Električna energija

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Arno Belanže i Kristof Depla-Redije (foto: Statkraft)

Objavljeno

17.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

17.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Norveška državna kompanija Statkraft preuzela je hrvatski portfelj francuske firme Neoen. Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor firme sa severa Evrope za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata.

Akvizicija je dobila sva regulatorna odobrenja, što je omogućilo integraciju portfelja firme Neoen u poslovanje kompanije Statkraft u Hrvatskoj, saopštio je Statkraft Hrvatska.

Transakcija, kako se dodaje, uključuje sve projekte firme Neoen u ranoj fazi razvoja, kao što su vetroparkovi, solarne elektrana, sistemi za skladištenje energije u baterijama (eng. BESS).

Neoen je prisutan u Hrvatskoj od sredine 2020, dok je Statkraft započeo sa svojim poslovanjem 2021.

Belanže: Naši portfoliji u Hrvatskoj se međusobno dopunjuju

Arno Belanže (Arnaud Bellanger), direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, izjavio je za Balkan Green Energy News, da Neoen ima desetak projekat u ranim fazama razvoja. Statkraft Hrvatska ne može trenutno da navede sve te projekte, ali podsećaju da su neki od njih ranije pominjani u javnosti. To su solarna elektrana kod Zadra, agrosolarno postrojenje u Dragaliću, u Slavoniji, i baterijski sistem za skladištenje energije u Lužnici, nedaleko od Zaprešića i Zagreba.

Neoen je, kako dodaje Belanže, razvijao i projekte za vetroparkove i baterije, čime je pokazao diverzifikaciju u razvoju održivih energetskih rešenja, slično kao i Statkraft.

Zato kompanija i smatra da se portfoliji dve firme u Hrvatskoj međusobno dopunjuju. Ali, s obzirom da su obe firme u raim fazama razvoja projekata, Belanže ističe da je suviše rano da predstave više detalja.

„Naši portfoliji su komplementarni i pružaju dobru pokrivenost teritorije, bez dupliranja. Ta strateška sinergija nam omogućava da maksimiziramo prilike u različitim regionima širom Hrvatske“, naglasio je predstavnik kompanije Statkraft.

Statkraft preuzima i stručnjake koji su radili za Neoen

Belanže je trima projektnim developerima iz firme Neoen poželeo dobrodošlicu u njihov tim u Zagrebu. „Zajedno možemo ostvariti Statkraftovu viziju: obnoviti način na koji se svijet napaja energijom“, rekao je on.

Ubrzanje razvoja solarnih elektrana, vetroelektrana i skladištenja energije u baterijama čini jedan od četiri strateška stuba razvoja u okviru strategije koju sprovodi Statkraft.

Inače, na sajtu firme Statkraft Hrvatska piše da je 2020. kupljena britanska solarna firma Solarcentury koja je već bila započela sa aktivnostima u Hrvatskoj, a sledeće godine je otvorena kancelarija u Zagrebu.

Belanže je pre nekoliko godina izjavio da Statkraft ima za cilj da pravi barem 50 MW kapaciteta u vetroelektranama i solarnim postrojenjima godišnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

17. maj 2024. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su u Zagrebu ugovor o osnivanju zajedničke...

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

17. maj 2024. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

17. maj 2024. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

17. maj 2024. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize