OIE

Alfi postaje suvlasnik dva projekta solarnih elektrana u Hrvatskoj

alfi ivicom hrvatska solar aleksinac

Gradnja solarnih elektrana kod Aleksinca (foto: Alfi)

Objavljeno

25.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

25.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Slovenački fond Alfi Renewables postaće suvlasnik dva projekta solarnih elektrana u Hrvatskoj, koji su u vlasništvu austrijske firme Ivicom grupa.

Zajedničko vlasništvo nad firmama Slavonija Power i Bilogora Power koje razvijaju dve fotonaponske elektrane odobrila je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

U odluci AZTN-a navodi se da dve firme nisu aktivne na tržištu, ali će po završetku izgradnje solarnih elektrana Trenkovo i Velika Pisanica proizvoditi i prodavati električnu energiju.

Postrojenje Trenkovo, koje razvija firma Slavonija Power, trebalo bi da ima snagu od 12,48 MW i da godišnje proizvodi oko 14.550 MWh. Lokacija elektrane je opština Velika nedaleko od Požege, pokazuju podaci sa sajta Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Velika Pisanica i Trenkovo imaće uskupnu snagu od 18,5 MW

Velika Pisanica trebalo bi da ima snagu od 5,861 MW, a očekivana godišnja proizvodnja je oko 7.110 MWh. Elektrana će biti instalirana u Opštini Velika Pisanica kod Bjelovara.

Alfi Grupa je, kako se navodi u odluci AZTN-a, u Hrvatskoj prvenstveno aktivna u upravljanju investicijama u imovinu, naročito u područjima maloprodaje, naplate duga i drugih alternativnih investicija, i ne trguje električnom energijom na veleprodajnom tržištu.

Ivicom grupa, s druge strane, u Hrvatskoj poseduje firme Ivicom wind i KMD Žabno Power čija je glavna delatnost proizvodnja električne energije. Međutim, kako se dodaje, nijedna odfirmi u 2023. nije ostvarila poslovne prihode.

Slovenački fond Alfi u Srbiji gradi fotonaponske elektrane kod Aleksinca

Inače, slovenački fond Alfi Renewables je u poslednje vreme veoma aktivan u regionu. Nedavno su dogovorili detalje u vezi sa projektom gradnje vetroparka snage 125 MW u Bosni i Hercegovini. U Srbiji su u junu 2022. sa partnerima preuzeli izgradnju vetroparka Krivača i otvorila ga u maju ove godine.

Na svom sajtu su naveli da sa MK grupom gradi solarnu elektranu kod Aleksinca, u Srbiji, snage 16 MW, koja bi trebalo da počne da radi do kraja godine.

Ivicom je dugo prisutan u regionu. Pomenutu vetroelektranu Krivača razvila je ova kompanija. U Srbiji je austrijska kompanija najavila i gradnju vetroparka Rakova Bara u opštini Kučevo. Ivicom je, takođe, deo projekta vetroparka Gvozd u Crnoj Gori.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

enna grupa hrvatska investicije energetika solar geotermal bostjan napast

ENNA grupa će investirati 670 miliona evra u energetiku

25. septembar 2024. - Hrvatska kompanija ENNA grupa planira da do 2035. godine ukupno investira više od milijardu evra u sve sektore poslovanja

alfi ivicom hrvatska solar aleksinac

Alfi postaje suvlasnik dva projekta solarnih elektrana u Hrvatskoj

25. septembar 2024. - Slovenački fond Alfi Renewables postaće suvlasnik dva projekta solarnih elektrana u Hrvatskoj, koji su u vlasništvu Ivicom grupe

Masdar Taaleri Čibuk 2 vetroelektrana Srbija CfD

Masdar, Taaleri ugovorili finansiranje projekta vetroelektrane Čibuk 2 u Srbiji

25. septembar 2024. - Masdar Taaleri Generation je s bankama UniCredit i Erste zaključio ugovore o finansiranju vetroparka Čibuk 2 od 154 megavata

Srbija lokacije projekata solarnih elektrana 1 GW baterijama

Srbija objavila lokacije projekata solarnih elektrana od ukupno 1 GW sa baterijama

25. septembar 2024. - Vlada Srbije je naložila izradu prostornog plana posebne namene za grupu solarnih elektrana ukupnog kapaciteta priključaka od jednog gigavata, sa baterijama