OIE

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Foto: Wirestock on Freepik

Objavljeno

21.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Energy 2 razvija projekat vetroparka Sinjajevina u Kolašinu. To preduzeće će morati da učestvuje u nadmetanju za uzimanje zemljišta u najam, budući da je vlada uputila javni poziv za tu lokaciju.

Osim što usvaja na desetine odluka o urbanističko-tehničkim uslovima za projekte solarnih i vetroparkova, Vlada Crne Gore se u okviru svojih napora da ubrza uvođenje obnovljivih izvora u elektroenergetski sistem okrenula i davanju zemljišta u zakup.

Nakon prošlomesečnog javnog poziva za 63,5 hektara državnog zemljišta u opštini Šavnik za vetropark Bijela, investitori će uskoro imati priliku da se nadmeću za 154 hektara u obližnjem Kolašinu. Početna cena je 539.000 evra mesečno, a rok za prijave ističe 25. septembra. Licitacija za zemljište u Kolašinu će biti održana uživo 28. septembra, u Ministarstvu finansija.

Međutim, nameće se zaključak da će se ovim potezom prosto formalizovati prelazak projekta vetroelektrane firme Energy 2, registrovane u Podgorici, u narednu fazu. Vlada je ranije objavila da je od nje dobila zahtev za dugoročni zakup zemljišta u Kolašinu i Mojkovcu, kako bi rešila imovinskopravna pitanja.

Najam u Kolašinu će biti na 30 godina

Projekat je nazvan Sinjajevina – Part 1. Segment na strani Kolašina je pored sela Lipovska Bistrica. Vlada namerava da zemljište u zakup dâ na 30 godina. Vetrenjače mogu da imaju po najviše sedam megavata. Iznos najma će se prilagođavati inflaciji.

Preduzeće je u vlasništvu Milutina Mićanovića i Valentine Stanaj i oboje imaju jednak udeo, pokazuju podaci iz javnog registra. Energy 2 je osnovan u februaru.

Firma koja razvija projekat vetroparka Bijela podnela zahtev ekološkom regulatoru

Što se tiče Šavnika, kompanija Vjetro park Bijela je nedavno zatražila od Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore da utvrdi da li je u obavezi da za svoju planiranu investiciju izradi elaborat o uticaju na okolinu. Lokacija se sastoji od 33 hektara privatnog i 63,5 hektara zemljišta u javnom vlasništvu.

Firma je već uzela sve privatne parcele u zakup na po 30 godina, stoji u dokumentu, a podnela je zahtev i za javno zemljište. Planirani kapacitet je 119 megavata.

Preduzeće je navelo da se opredelilo za turbine Siemens Gamesa od po 6,6 megavata. Kapacitet iskorišćenja je 31,9 odsto, dodalo je. Vjetro park Bijela je, inače, godišnju proizvodnju procenio na 333 gigavat-sata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

21. septembar 2023. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara

Borislav Kostadinov prekretnici zeleno investiranje GGF Green for Growth Fund Fond za zeleni razvoj Beogradski energetski forum

Kostadinov (GGF): U mnogim zemljama se približavamo prekretnici za zeleno investiranje

21. septembar 2023. - Balkanu treba kritična masa u razvoju zelene energetike za prekretnicu za zeleno investiranje, izjavio je Borislav Kostadinov iz GGF-a

francuska aukcije plutajuce vetroelektrane

Francuska dodelila prve svetske fid-in tarife za komercijalne projekte plutajućih vetroelektrana

21. septembar 2023. - Francuska je objavila pobednike aukcije za fid-in tarife za instaliranje plutajućih vetroturbina snage 250 MW u Južnoj Bretanji

Baterija napravljena od cinka i lignina

Ekološki prihvatljiva baterija napravljena od cinka i lignina

21. septembar 2023. - Istraživači sa Univerziteta u Linćepingu u Švedskoj napravili su novu vrstu baterije, od cinka i lignina. Jeftina je i reciklabilna.