OIE

AAE Gamit planira gradnju vetroparka snage 63 MW u Sloveniji

vetroelektrana ilirska bistrica slovenija aae gamit trst

Photo: Google Maps

Objavljeno

07.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

07.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Austrijska firma AAE Gamit planira da instalira vetropark Ilirska Bistrica nedaleko od istoimenog mesta koje se nalazi na jugu Slovenije, nedaleko od granice sa Hrvatskom i četrdesetak kilometara od Trsta.

Slovenija nema nijedan vetropark, što je prava retkost za zemlje Evropske unije. Istina, ima tri vetroturbine manje snage, a gradnja četvrte najavljena je u maju. U pripremi je više projekata, ali teško pribavljaju dozvole, tačnije gradnji se protive građani i ekološki aktivisti, pa je tako u aprilu Vlada Slovenije odbila da izda energetsku dozvolu za gradnju elektrane na Pohorju i Rogli.

AAE Gamit razvija više projekata za korišćenje energije vetra u Sloveniji, a prostorni plan za vetropark Dolenja Vas, snage 66 MW, slovenačla Vlada je odobrila početkom ove godine. Firma sada traži isto za projekat Ilirska Bistrica, snage 63 MW, koji je dobio energetsku dozvolu 2021.

Vetropark bi trebalo da bude lociran oko 1.400 metara od okolnih naselja

Ministarstvo prirodnih resursa i prostora saopštilo je da je objavilo inicijativu firme AAE Gamit  za izradu prostornog plana za vetropark Ilirska Bistrica. Zainteresovana javnost ima priliku da svoje sugestije na inicijativu dostavi do 30. oktobra, do kada će biti organizovano i javno predstavljanje inicijative.

Nakon toga će Ministarstvo pripremiti nacrt odluke o izradi prostornog plana, koji bi trebalo da usvoji Vlada.

U inicijativi se navodi da bi vetropark trebalo da ima devet vetroturbina snage 7 MW, ali kakvog će biti tipa još nije utvrđeno. Bile bi instalirane na nadmorskoj visini od 600 do 1,000 metara. Lokacije vetroturbina su udaljeno oko 1.400 metara od naselja.

Inače, u maju je objavljeno da je austrijska kompanija Energie AG Oberösterreich kupila 29,4 odsto udela u firmi AAE Gamit. Energie AG je saopštila da je cilje ovog poslovnog poteza razvoj vetroelektrana i fotonaponskih parkova u Sloveniji ukupnog kapaciteta od 180 MW.

U Sloveniji firma razvija četiri projekta za vetar snage 140 MW i četiri za solar od ukupno 40 MW.

vetroelektrana ilirska bistrica slovenija aae gamit
Lokacija vetroturbina buduće elektrane
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija referendum nuklearka krsko 2 jek 2

Slovenačka skupština otkazala referendum o nuklearki Krško 2

7. oktobar 2024. - Slovenačka skupština je samo pre dve nedelje donela odluku da se održi konsultativni referendum o projektu Krško 2

EU agende reformi Zapadnog Balkana aukcije za OIE

EU odobrila agende reformi zemalja Zapadnog Balkana, uključujući planove za aukcije za OIE

7. oktobar 2024. - Vlade u regionu, osim BiH, sada mogu da povlače sredstva iz Plana rasta EU uporedo sa sprovođenjem reformi i postizanjem međuciljeva

Raspisan javni poziv za postavljanje solarnih panela na javnim objektima

Raspisan javni poziv lokalnim samoupravama za postavljanje solarnih panela na objekte od javnog značaja

7. oktobar 2024. - Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za dodelu sredstava za ugradnju solarnih panela na objekte od javnog značaja.

rhe bistrica prostorni plan vlada srbije

Vlada Srbije usvojila Prostorni plan za RHE Bistrica

7. oktobar 2024. - Usvajanje Prostornog plana je još jedan korak u realizaciji ovog trenutno najvažnijeg projekta u srpskoj energetici