Električna energija

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Arno Belanže i Kristof Depla-Redije (foto: Statkraft)

Objavljeno

17.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Norveška državna kompanija Statkraft preuzela je hrvatski portfelj francuske firme Neoen. Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor firme sa severa Evrope za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata.

Akvizicija je dobila sva regulatorna odobrenja, što je omogućilo integraciju portfelja firme Neoen u poslovanje kompanije Statkraft u Hrvatskoj, saopštio je Statkraft Hrvatska.

Transakcija, kako se dodaje, uključuje sve projekte firme Neoen u ranoj fazi razvoja, kao što su vetroparkovi, solarne elektrana, sistemi za skladištenje energije u baterijama (eng. BESS).

Neoen je prisutan u Hrvatskoj od sredine 2020, dok je Statkraft započeo sa svojim poslovanjem 2021.

Belanže: Naši portfoliji u Hrvatskoj se međusobno dopunjuju

Arno Belanže (Arnaud Bellanger), direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, izjavio je za Balkan Green Energy News, da Neoen ima desetak projekat u ranim fazama razvoja. Statkraft Hrvatska ne može trenutno da navede sve te projekte, ali podsećaju da su neki od njih ranije pominjani u javnosti. To su solarna elektrana kod Zadra, agrosolarno postrojenje u Dragaliću, u Slavoniji, i baterijski sistem za skladištenje energije u Lužnici, nedaleko od Zaprešića i Zagreba.

Neoen je, kako dodaje Belanže, razvijao i projekte za vetroparkove i baterije, čime je pokazao diverzifikaciju u razvoju održivih energetskih rešenja, slično kao i Statkraft.

Zato kompanija i smatra da se portfoliji dve firme u Hrvatskoj međusobno dopunjuju. Ali, s obzirom da su obe firme u raim fazama razvoja projekata, Belanže ističe da je suviše rano da predstave više detalja.

„Naši portfoliji su komplementarni i pružaju dobru pokrivenost teritorije, bez dupliranja. Ta strateška sinergija nam omogućava da maksimiziramo prilike u različitim regionima širom Hrvatske“, naglasio je predstavnik kompanije Statkraft.

Statkraft preuzima i stručnjake koji su radili za Neoen

Belanže je trima projektnim developerima iz firme Neoen poželeo dobrodošlicu u njihov tim u Zagrebu. „Zajedno možemo ostvariti Statkraftovu viziju: obnoviti način na koji se svijet napaja energijom“, rekao je on.

Ubrzanje razvoja solarnih elektrana, vetroelektrana i skladištenja energije u baterijama čini jedan od četiri strateška stuba razvoja u okviru strategije koju sprovodi Statkraft.

Inače, na sajtu firme Statkraft Hrvatska piše da je 2020. kupljena britanska solarna firma Solarcentury koja je već bila započela sa aktivnostima u Hrvatskoj, a sledeće godine je otvorena kancelarija u Zagrebu.

Belanže je pre nekoliko godina izjavio da Statkraft ima za cilj da pravi barem 50 MW kapaciteta u vetroelektranama i solarnim postrojenjima godišnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

17. maj 2024. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Srbija-studiju-mogucnosti-izgradnje-nuklearnih-elektrana

Srbija naručuje studiju o mogućnosti izgradnje nuklearnih elektrana

17. maj 2024. - Ministarstvo prima prijave konsultanata za sprovođenje analize tehnologija za nuklearnu energiju uključujući male modularne reaktore

Masdar-3-2-milijarde-kupi-grcku-kompaniju-Terna-Energy

Masdar spremio 3,2 milijarde evra da kupi grčku kompaniju Terna Energy

17. maj 2024. - Masdar iz UAE kreće u ekspanziju u Grčkoj i Evropi preuzimanjem kompanije Terna Energy za 2,4 milijarde evra, odnosno 3,2 milijarde uključujući dugove i još neke stavke

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije izolacije fasade solarne panele

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade i solarne panele

17. maj 2024. - U Sremskoj Mitrovici je održana prva od 12 tribina 'Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade, solarne panele?'