Životna sredina

Dodik: RS spremna da kao i Srbija podrži kopanje litijuma

milorad dodik

Foto: dodik.net

Objavljeno

22.07.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

22.07.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Republika Srpska namerava da prati Srbiji u projektima vezanim za mineralna i rudna bogatstva, rekao je predsednik Milorad Dodik komentarišući potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Srbije i EU. Istraživanja su pokazala da Srpska obiluje značajnim količinama mineralnih sirovina, koje su danas veoma tražene u zemljama EU i širom sveta.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je potpisivanje Memoranduma o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima i dodao da je Republika Srpska spremna da učestvuje u sličnim projektima jer je bogata mineralnim sirovinama.

Komentarišući potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Srbije i EU za novinsku agenciju Srna, predsednik Republike Srpske je rekao da je „ovo sigurno jedan od strateških projekata, za koje se borio predsednik Aleksandar Vučić, i čiji rezultati će biti veoma vidljivi, a koji će mnogo značiti za dalji napredak i finansijski procvat Srbije. Memorandum znači i dolazak novih investicija, bolji život stanovnika Srbije i veći standard“.

On je rekao da je i Republika Srpska spremna i zainteresovana za učešće u ovim aktivnostima sa Srbijom.

Srpska obiluje značajnim količinama mineralnih sirovina

On je podsetio da su dosadašnja istraživanja pokazala da Srpska obiluje značajnim količinama mineralnih sirovina, koje su danas veoma tražene u zemljama EU i širom sveta, i da je njihovo iskopavanje velika razvojna šansa i mogućnost za dalji razvoj Republike i naglasio da će Srpska nastaviti da radi na njihovom istraživanju jer je reč o sirovinama ogromne vrednosti koje će značiti dalji napredak i razvoj Republike Srpske.

Dodik je na svom nalogu nalogu na društvenoj mreži X napisao da ga raduje povećano interesovanje investitora za mineralna i rudna bogastva Republike Srpske.

Građani protiv otvranja rudnika

U BiH su investitori pokazali interesovanje da istražuju potencijalna nalazišta litijuma na više lokacija, kao što su Lopare, Ugljevik, Bijeljina. Dobrim delom reč je o lokacijama koje su blizu Loznice u Srbiji, gde je planiran projekat Jadar.

U opštini Lopare je početkom ove godine 3.711 građana potpisalo i predalo Narodnoj Skupštini Republike Srpske peticiju protiv otvaranja rudnika litijuma na Majevici, kao i Deklaraciju o protivljenju otvaranja rudnika litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma, kalijuma i prateće asocijacije elemenata na području opštine Lopare.

Nekoliko nedelja pre predaje peticije građana opštine Lopari, zvaničnici u Brčko distriktu BiH su saopštili da ne žele vađenje litijuma na svojoj teritoriji.

Dodik je zaključio da će se Spska pridružiti naporima Srbije i partnerima u Evropi i svetu „vodeći računa o ekološkim pitanjima i pitanjima zaštite zdravlja, gde će struka biti potpuno uvažena i uključena“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

milorad dodik

Dodik: RS spremna da kao i Srbija podrži kopanje litijuma

22. jul 2024. - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je potpisivanje memoranduma između EU i Srbije

zlatko kokanovic jadar litijum prostorni plan loznica

Kokanović: Skupština grada Loznice se sprema da u prostorni plan ubaci projekat Jadar

22. jul 2024. - Zlatko Kokanović, aktivista Udruženja Ne damo Jadar pozvao je građane Loznice da budu u pripravnosti 25. jula, kada je zakazana sednica Skupštine grada Loznice

srbija litijum memorandum eu solc vucic

Srbija i EU potpisale memorandum koji podržava otvaranje rudnika litijuma Rio Tinta

22. jul 2024. - Potpisan je Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu u oblasti održivih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila

odbor za zastitu zivotne sredine univerziteta u beogradu protiv projekta jadar

Odbor za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beogradu: Projekat Jadar nema ekonomsko, ekološko, socijalno, niti moralno opravdanje

22. jul 2024. - Odbor za zaštitu životne sredine je stručno i savetodavno telo čija je funkcija da Senatu i drugim organima Univerziteta podnosi predloge u cilju zaštite i unapređenja životne sredine