Energetska efikasnost

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Foto: Emilija Jovanović / Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

17.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

17.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović uručila je danas u Skupštini grada Beograda ugovore gradskim opštinama koje su dobile sredstva za energetsku sanaciju za domaćinstva.

Trinaest gradskih opština u Beogradu, četiri više nego prošle godine, priključilo se ovogodišnjem programu energetskog unapređenja stambenog prostora. Domaćinstva mogu da subvencijama pokriju 50 do 65 odsto vrednosti investicije, a raspisivanje prvih javnih poziva je moguće u junu, objavilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Lokalne samouprave u prestonici su prepoznale značaj ulaganja u energetsku efikasnost i odlučile da podrže građane da zamenom stolarije, fasade, izolacije, neefikasnih kotlova i postavljanjem solarnih kolektora i panela smanje potrošnju energije, a samim tim i svoje račune, istakla je ministarka Dubravka Đedović Handanović na današnjoj dodeli ugovora u gradskoj skupštini.

Dvostruko više korisnika programa

Subvencije u Beogradu je 2023. preko javnog poziva dobilo oko 1.300 domaćinstava, a sada se očekuje da će korisnika biti dvostruko više, budući da prvi put učestvuje Novi Beograd, najmnogoljudnija opština u zemlji, napomenula je. Za subvencije je ministarstvo, zajedno sa gradskim opštinama u Beogradu, obezbedilo više od 253 miliona dinara, što je dva puta više nego prošle godine, rekla je Đedović Handanović.

Domaćinstva merama poboljšanja energetske efikasnosti mogu da smanje potrošnju za 30 do 50 odsto

Ministarka je napomenula da radovi na energetskoj sanaciji domaćinstava traju tri do pet meseci i da se u zavisnosti od vrste zahvata mogu ostvariti uštede energije između 30 i 50 odsto.

„Time se takođe ulepšavaju domovi i povećava vrednost nekretnine. Procedura prijavljivanja je pojednostavljena i efikasna, zbog čega pozivam sve građane da se prijave”, izjavila je.

Dodala je da će u 44 lokalne samouprave primaoci socijalne pomoći, dečjeg dodatka i drugih socijalnih davanja, odnosno energetski ugroženi kupci, prvi put moći da dobiju subvencije do 90 odsto vrednosti. Među tim opštinama je Zemun.

Objavljena rang-lista za stambene zgrade

Đedović Handanović je podsetila da resorno ministarstvo sarađuje sa Gradom Beogradom na nekoliko projekata u oblasti energetske efikasnosti.

Danas je objavljena preliminarna rang-lista u okviru projekta energetske sanacije stambenih zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja, naglasila je. Odabrana je 271 stambena zgrada u Beogradu, ukupne površine oko 700.000 kvadratnih metara. One su kandidati da, nakon završetka energetskih pregleda i izrade studija, dobiju subvencije po do 50 odsto vrednosti energetske sanacije.

Đedović Handanović je dodala da se za nekoliko nedelja završavaju radovi na energetskoj sanaciji Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, prve od 26 zgrada centralne vlasti u Beogradu koje će biti sanirane do 2027. godine.

U ovogodišnjem programu energetske sanacije u domaćinstvima učestvuju Lazarevac, Savski venac, Stari grad, Mladenovac, Obrenovac, Rakovica, Surčin, Zvezdara, Barajevo, Novi Beograd, Zemun, Grocka i Vračar. U programu je ukupno 137 gradova i opština, a obuhvaćene su gotovo čitava centralna Srbija i Vojvodina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

17. maj 2024. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su u Zagrebu ugovor o osnivanju zajedničke...

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

17. maj 2024. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

17. maj 2024. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

17. maj 2024. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize