OIE

Woodburn potpisao PPA ugovor sa automobilskom firmom 

woodburn hrvatska PPA

Objavljeno

20.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

20.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Češka firma Woodburn Capital Partners sklopila je ugovor o otkupu električne energije (eng. PPA) sa automobilskom kompanijom Magna International. To je prvi takav ugovor za ovu firmu iz industrije automobila.

Woodburn radi na tome da model, po kojem će isporučivati električnu energiju pogonima kompanije Magna u Češkoj, primeni i u Hrvatskoj i u regionu.

Woodburn je u julu prošle godine započeo radove na solarnoj elektrani kapaciteta 10 MW u Brdovcu pored Zagreba i postrojenju snage tri megavata u Stankovcima u Zadarskoj županiji.

Najnoviji PPA ugovor uključuje i da Woodburn izgradi i operativno vodi fotonaponsku elektranu snage 2,4 MW na lokaciji gde se nalazi pogon firme Magna u Češkoj, u skladu s 15-godišnjim PPA aranžmanom.

Mirko Medenica, direktor razvoja firme Woodburn, naglasio je da potpisivanje ovog ugovora dolazi mesec dana nakon učestvovanja na konferenciji RE-Source Croatia u Zagrebu.

Woodburn trenutno u Hrvatskoj gradi dva fotonaponska postrojenja

„Aktivno tražimo načine na koje uvesti PPA ugovore u tvrtke u Hrvatskoj i regiji. Sklopljeni PPA ugovori bit će strukturirani na temelju proizvodnje naših budućih fotonaponskih postrojenja u Stankovcima i Brdovcu, prema modelu fizičkog ili dislociranog izvora energije (on-site ili off-site), uzimajući u obzir i niz drugih projekata“, rekao je Medenica.

Kris Kotnauer (Chris Kottnauer), glavni finansijski direktor firme Woodburn, naglasio je da su višestruke prednosti dugoročnog PPA ugovora za kupce energije.

Potpisivanje PPA ugovora uklanja stres uzrokovan varijabilnošću cena

„Najveća je financijska prednost što kupci nemaju nikakvih kapitalnih ulaganja. Potpisivanjem PPA ugovora jedini je izdatak mjesečni trošak proizvedene električne energije. S obzirom na ugovoreno fiksno razdoblje i fiksni iznos, dugoročno planiranje budžeta za električnu energiju postaje jednostavno”, istakao je Kotnauer.

Ovaj aranžman, kako je dodao, uklanja stres uzrokovan varijabilnošću cena i pruža veću finansijsku stabilnost.

Inače, Woodburn je već završio pet projekata solarnih i elektrana na biomasu u koje je uloženo više od 80 miliona evra. Nedavno su najavili i prvo ulaganje u Bosni i Hercegovini za koje su potpisali koncesioni ugovor sa Vladom Kantona 10.

U Tomislavgradu će biti izgrađena solarna elektrana snage 92,5 MW, koja će, kako je sada saopšteno, biti opremljena sistemom za skladištenje energije u baterijama (BESS) na lokaciji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarna stara dojkinci temska solarne elektrane elektropionir

Prve zadružne solarne elektrane u Srbiji puštene u rad na Staroj planini

20. maj 2024. - Godišnji prihodi od prodaje električne energije biće iskorišćeni za projekte koje će predložiti lokalna zajednica staroplaninskih sela

Evropska unija ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije-studija

EU ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije – studija

20. maj 2024. - EEB tvrdi da Evropa ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije bez ugrožavanja prirode i proizvodnje hrane

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

20. maj 2024. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

20. maj 2024. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan