Životna sredina

Vazduh je u 2023. bio prekomerno zagađen u 21 mestu u Srbiji

srbija sepa izvestaj zagadjen vazduh

Foto: PublicDomainPictures from Pixabay

Objavljeno

11.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

11.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vazduh je u 2023. godini bio prekomerno zagađen u 21 gradu u Srbiji, navodi se u Godišnjem izveštaju o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 2023. godine koji je pripremila Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA). Agencija je saopštila da je Izveštaj pokazao da je u prethodnoj godini kvalitet vazduha u Srbiji značajno unapređen u odnosu na 2022. godinu.

Po ustaljenoj praksi, SEPA objavljuje podatke o kvalitetu vazduha sa velikim zakašnjenjem u odnosu na kraj kalendarske godine, pa je izveštaj za 2022. objavila u oktobru 2023. Nacionalna ekološka asocijacija počela je da te podatke objavljuje u prvim danima nove godine, pa je za 2023. to uradila još davnog 2. januara.

U saopštenju povodom najnovijeg Izveštaja, SEPA navodi da je godišnje prekoračenje granične vrednosti čestica PM10 u 2022. bilo registrovano gotovo na svakom trećem mernom mestu (28 odsto mernih mesta), dok se u prošloj godini to desilo na svakom devetom mernom mestu (11 odsto mernih mesta). U isto vreme, kažu, porastao je broj mernih mesta, ali ne i za koliko.

Smanjen broj mernih mesta na kojima je zabeleženo prekoračenje graničnih vrednosti zagađivača

Pozitivan trend je, tvrde u SEPA,  registrovan i kada je reč o suspendovanim česticama PM2.5. Broj mernih mesta na kojima se mere ove čestice povećan je prošle godine za 38 odsto u odnosu na 2022, a broj mernih mesta na kojima je prekoračena godišnja granična vrednost je 2023. bio 12 odsto manji nego 2022.

U saopštenju se ne pominju gradovi i mesta koja su imala zagađen vazduh. Njihov broj poseldnjih godine ja stalno rastao: u 2020. ih je bilo 15, u 2021. godini 19, a prošle godine čak 21.

U 2023. je njihov broj stagnirao, zaustavio se na 21: Beograd, Bor, Čačak, Kosjerić, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Loznica, Niš, Novi Pazar, Novi Sad, Pančevo, Paraćin, Pirot, Smederevo, Subotica, Sombor, Užice, Valjevo, Zaječar i Šabac.

U Boru je vazduh je bio prekomerno zagađen i zbog prekoračenja granične vrednosti olova

U odnosu na 2022. nema Zrenjanina i Kostolca, ali su njih zamenili Kruševac i Šabac.

U aglomeracijama Novi Sad, Niš, Pančevo, Smederevo, Kosjerić i Užice, kako se navodi u Izveštaju, vazduh je bio prekomerno zagađen usled prekoračenja graničnih vrednosti suspendovanih čestica PM10 i PM2.5. U aglomeraciji Bor vazduh je bio prekomerno zagađen, usled prekoračenja granične vrednosti suspendovanih čestica PM10 i granične vrednosti olova.

U aglomeraciji Beograd vazduh je bio prekomerno zagađen, usled prekoračenja graničnih vrednosti azot-dioksida i suspendovanih čestica PM10 i PM2.5. Kruševac, Pirot, Novi Pazar i Valjevo bili su prekomerno zagađeni usled prekoračenja graničnih vrednosti suspendovanih čestica PM10 i PM2.5.

U Šapcu, Kragujevcu, Loznici, Čačku, Paraćinu (Popovac), Zaječaru, Kraljevu, Subotici i Somboru vazduh je bio prekomerno zagađen usled prekoračenja granične vrednosti suspendovanih čestica PM10, navodi se u Izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dolina Jadra Srbija

Projekat Jadar – najvažniji događaji koji su obeležili najkontroverzniju investiciju u novijoj istoriji Srbije

11. septembar 2024. - Nijedna investicija u novijoj istoriji Srbije nije izazvala toliko kontroverzi kao projekat Jadar rudarske kompanije...

Confindustria, ESG conference

Konferencija ‘ESG, a way of life and doing business’ biće održana u Beogradu 25. septembra

11. septembar 2024. - Konferencija ESG, a way of life and doing business održaće se 25. septembra u Beogradu u Privrednoj komori Srbije

srbija sepa izvestaj zagadjen vazduh

Vazduh je u 2023. bio prekomerno zagađen u 21 mestu u Srbiji

11. septembar 2024. - Agencija za zaštitu životne sredine saopštila da je u 2023. kvalitet vazduha u Srbiji značajno unapređen u odnosu na 2022.

Strategija zastite zivotne sredine Zelena Agenda Republike Srbije

Objavljena radna verzija Strategije zaštite životne sredine – Zelena Agenda Republike Srbije za period 2024 – 2033.

11. septembar 2024. - Konsultacije će se sprovoditi u periodu od 03. septembra – 03. oktobra 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine