Električna energija

Srbija, Rumunija kreću u projekat gasne interkonekcije od 1,6 milijardi kubika godišnje

Srbija Rumunija gasne interkonekcije 1 6 milijardi kubika godisnje

Foto: Sebastian Burduja / Facebook

Objavljeno

05.08.2024.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

05.08.2024.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i ministar energetike Rumunije Sebastijan Burduža potpisali su danas u Kladovu memorandum o razumevanju o projektu izgradnje gasnog interkonektora.

Srbija će povezivanjem svog čvorišta Mokrin sa gasovodom BRUA kod Petrovog Sela istočno od Temišvara dobiti još jedan pravac snabdevanja prirodnim gasom. Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je sa ministrom energetike Rumunije Sebastijanom Burdužom potpisala memorandum o razumevanju o toj investiciji.

Predviđeni kapacitet je najmanje 1,6 milijardi kubnih metara godišnje. U Srbiji bi predloženi dvosmerni gasovod bio dugačak 13 kilometara, u Rumuniji 86. Deonica sa srpske strane biće završena do 2027. godine, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

„Želimo da sledeće godine krenemo u izgradnju, tako da ovaj projekat najkasnije 2028. postane stvarnost“, poručio je Burduža na današnjem događaju u Kladovu.

Nova etapa bilateralne saradnje s Rumunijom

Đedović Handanović je proglasila početak nove etape bilateralne saradnje u energetici, za koju je kazala da traje više od pet decenija. Prošle godine je čak 28 odsto ukupne razmene dve zemlje činila trgovina električnom energijom, podsetila je.

„Zahvaljujući povezivanju sa Rumunijom i Bugarskom, a u narednom periodu i sa Severnom Makedonijom, Srbija postaje nezaobilazna tranzitna zemlja i važan partner u obezbeđivanju energetske sigurnosti zemalja Centralne i Istočne Evrope kada je snabdevanje gasom u pitanju“, ocenila je ministarka.

Rumunija hoće glavnu ulogu u EU u proizvodnji gasa

Rumunija je u prvom tromesečju ove godine bila zaslužna za gotovo 30 odsto proizvodnje gasa u Evropskoj uniji, kazao je Burduža.

Nacionalna kompanija Romgaz i nadalje ima velike planove. Neptun Deep, investicija na Crnom moru od četiri milijarde evra, udvostručiće od 2027. rumunsku proizvodnju gasa, tvrdi ministar.

Na lokaciji Caragele na kopnu je bušenje intenzivnije nego ikad, zahvaljujući investicionom programu od preko dvesta miliona evra, napomenuo je i istakao da se ove godine očekuju dobre vesti. Naime, ovo polje treba da dostigne pun kapacitet.

Gas će stizati sa Crnog mora

Operator sistema prenosa Transgaz ubrzano radi na završavanju trase od crnomorske obale kod mesta Tuzla do Podišora na jugu zemlje, rekao je Burduža. To je poslednja deonica u okviru projekta BRUA. Gasovod, koji ide do zapadne granice zemlje, dobio je ime po Bugarskoj, Rumuniji, Ukrajini i Austriji. Služiće transportu plavog goriva sa morskih platformi.

Burduža je podvukao i da se Rumunija zalaže za izgradnju takozvanog Vertikalnog koridora za gas. Njime bi se povezale Grčka, Bugarska, Rumunija, Mađarska, Slovačka, Moldavija i Ukrajina i tako obezbedile dva pravca snabdevanja mimo Rusije.

Ministar je još kazao da će strujna interkonekcija Rešica-Pančevo biti završena sledeće godine. Ona je deo Transbalkanskog elektroenergetskog koridora.

Đedović-Handanović i Burduža su razgovarali i o projektu reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3, saopštilo je srpsko ministarstvo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Drugi grcki LNG terminal pocinje s radom 1 oktobra

Drugi grčki LNG terminal počinje s radom 1. oktobra

5. avgust 2024. - Nakon polugodišnjeg kašnjenja, LNG terminal Alexandroupolis u Grčkoj je spreman da 1. oktobra bude pušten u rad

ephzhb solar hodovo javna nabavka

EPHZHB traži izvođača za gradnju prve faze solarne elektrane u Hodovu

5. avgust 2024. - Lokacija na kojoj će biti izgrađena solarna elektrana u vlasništvu najmanje od tri državne elektroprivrede u BiH je poslovna zona Hodovo

Kod Livna izgradnja vetroparka Siroka draga 125 4 MW

Kod Livna počinje izgradnja vetroparka Široka draga od 125,4 MW

5. avgust 2024. - Imres Smart Greenergy je potpisao ugovor sa izvođačem za svoj projekat vetroelektrane Široka draga u Hercegovini

crna gora gasovod lng terminal sahmanovic

Šahmanović: Gasovod IAP i LNG terminal su strateški projekti za Crnu Goru

5. avgust 2024. - Izgradnja terminala za tečni prirodni gas i Jadransko-jonskog gasovoda su strateški projekti, poručio je ministar Admir Šahmanović