Životna sredina

Novi evropski zakon IED 2.0 omogućava građanima da dobiju odštetu od zagađivača

Novi evropski zakon IED 2.0 gradanima gradjanima odstetu od zagadivaca zagadjivaca

Foto: Wirestock on Freepik

Objavljeno

08.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

08.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Direktiva IED 2.0 pokriva emisije iz industrijske proizvodnje i uzgoja životinja i, prvi put na nivou cele EU, daje ljudima pravo na nadoknadu štete po njihovo zdravlje koju je izazvalo protivzakonito zagađivanje.

Promovišući je uz svoje geslo „bez zagađivanja“, Evropska komisija je konstatovala da je na snagu stupila nova Direktiva o industrijskim i emisijama iz uzgoja domaćih životinja 2024/1785. Poznata je i po svojoj kraćoj oznaci IED 2.0, budući da je zamenila Direktivu o industrijskim emisijama (IED).

Doprineće inovacijama u novim i tehnologijama u usponu i podstaći će štednju sirovina i dekarbonizaciju tako što će motivisati postupanje na zeleniji način, dodalo je izvršno telo Evropske unije.

Velika industrijska postrojenja i intenzivan uzgoj životinja mogu da zagade vazduh, vodu i zemlju i time naškode našem zdravlju i životnoj sredini, istakle su komesarke i komesari. IED 2.0 se primenjuje na objekte i sisteme koji ispuštaju najviše zagađujućih materija. To je 37.000 industrijskih pogona i 38.500 farmi za intenzivan uzgoj svinja i peradi. Ova potonja grupa čini trideset odsto ukupnog broja u EU.

Ipak, novi propisi se uvode postepeno, sve do 2030. godine. Štaviše, farme će biti uključene u tu regulativu tek u periodu 2030-2032, zavisno od svoje veličine.

IED 2.0 daje građanima i građankama pravo da zatraže odštetu ukoliko im je zbog protivzakonitog zagađivanja narušeno zdravlje, objavili su najviši zvaničnici. To je prvi takav zakon na nivou EU, dodali su. Nova pravila donose veće učešće javnosti u postupcima izdavanja dozvola i poboljšanje pristupa informacijama.

IED 2.0 takođe pokriva deponije, ekstrakciju metala, gigafabrike baterija

Novi paket je uveden umesto Direktive o industrijskim emisijama 2010/75/EU. Države članice imaju 22 meseca da svoje pravne okvire usklade sa revidiranim zakonom.

Važno je istaći da je obuhvat proširen na odlaganje otpada, ekstrakciju metala i gigafabrike baterija.

U regionu kojeg Balkan Green Energy News pokriva, to je posebno značajno za Zapadni Balkan. Ta grupa zemalja, u kojima su zabeleženi ekstremni slučajevi zagađivanja vazduha, vode i zemljišta, želi da se priključi EU pre kraja decenije. Stoga će i njihove vlade u nekom trenutku morati da usvoje pomenuti zakon.

Pored toga, po čitavoj Srbiji su u toku protesti protiv istraživanja, rudarenja i prerade ruda litijuma i bora. Po svemu sudeći, ta kampanja će kulminirati na skupu 10. jula u Beogradu. Lokalni aktivisti i ekološke organizacije su nagovestili da će preći na radikalnije načine borbe.

Navođenje investicija prema ostvarenju cilja da više ne bude zagađivanja

Takozvana velika postrojenja za sagorevanje (LCP) su odgovorna za veliku količinu ispuštenih zagađujućih materija u vazduh IED 2.0 sadrži posebne odredbe za taj segment.

Institucije EU tvrde da će ovaj zakon obezbediti da životna sredina ljudi i planeta budu zdravije, uz istovremeno podsticanje inovacija, nagrađivanje onih koji ostvare najveće iskorake i stvaranje jednakih šansi i poboljšanje investicionog ambijenta za industriju. Pomoći će u navođenju investicija u industrijskoj proizvodnji neophodnih za prelazak Evrope na čistiju, cirkularniju i konkurentniju privredu, saopštila je Evropska komisija.

To telo smatra da će primena direktive do 2050. dovesti do smanjenja emisija glavnih zagađujućih materija u vazduhu za 40 odsto sa nivoa iz 2020. godine. Među njima su praškaste materije tipa PM2.5, sumpor-dioksid (SO2), azotni oksidi (NOx) i nestabilna nemetanska organska jedinjenja (NMVOC). Amonijak je takođe među najvažnijim zagađujućim materijama na spisku.

Prekršioci će brže dobijati kazne

Najgori prekršaji će nositi kazne koje iznose barem tri odsto godišnjeg prometa pravnog lica u EU. Nadležne institucije dobijaju veća ovlašćenja za privremeno obustavljanje aktivnosti postrojenja koja ne posluju u skladu sa propisima.

Ažurirani zakon pruža više alatki za mere uvođenja cirkularne privrede i uštedu resursa. Što se tiče hemijskog zagađivanja, daje podstrek upotrebi manje toksičnih alternativa u proizvodnim procesima.

Industrijska postrojenja će morati da sastavljaju planove transformacije uz opis predviđenog napredovanja u oblasti dekarbonizacije, eliminacije otpada i u kružnoj ekonomiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

srbija nemacka litijum kina jadar brantner

Nemačka sekretarka Brantner: Nije pitanje da li će se litijum kopati u Srbiji, nego ko će to uraditi

8. avgust 2024. - Franciska Brantner, državna sekretarka u Saveznom ministarstvu za ekonomske poslove, izjavila je da je pitanje da li će to uraditi Rio Tinto i Evropa ili Kina

Aktivisti Jadra poveli sa protesta u Beogradu blokade protiv kopanja litijuma

Aktivisti iz Jadra poveli u blokade sa protesta u Beogradu protiv kopanja litijuma

8. avgust 2024. - Masovnim skupom u Beogradu krunisana je serija skoro svakodnevnih protesta širom zemlje. Predvođeni udruženjem Ne damo Jadar i SEOS-om, hiljade demonstranata zaustavilo je saobraćaj na Gazeli i pošlo da blokira železničke stanice Prokop i Novi Beograd.

podgorica deponija spalionica otpada

Mujović: Gradnja spalionice otpada u Podgorici je dobitna kombinacija

8. avgust 2024. - Podgorica bi mogla da dobije spalionicu otpada što je plan komunalnog preduzeća Deponija koji podržava i Saša Mujović, ministar energetike

Novi evropski zakon IED 2.0 gradanima gradjanima odstetu od zagadivaca zagadjivaca

Novi evropski zakon IED 2.0 omogućava građanima da dobiju odštetu od zagađivača

8. avgust 2024. - Direktiva IED 2.0 pokriva emisije zagađujućih materija i omogućava ljudima da dobiju odštetu za narušavanje njihovog zdravlja usled protivzakonitog zagađivanja