OIE

Turska gradi solarnu elektranu od 1 GW u Konji

1GW solar projekat Turska

Objavljeno

25.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Turski ministar energetike i prirodnih resursa Berat Albayrak najavio je izgradnju velike solarne elektrane u Konji, u centralnoj Anadoliji, Turska. U najavi, on je rekao da je reč o „navjećoj solarnoj elektrani na svetu koja će označiti novu eru obnovljive energije u Turskoj“.

Očekuje se da kompanije iz SAD, Kine i Evrope dostave svoje ponude za učešće na projektu koji bi u oblast Konje trebalo da privuče oko 1,3 milijarde dolara investicija.

Solarna elektrana prostiraće se na oko 2.000 hektara, a nakon završetka trebalo bi da isporučuje 1,7 milijardi KWh što je dovoljno za snabdevanje oko 600.000 domaćinstava. U planu je da se proizvedena električna energija koristi za domaću upotrebu, ali i za izvoz.

Kompanije koje žele da učestvuju u projektu moraće da budu sposobne da izgrade postrojenja koja bi isporučivala najmanje 500 GW energije godišnje.

Vlada Turske obezbedila je garantovan otkup električne energije u vremenskom intervalu od 15 godina, ali očekuje da na projektu budu angažovani domaći ineženjeri i domaća tehnologija. Prve isporuke električne energije iz ove solarne elektrane trebalo bi da počnu već 2018. godine.

U isto vreme, Turska je najavila i izgradnju sličnog postrojenja ali za korišćenje energije vetra. Poziv za ponude za veliki vetropark biće upućen u prvom kvartalu 2017. godine.

Ranije je već objavljeno da će Islamska razvojna banka (IDB) obezbediti „značajnu finansijsku podršku za energetske projekte u Turskoj u narednih 10 godina“.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

25. oktobar 2016. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

25. oktobar 2016. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

25. oktobar 2016. - Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u...

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

25. oktobar 2016. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.