OIE

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Foto: Liverpool City Region

Objavljeno

01.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata. Projekat Mersey Tidal Power, vredan više milijardi funti, ušao je i formalno u fazu planiranja.

Liverpulski zaliv, na ušću reke Merzi u Irsko more, ima najveći raspon plime i oseke u Velikoj Britaniji. Iznosi i do 10 metara, što ga čini idealnim mestom za izgradnju elektrane koja bi koristila energiju morskih mena.

Princip je jednostavan i vrlo sličan hidroelektranama. Plima i oseka se iskorišćavaju pomoću generatora s velikim podvodnim turbinama projektovanim da kinetičku energiju vode tokom morskih mena pretvaraju u struju.

Projekat Mersey Tidal Power ima jedinstven pristup i predviđa 28 turbina pojedinačnog kapaciteta 25 megavata.

Elektrana bi bila u brani sa ustavom za propuštanje plovila. Mogla bi više od 120 godina da proizvodi energiju iz obnovljivih izvora i da omogući otvaranje hiljada radnih mesta u izgradnji i proizvodnji, poručuju lokalne vlasti.

Brana bi doprinela sprečavanju poplava

Na brani bi mogla da bude prva direktna pešačko-biciklistička veza između Liverpula i Virala. Lokalna samouprava u kolevci prve industrijske revolucije navode da takav objekat bio jeftinija opcija od lagune i imao i druge prednosti uključujući sprečavanje poplava. Pritom su skrenule pažnju na posledice klimatskih promena i porast nivoa mora.

Za realizaciju je potrebna je i finansijska podrška vlade, istakli su čelni ljudi Liverpula. Poduhvat procenjuju na 3,5 milijarde funti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

1. april 2024. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara

Borislav Kostadinov prekretnici zeleno investiranje GGF Green for Growth Fund Fond za zeleni razvoj Beogradski energetski forum

Kostadinov (GGF): U mnogim zemljama se približavamo prekretnici za zeleno investiranje

1. april 2024. - Balkanu treba kritična masa u razvoju zelene energetike za prekretnicu za zeleno investiranje, izjavio je Borislav Kostadinov iz GGF-a

francuska aukcije plutajuce vetroelektrane

Francuska dodelila prve svetske fid-in tarife za komercijalne projekte plutajućih vetroelektrana

1. april 2024. - Francuska je objavila pobednike aukcije za fid-in tarife za instaliranje plutajućih vetroturbina snage 250 MW u Južnoj Bretanji

Baterija napravljena od cinka i lignina

Ekološki prihvatljiva baterija napravljena od cinka i lignina

1. april 2024. - Istraživači sa Univerziteta u Linćepingu u Švedskoj napravili su novu vrstu baterije, od cinka i lignina. Jeftina je i reciklabilna.