Električna energija

Mujović traži savet Crnogorske akademije nauka i umjetnosti o Bilećkom jezeru i energetskoj tranziciji

sasa mujovic canu sporazum dragan vukcevic

Foto:

Objavljeno

02.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo energetike i rudarstva i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) potpisali su danas Sporazum o saradnji.

Sporazum o saradnji potpisali su Saša Mujović, ministar energetike i rudarstva, i Dragan K. Vukčević, predsednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Mujović je rekao da u energetskom sektoru postoji veliki broj otvorenih pitanja i mogućnosti za saradnju dve institucije.

„Biću vrlo konkretan i zatražiti već od samog starta naše saradnje, da predstavnici CANU-a budu uključeni u razne projekte, između ostalih da riješimo pitanje Bilećkog jezera i valorizacije potencijala, da članovi CANU- a i oni članovi koje vi delegirate budu u sastavu radnih komisija, da nam pomognete da na pravi, pravičan i pravedan način riješimo pitanje energetske tranzicije u Crnoj Gori, da vidimo kako to naše potencijale u smislu ruda, minerala možemo koristiti na najbolji mogući način“, poručio je ministar.

Mujović: Prvog saveznika i prvi savet potražićemo na ovoj adresi

Mujović je rekao da nije pristalica samoljublja, ali isto tako ne voli i nije mu drago kada se za neka važna mišljenja prvo obrate međunarodnim adresama i smatraju da negde drugo postoje ljudi koji su kvalifikovaniji, koji bolje misle Crnoj Gori, od onih najpriznatijih i najmudrijih glava koje su svakako skoncentrisane u CANU.

„S tom praksom želim da prekinemo i želim da brojne probleme u energetici rješavamo na partnerskoj osnovi, tako što ćemo prvog saveznika i prvo savjet potražiti na ovoj adresi“, naglasio je Mujović.

Dragan K. Vukčević istakao je da CANU ima ENEKO Centar  za energiju i ekologiju, kojim upravlja akademik Igor Đurović. ON je si takao da ga raduje što je ministar Mujović prepoznao mogućnosti saradnje između resora kojim upravlja i CANU oko brojnih tema vezanih za ovu osetljivu i složenu oblast.

Koordinacioni odbor imaće četiri člana

„Vjerujem da će današnji sporazum biti dobar osnov za unapređenje saradnje naših institucija, u pogledu okruglih stolova, tribina, zajedničkih izdanja, zajedničkih nastupa u prijavljivanju projekata iz ove oblasti“, istakao je Vukčević.

Kako je predviđeno Sporazumom, Koordinacioni odbor, sačinjen od četiri člana, od kojih po dva imenuju CANU i Ministarstvo, pratiće realizaciju aktivnosti i o tome periodično informisati potpisnike.

Inače, CANU je nedavno sa tri državne energetske kompanije potpisala Memorandum o saradnji u cilju unapređenja efikasnosti elektroenergetskog sistema i primene veštačke inteligencije u elektroenergetici.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

2. april 2024. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

2. april 2024. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

2. april 2024. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači

krivaca vetropark dunav srbija

Otvoren vetropark Krivača – prvi južno od Save i Dunava u Srbiji

2. april 2024. - Kompanije MK grupa i Alfi Renewables svečano su otvorile vetropark Krivača u Golupcu, u istočnoj Srbiji