Električna energija

Slovenački privrednici zatražili da investiraju u Krško 2 – referendum o nuklearki u novembru

Slovenacki privrednici investiraju u Krško 2 referendum nuklearki novembru

Foto: Nuklearna elektrarna Krško

Objavljeno

23.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

23.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Slovenija se sprema da za dva meseca održi referendum o projektu Krško 2, a vlada je organizovala prvu od dve javne rasprave. Dejan Paravan, generalni direktor kompanije GEN energija, koja upravlja postojećom nuklearkom, podržao je inicijativu grupe domaćih privrednika da učestvuju u investiciji.

Ima smisla uvesti suinvestitore u projekat drugog bloka nuklearne elektrane Krško, radi diverzifikacije rizika, kazao je generalni direktor kompanije GEN energija Dejan Paravan članovima Upravnog odbora Privredne komore Slovenije – Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Predlog za NEK 2, ili JEK 2 na slovenačkom jeziku, biće stavljen na referendum.

Paravan je izjavio da podržava inicijativu grupe domaćih privrednika da učestvuju u ovoj investiciji. Hrvatska, koja je preko državne Hrvatske elektroprivrede vlasnica postojeće nuklearke Krško, takođe je zainteresovana, kao i italijanska industrija, naveo je prvi čovek kompanije, a prenosi Delo.

Inicijativa je ukazala na signale iz vlade da ide ka zatvaranju Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ), jedine koja koristi ugalj. Ova grupa poslovnih ljudi je saopštila da bi nova nuklearna elektrana bila od suštinskog značaja za bezbednost snabdevanja električnom energijom, zajedno sa obnovljivim izvorima.

Paravan je procenio da bi novo postrojenje moglo da bude dovršeno 2040, nakon sedam godina izgradnje. Izrazio je uverenje da Slovenija ne bi mogla da samo iz sopstvenih elektrana na obnovljive izvore zadovolji svoje energetske potrebe. GEN energija upravlja nuklearnom elektranom Krško.

Energetski intenzivne kompanije u ovoj zemlji skreću pažnju na trend deindustrijalizacije u Evropi i na domaćem tržištu i najviše ga pripisuju visokim cenama energenata.

Gorivo čini tek deseti deo troškova u nuklearnim elektranama

Na prvoj od dve javne rasprave u organizaciji Ministarstva za okolinu, klimu i energiju pred raspisivanje referenduma, Paravan se osvrnuo na zabrinutost u javnosti da bi Krško 2 moglo da postane propala investicija kao TEŠ 6. Reč je o poslednjem bloku koji je sagrađen u Šoštanju. On je objasnio da cena uglja i dozvola za ispuštanje ugljen-dioksida zajedno učestvuju u troškovima proizvodnje električne energije sa 70 odsto, a da u jednoj nuklearnoj elektrani gorivo ima udeo u troškovima od samo deset procenata.

Glasači će moći da odbiju predlog o izgradnji postrojenja NEK 2, ali ukoliko bude odobren, predstoji ozbiljan rad pre nego što može da bude donesena konačna odluka da se investira, i to ne pre 2028, dodao je Paravan na skupu u Ljubljani.

Bernard (NGEN): Glavno pitanje je koliko će struja koštati za dve decenije

Referendum će biti održan za dva meseca, izjavio je ministar Bojan Kumer. Po njegovom mišljenju, izgradnja reaktora otvara mnoga pitanja. Pomenuo je problematiku troškova projekta, cenu proizvodnje električne energije, upravljanje nuklearnim otpadom i prostorno planiranje.

Suosnivač i generalni direktor NGEN-a Roman Bernard naglasio je da je ključni faktor prognozirati koje će biti cene struje za 15 do 20 godina, kada NEK 2 bude priključen na mrežu. Nije pitanje da li, nego kako izgraditi NEK 2, napomenuo je.

„Tehnologija se u energetici razvija izuzetno brzo. Cene solarnih sistema će narednih godina drastično padati. Zelena tranzicija sa decentralizacijom elektroenergetskog sistema i pojava skladišta energije okreću energetiku naglavačke. Najjeftinija je ona struja koju proizvedemo tamo gde je i koristimo, jer joj ne treba trasa za prenos“, upozorio je Bernard.

Instaliranje solarnih elektrana sa sistemima za skladištenje energije umanjuje iznos potrebnih investicija u mrežu, podvukao je. Realno je očekivati da će biti razvijena rešenja za sezonsko skladištenje, dodao je šef NGEN-a.

Inače, francuski Međunarodni institut za nuklearnu energiju I2EN i državna elektroprivreda EDF potpisali su nedavno memorandume o razumevanju sa naučnim institucijama u Sloveniji o mirnodopskoj upotrebi nuklearne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

TotalEnergies snabdevati Saint-Gobain zelenom energijom PPA

TotalEnergies će snabdevati Saint-Gobain zelenom energijom po novom PPA ugovoru

23. septembar 2024. - TotalEnergies će objekte kompanije Saint-Gobain u Francuskoj pet godina snabdevati strujom iz obnovljivih izvora

eles siemens energy memorandum mervar presern slovenija

ELES i Siemens Energy sklopili strateško partnerstvo za razvoj digitalnih tehnologija za elektromreže

23. septembar 2024. - ELES i Simens Energy će sarađivati na razvoju naprednih digitalnih tehnologija i održivih rešenja za međunarodni sektor električne energije

hrvatska leto struja uvoz soalr potrosnja izvestaj oieh

Hrvatska tokom leta uvezla struju za 135 miliona evra

23. septembar 2024. - Trošak je mogao biti izbegnut proizvodnjom iz solarnih elektrana snage oko 2.700 MW, što je snaga projekata za zelenu energiju koji čekaju na realizaciju

gen vetropark senj virtuelna elektrana norinco

Najveći vetropark u Hrvatskoj postao deo virtuelne elektrane slovenačke firme GEN-I

23. septembar 2024. - Firma iz Slovenije je sada jedan od najvećih agregatora u Hrvatskoj koji pruža sistemske usluge Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava