Energetska efikasnost

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Foto: Emilija Jovanović / Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

17.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović uručila je danas u Skupštini grada Beograda ugovore gradskim opštinama koje su dobile sredstva za energetsku sanaciju za domaćinstva.

Trinaest gradskih opština u Beogradu, četiri više nego prošle godine, priključilo se ovogodišnjem programu energetskog unapređenja stambenog prostora. Domaćinstva mogu da subvencijama pokriju 50 do 65 odsto vrednosti investicije, a raspisivanje prvih javnih poziva je moguće u junu, objavilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Lokalne samouprave u prestonici su prepoznale značaj ulaganja u energetsku efikasnost i odlučile da podrže građane da zamenom stolarije, fasade, izolacije, neefikasnih kotlova i postavljanjem solarnih kolektora i panela smanje potrošnju energije, a samim tim i svoje račune, istakla je ministarka Dubravka Đedović Handanović na današnjoj dodeli ugovora u gradskoj skupštini.

Dvostruko više korisnika programa

Subvencije u Beogradu je 2023. preko javnog poziva dobilo oko 1.300 domaćinstava, a sada se očekuje da će korisnika biti dvostruko više, budući da prvi put učestvuje Novi Beograd, najmnogoljudnija opština u zemlji, napomenula je. Za subvencije je ministarstvo, zajedno sa gradskim opštinama u Beogradu, obezbedilo više od 253 miliona dinara, što je dva puta više nego prošle godine, rekla je Đedović Handanović.

Domaćinstva merama poboljšanja energetske efikasnosti mogu da smanje potrošnju za 30 do 50 odsto

Ministarka je napomenula da radovi na energetskoj sanaciji domaćinstava traju tri do pet meseci i da se u zavisnosti od vrste zahvata mogu ostvariti uštede energije između 30 i 50 odsto.

„Time se takođe ulepšavaju domovi i povećava vrednost nekretnine. Procedura prijavljivanja je pojednostavljena i efikasna, zbog čega pozivam sve građane da se prijave”, izjavila je.

Dodala je da će u 44 lokalne samouprave primaoci socijalne pomoći, dečjeg dodatka i drugih socijalnih davanja, odnosno energetski ugroženi kupci, prvi put moći da dobiju subvencije do 90 odsto vrednosti. Među tim opštinama je Zemun.

Objavljena rang-lista za stambene zgrade

Đedović Handanović je podsetila da resorno ministarstvo sarađuje sa Gradom Beogradom na nekoliko projekata u oblasti energetske efikasnosti.

Danas je objavljena preliminarna rang-lista u okviru projekta energetske sanacije stambenih zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja, naglasila je. Odabrana je 271 stambena zgrada u Beogradu, ukupne površine oko 700.000 kvadratnih metara. One su kandidati da, nakon završetka energetskih pregleda i izrade studija, dobiju subvencije po do 50 odsto vrednosti energetske sanacije.

Đedović Handanović je dodala da se za nekoliko nedelja završavaju radovi na energetskoj sanaciji Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, prve od 26 zgrada centralne vlasti u Beogradu koje će biti sanirane do 2027. godine.

U ovogodišnjem programu energetske sanacije u domaćinstvima učestvuju Lazarevac, Savski venac, Stari grad, Mladenovac, Obrenovac, Rakovica, Surčin, Zvezdara, Barajevo, Novi Beograd, Zemun, Grocka i Vračar. U programu je ukupno 137 gradova i opština, a obuhvaćene su gotovo čitava centralna Srbija i Vojvodina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

17. maj 2024. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Srbija-studiju-mogucnosti-izgradnje-nuklearnih-elektrana

Srbija naručuje studiju o mogućnosti izgradnje nuklearnih elektrana

17. maj 2024. - Ministarstvo prima prijave konsultanata za sprovođenje analize tehnologija za nuklearnu energiju uključujući male modularne reaktore

Masdar-3-2-milijarde-kupi-grcku-kompaniju-Terna-Energy

Masdar spremio 3,2 milijarde evra da kupi grčku kompaniju Terna Energy

17. maj 2024. - Masdar iz UAE kreće u ekspanziju u Grčkoj i Evropi preuzimanjem kompanije Terna Energy za 2,4 milijarde evra, odnosno 3,2 milijarde uključujući dugove i još neke stavke

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije izolacije fasade solarne panele

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade i solarne panele

17. maj 2024. - U Sremskoj Mitrovici je održana prva od 12 tribina 'Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade, solarne panele?'