OIE

Italijanski zeleni zajam Srbiji uslovljen ciljem za obnovljive izvore od preko 45%

italijanski zeleni zajam Srbiji uslovljen ciljem za obnovljive izvore od preko 45

Foto: EPS

Objavljeno

26.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

26.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ugovorom o italijanskom zajmu od 100 miliona evra za državnu elektroprivredu, Srbija se obavezala da će povećati udeo obnovljivih izvora u svom energetskom miksu na preko 45% do kraja 2030. godine. Zeleni zajam, kojeg odobrava italijanska razvojna banka Cassa Depositi e Prestiti, namenjen je za dekarbonizaciju Elektroprivrede Srbije (EPS) i povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Prema ugovoru o zajmu, potpisanom 24. maja, Srbija treba da do 30. septembra ove godine usvoji nacionalni energetski i klimatski plan (NEKP) koji će sadržati povećanje udela obnovljivih izvora na preko 45% do 31. decembra 2030. godine, piše u predlogu zakona o potvrđivanju ugovora o garanciji za kredit.

Srbija takođe treba da objavi nameru da prestane sa upotrebom uglja najkasnije 2050. godine

Država Srbija, kao garant kredita, takođe će biti u obavezi da objavi svoju opredeljenost da najkasnije do kraja 2050. godine prestane sa upotrebom uglja, kao i da radi na postavljanju vremenskih okvira za gašenje termoelektrana. To mora biti iskazano u novim ili ažuriranim verzijama nacionalnih strateških dokumenata.

Obaveze iz sporazuma takođe uključuju objavljivanje trogodišnjeg plana aukcija za obnovljivu energiju i usvajanje regulatornog okvira za aukcije u skladu sa Paketom za čistu energiju Evropske komisije i najboljom evropskom praksom.

Srbija je već ispunila neke od uslova iz ugovora

Sporazum takođe zahteva da se održi prva aukcija za obnovljive izvore energije u Srbiji za najmanje 400 MW kapaciteta vetra, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (ERBD) kao savetnikom vlade u pripremi aukcija. Međutim, treba napomenuti da je Srbija već održala takvo nadmetanje prošlog leta.

Od Srbije se takođe traži da podrži sve zakonske i regulatorne promene potrebne da bi se omogućio razvoj unutardnevnog tržišta električne energije i spajanje tržišta električne energije kako bi se povećala likvidnost i konkurentnost tržišta. I to je Srbija već uradila, budući da je platforma za unutardnevnu trgovinu na berzi SEEPEX takođe pokrenuta prošle godine.

Ugovorom se od Srbije traži i da unapredi energetsku efikasnost

Ugvorom je predviđena i podrška države dekarbonizaciji srpske privrede kroz unapređenje energetske efikasnosti, promovisanje racionalnog korišćenja izvora energije i razvoj sistema podrške investicijama u energetsku efikasnost u većem obimu sa posebnim naglaskom na energetsku obnovu zgrada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

26. jun 2024. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

26. jun 2024. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

26. jun 2024. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

26. jun 2024. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.