Otpad

Mikroplastika pronađena u moždanom tkivu

Mikroplastika pronadjena u mozdanom tkivu

Foto: Freepik

Objavljeno

23.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

23.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Plastika je sveprisutna, a čestice mikroplastike i nanoplastike pronađene su na najnepristupačnijim delovima planete, u okeanu, na Antarktiku, ali i u organima kako životinja tako i ljudi. Najnovije istraživanje pokazuje posebno zabrinjavajuću količinu nakupljanje mikroplastike u ljudskom mozgu.

Plastika se razlaže u mikroplastiku (čestice prečnika do pet milimetara) i nanoplastiku (do jednog mikrometra), pri čemu oslobađa otrovne hemikalije koje dospevaju u hranu koju jedemo, vodu koju pijemo i vazduh koji udišemo. Rastuće globalne koncentracije mikro i nanoplastike u životnoj sredini izazivaju zabrinutost zbog njihovog uticaja na ljudsko zdravlje, zbog čega je sve veći broj istraživanja koja se bave ovim problemom.

Studije su otkrile čestice plastike u ljudskim plućima, posteljici, reproduktivnim organima, jetri, bubrezima, zglobovima kolena i laktova, krvnim sudovima i koštanoj srži.

U novoj studiji, koja je i dalje u procesu recenziranja od strane Nacionalnog instituta za zdravlje Sjedinjenih Američkih Država, naučnici su analizirali uzorke ljudskih bubrega, jetre i mozga i otkrili posebno zabrinjavajuću količinu nakupljene mikroplastike u mozdanom tkivu. Uzorci su prikupljeni tokom obavljanja autopsija u Kancelariji medicinskog istražitelja u Albukerkiju u Novom Meksiku u periodu od 2016. do 2024. godine.

Količina mikroplastike u ljudskom telu se povećava

Pregledom uzoraka jetre, bubrega i mozga utvrđeno je da svi sadrže mikroplastiku, a ono što posebno zabrinjava jeste podatak da čak 91 uzorak mozga sadrži 10 do 20 puta više mikroplastike od ostalih organa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mikroplastika pronadjena u mozdanom tkivu

Mikroplastika pronađena u moždanom tkivu

23. avgust 2024. - Najnovije itraživanje pokazuje zabrinjavajuću količinu nakupljanje mikroplastike u ljudskom telu, posebno mozgu

Lafarge Srbija

Lafarge Srbija pokreće prvu fabriku za iskorišćavanje pepela u proizvodnji cementa

23. avgust 2024. - Lafarge Srbija planira fabriku u blizini termoelektrane Nikola Tesla B gde bi pepeo koji nastaje kao nusproizvod sagorevanja koristila u proizvodnji cementa

srbija zakon o energetici nuklearke

Srbija spremila izmene Zakona o energetici: Ukida se zabrana gradnje nuklearki

23. avgust 2024. - Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici trajaće od danas, 21. avgusta, do 10. septembra

pozar na deponiji Kraljevo

Bukti drugi požar na deponiji u Kraljevu, vazduh opasan po zdravlje

23. avgust 2024. - Pored ekstremno visokih temperatura, građani Kraljeva se ovih dana suočavaju sa zagađenim vazduhom, zbog požara na gradskoj deponiji.