OIE

Crna Gora dobila prvi Zakon o korišćenju energije iz obnovljivih izvora

zakon o koriscenju energije iz obnovljivih izvora crna gora sasa mujovic

Foto: Skupština Crne Gore

Objavljeno

19.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

19.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Poslanici Skupštine Crne Gore izglasali su prvi Zakon o korišćenju energije iz obnovljivih izvora. Propis uvodi brojne promene, među kojima je i novi sistem podsticaja za investicije u obnovljive izvore energije.

Cilj Zakona o korišćenju energije iz obnovljivih izvora je smanjenje emisija ugljen dioksida i uvećanje energije iz obnovljivih izvora, poručio je u Skupštini ministar energetike Saša Mujović, preneli su lokalni mediji.

On je naglasio da je Zakon neophodan za završetak pregovora o Poglavlju 15, kao i da je trebalo da bude usvojen do 31. decembra 2022. Mujović je dodao da je pozitivan stav o Zakonu dao i Sekretarijat Energetske zajednice.

Ministarstvo je ranije saopštilo da Zakonom Crna Gora ispunjava obavezu prema Energetskoj zajednici da transponuje i primeni Direktivu (EU) 2018/2001 o promociji korišćenja energije iz obnovljivih izvora. To je trebalo da uradi do 31. decembra 2022.

Cilj je da Zakon pomogne da se ispune obaveze na putu ka Evropskoj uniji

Namera je, prema njegovim rečima, da se obezbedi pozitivan ambijent koji će omogućiti da država što pre ispuni obaveze na putu prema Evropskoj uniji. Te obaveze su smanjenje emisija CO2 i povećanje proizvodnje energije iz obnoljivih izvora.

On je istakao da je prema aktuelnom sistemu podsticaja država bila u obavezi da otkupljuje struju od proizvođači energije iz obnovljivih izvora. Sredstava za te subvencije obezbeđivali su Elektroprivreda Crne Gore – 85 odsto i građani – 15 odsto.

Novi sistem podsticaja će smanjiti izdatke građana

Zakon predlaže novi sistem podsticaja koji se bazira na tržišnim premijama, što će znatno manje da košta građane, smatra Mujović.

Energiju iz obnovljivih izvora, kako je objasio, država više neće biti u obavezi da otkupljuje što će biti dobro za džep građana. Sva struja će se plasirati na tržuštu gde vladaju tržišni principi, poručio je Mujović.

Zakonom se, takođe, kako je ranije najavljeno uvode aukcije.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je pomagala Ministarstvu energetike u pripremi Zakona, ranije je saopštila da očekuje da Crna Gora do 2025. godine objavi prve aukcije za obnovljive izvore energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

epcg pljevlja rekonstrukcija miro vracar

EPCG odlaže ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja za 2026.

19. avgust 2024. - Planirano zaustavljanje TE Pljevlja u 2025. moglo bi da bude odloženo za 2026, najavio je Miro Vračar, pomoćnik izvršnog direktora EPCG

srbija francuska kriticne sirovine nuklearna energija otpad makron vucic

Francuska i Srbija potpisale pet sporazuma za kritične sirovine, otpad i energetiku

19. avgust 2024. - Dogovorena saradnja u vezi sa nuklearnom energijom, potpisani ugovori o kreditu za EMS i gradnji postrojenja za prećišćavanje otpadnih voda

damir miljevic bih solar energetska tranzicija

Država blokira domaćinstva i privredu da koriste solarnu energiju u BiH

19. avgust 2024. - Damir Miljević je naglasio da je veliki problem BiH i što se nije ozbiljno krenulo u dijalog o zatvaranju rudnika i termoelektrana na ugalj

kina solar vetar rekord ciljevi

Kina je 6,5 godina pre roka dostigla ciljeve za solar i vetar

19. avgust 2024. - Do kraja jula dostigla je ukupni instalisani kapacitet za proizvodnju električne energije u vetroparkovima i solarnim elektranama od 1.200 GW