Energetska efikasnost

Beogradske elektrane grade trigeneracijsko postrojenje

beogradske elektrane nacionalni stadion expo trigeneracija tender

Foto: Ministarstvo finansija

Objavljeno

05.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Javno-komunalno preduzeće Beogradske elektrane planira gradnju trigeneracijskoj postrojenja koje bi energijom snabdevalo objekte u okviru Prostornog plana područja posebne namene (PPPPN) Nacionalnog fudbalskog stadiona.

Prostorni plan područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona obuhvata gradnju novog sportskog objekta i kompleksa Expo 2027. na 167 hektara u beogradskoj opštini Surčin.

Beogradske elektrane su raspisale javne nabavku za izradu projektno tehničke dokumentacije za izgradnju trigeneracijskog postrojenja na području PPPPN Nacionalni fudbalski stadion.

Predmet projekta je izgradnja kompleksa toplotnog izvora „Surčinsko polje“ – kogeneracijsko/trigeneracijsko postrojenje na području PPPPN-a za potrebe proizvodnje toplotne i rashladne energije, bazirane na prorodnom gasu kao osnovnom pogonskom energentu, navodi se u oglasu za javnu nabavku.

Kompleks toplotnog izvora „Surčinsko polje“ snabdevaće toplotnom i rashladnom energijom Nacionalni stadion i Expo centar

Potrebna toplotna energija je, kako se navodi, 15 MW za grejanje i 1.1 MW za pripremu tople potrošne vode, dok je potrebna rashladna energija 30 MW.

„Kompleks toplotnog izvora „Surčinsko polje“ je novoplanirano postrojenje za potrebe snabdevanja toplotnom i rashladnom energijom objekata Nacionalnog fudbalskog stadiona i Expo centra u Surčinu. U kompleksu treba da bude instalisano kogeneracijsko/trigeneracijsko postrojenje za proizvodnju toplotne/rashladne/električne energije prevashodno za potrebe novoplaniranog Expo centra”, navodi se u dokumentaciji.

Za proizvodnja energije u kompleksu toplotnog izvora “Surčinsko polje” predviđena su četiri objekta: postrojenje za proizvodnju toplotne energije (kotlarnica sa kogenerativnim postrojenjem), postrojenje za proizvodjnju rashladne energije (kompresorsko rashladno postrojenje), prateći objekti i infrastruktura u kopleksu i međupogonski razvod cevovoda.

Beoelektrane traže i da projekat predvidi rezervoare za akumulaciju toplotne i rashladne energije

Proizvodnja toplotne i rashladne energije predviđena je u kogeneracijsko/trigeneracijskom postrojenju kojim treba da se obezbedi snabdevanje toplotnom i rashladnom energijom novoplaniranog Expo centra, kao i obezbeđivanje uslova za buduću faznu dogradnje proizvodnih kapaciteta za snabdevanje novih potrošača.

U svim varijantnama predvideti rezervoare za akumulaciju toplotne i rashladne energije za podmirivanje pikova potrošnje, navodi se u javnom pozivu.

Rok za podnošenje ponuda je 3. avgust.

Inače, trigeneracijska postrojenja su retkost  u Srbiji, a jedno od njih je krajem januara 2022. u pogon pustio Aerodrom Nikola Tesla.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU standard za solarne krovove moze da pokrene instalaciju 150-200 GW solarnih panela

EU standard za solarne krovove može da pokrene instalaciju 150-200 GW solarnih panela

5. jul 2023. - Standard je deo Direktive o energetskim performansama zgrada koja je juče zvanično stupila na snagu, saopštila je SolarPower Europe

Kineski Hunan Rich izgradi fabriku solarnih panela Srbiji

Kineski Hunan Rich namerava da izgradi fabriku solarnih panela u Srbiji

5. jul 2023. - Hunan Rich Photovoltaic iz Kine potpisao je s Vladom Srbije memorandum o projektu fabrike solarnih panela u Srbiji

Solar vetar pogurali udeo obnovljivih izvora elektricnoj energiji rekordnih 30 odsto

Solar, vetar pogurali udeo obnovljivih izvora u električnoj energiji na rekordnih 30 odsto

5. jul 2023. - Iz obnovljivih izvora je 2023. u svetu proizvedeno rekordnih 30 odsto električne energije, zahvaljujući ekspanziji solara i vetra

AAE gamit slovenija Energie AG vetar solar

Energie AG kupio udeo u firmi koja razvija projekte snage 180 MW u Sloveniji

5. jul 2023. - Austrijska kompanija Energie AG Oberösterreich kupila je 29,4 odsto udela u firmi AAE Gamit, koja ima više suvlasnika