanje prenosnih kapaciteta i razvoj regionalnih i panevropsklih koridora, koji prolaze kroz Srbiju”, naveo je AERS u saopštenju.

Kao osnov za planiranje razvoja prenosnog sistema korišćene su potrebe operatora distributivnog sistema za izgradnjom novih objekata, potrebe za razvojem proizvodnje električne energije, pregled obrađenih zahteva za priključenje objekata na prenosni sistem i potrebe EMS-a u okviru projekata povezivanja sa susednim sistemima.

U trogodišnjem planu investicija navedene su potrebe za ulaganjem na nacionalnom, regionalnom i evropskom nivou, čije sprovođenje ima značajan uticaj na povećanje prenosnih kapaciteta u regionalnoj prenosnoj mreži, a samim tim i na razvoj evropskog tržišta električne energije.

“Na nacionalnom nivou obuhvaćene su potrebe za izgradnjom elektroenergetske infrastrukture koje će omogućiti povećanje prenosnih kapaciteta, razvoj tržišta, povećanje pouzdanosti prenosnog sistema i sigurnosti snabdevanja potrošača, kao i povećanu mogućnost priključivanja novih konvencionalnih i obnovljivih izvora električne energije”, ističe AERS.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

profesori srbija poruka dekarbonizacija ugalj politicari

Poruka profesora Univerziteta u Beogradu političarima: Nastavak korišćenja uglja koštaće Srbiju skuplje nego primena mera za dekarbonizaciju

25 November 2020 - Zemlja će skuplje proći ako ne uradi ništa da smanji emisije CO2, koje najvećim delom potiču iz energetike, nego da sprovede dekarbonizaciju.

Rumunija termoelektrane na ugalj

Rumunija odlučila da više neće graditi termoelektrane na ugalj

20 November 2020 - U vladi tvrde da Rumunija više neće dobiti nijednu termoelektranu na ugalj, a CE Oltenia nagoveštava da će napustiti poslednji takav projekat.

Francuzi 2021. počinju gradnju vetroparka Bašaid i geotermalne elektrane u Srbiji

19 November 2020 - IEL OIE Balkan Renewable Energy najavljuje gradnju vetroparka Bašaid kod Kikinde, snage 85 MW, i jedne geotermalne elektrane.

federacija bih ukida subvencije mhe

Federacija BiH od 2021. ukida subvencije za male hidroelektrane

19 November 2020 - Vlada Federacije BiH priprema više izmena propisa kako bi se sprečio negativan uticaj malih hidroelektrana na životnu sredinu.