Električna energija

Energetska zajednica pokrenula spor protiv Srbije zbog termoelektrane Morava

energetska-zajednica-spor-te-morava-srbija

TE Morava (foto: EPS)

Objavljeno

24.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je postupak za rešavanje spora protiv Srbije  jer nije zaustavila rad termoelektrane Morava, kojom upravlja Elektroprivreda Srbije (EPS). Postrojenje ima jedan blok instalisane snage 120 MW koji je prošle godine proizveo 560 GWh ili 1,8 odsto ukupne proizvodnje EPS-a.

Srbija se tako pridružila Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori protiv kojih je Energetska zajednica već pokrenula sporove jer nisu zaustavile rad termoelektrana Pljevlja, Kakanj i Tuzla i ispoštovale opt-aut mehanizam (eng. opt-out mechanism).

„Sekretarijat je uputio uvodno pismo Srbiji u vezi sa njenim kršenjem Direktive o velikim ložištima (eng. Large Combustion Plants Directive – LCPD) u slučaju TE Morava, koja nastavlja sa radom uprkos isteku dozvoljenog broja radnih sati u okviru opt-aut mehanizma“, saopštio je Sekretarijat.

Mehanizam opt-aut ​​uključuje deset blokova u BiH, Crnoj Gori i Srbiji

Da podsetimo, mehanizam je opcija da članice Energetske zajednice ispoštuju pomenutu Direktivu Evropske unije, koja određuje limite za emisije sumpor-dioksida (SO2), azotnih-oksida (NOx) i prašine iz „velikih ložišta“ ili elektrana.

Opt-aut omogućava da se pojedine elektrane izuzmu od primene Direktive što znači da dobijaju limit od 20.000 radnih sati od 1. januara 2018. do 31. decembra 2023. Kada iskoriste taj limit odnosno posle 31. decembra 2023. mogu da nastave da rade samo, kako kažu u Sekretarijatu, ako ispunjavaju standarde propisane EU Direktivom o industrijskim emisijama (eng. Industrial Emissions Directive – IED).

To, međutim, nije slučaj za TE Morava, koja je u 2022. dostigla odobreni limit, saopštio je Sekretarijat.

Prognoze su govorile da će TE Morava iskoristiti 20.000 sati u septembru 2022.

Sekretarijat podseća da su BiH, Crna Gora i Srbija nakon pisane izjave da deset blokova u termoelektranama neće raditi duže od 20.000 sati od Ministarskog saveta Energetske zajednice dobili izuzeće.

U Godišnjem izveštaju o implementaciji za 2022, objavljenom u decembru 2022, Sekretarijat je naveo da se očekuje da TE Morava limit iskoristi u septembru 2022.

Inače, Sekretarijat je spor protiv Crne Gore pokrenuo u aprilu 2021, a protiv BiH u oktobru 2022. Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) nije isključila TE Pljevlja, dok je Elektroprivreda BiH (EPBiH) nastavila da proizvodi energiju u dva bloka u termoelektranama Tuzla i Kakanj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

24. oktobar 2023. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

24. oktobar 2023. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači

krivaca vetropark dunav srbija

Otvoren vetropark Krivača – prvi južno od Save i Dunava u Srbiji

24. oktobar 2023. - Kompanije MK grupa i Alfi Renewables svečano su otvorile vetropark Krivača u Golupcu, u istočnoj Srbiji

Pred bankarima velik broj zahteva za garancije za priključenje na mrežu Beogradski energetski forum

Pred bankarima velik broj zahteva za garancije za priključenje na mrežu

24. oktobar 2023. - Banke dobijaju velik broj zahteva za izdavanje garancija za priključenje na mrežu, a većina investitora nudi čvrste instrumente obezbeđenja, rečeno je na Beogradskom energetskom forumu.