Električna energija

Srbija i Mađarska nastavljaju saradnju u oblasti energetike

Srbija i Mađarska nastavljaju saradnju u oblasti energetike

Foto: Ministarstvo rudarstva i enrgetike

Objavljeno

20.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se danas sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom u Budimpešti. Razgovarali su o saradnji u oblasti energetike i novim projektima za koje će uskoro biti potpisan sporazumi.

Kako je Đedović najavila, uskoro treba da bude održana zajednička sednica dveju vlada. Tim povodom, na današnjem sastanku je dogovoreno potpisivanje dva sporazuma, objavilo je njeno ministarstvo.

Prvi je za izgradnju naftovoda Mađarska-Srbija. Ovim sporazumom biće omogućena veća sigurnost snabdevanja sirovom naftom, saopšteno je.

„Za taj projekat počinje priprema projektne i tehničke dokumentacije. Procenjena vrednost investicije je oko 100 miliona evra“, izjavila je Đedović.

Drugi sporazum o kom se pregovaralo tiče se osnivanja zajedničkog preduzeća za trgovinu energijom u vlasništvu Srbijagasa i mađarske kompanije MBM, navela je.

Ministarka je istakla da je već produžen ugovor o zakupu skladišta gasa i da se razgovara o povećanju kapaciteta skladištenja u Mađarskoj za potrebe Srbije pred narednu grejnu sezonu.

Srbija se izgradnjom gasovoda Balkanski tok pozicionirala kao važna tranziciona zemlja, po njenim rečima. Sa izgradnjom interkonekcije Srbija-Bugarska, Srbija će dobiti dodatne kapacitet i alternativni pristup izvorima gasa, kaže Đedović.

„To je važno i za sigurnost snabdevanja naših građana i privrede, posebno u susret narednoj zimi, kad će biti velika borba za energente“, istakla je.

Trgovanje elektičnom energijom

Vrednost trgovine električnom energijom između dve zemlje prošle godine iznosila je 77 miliona evra i plan je da se dve zemlje dodatno povežu u ovom sektoru, rekla je ministarka.

„Izgradnjom Panonskog koridora za prenos električne energije, koji treba da bude završen u narednih pet godina, Srbija će odgovoriti na potrebu za povećanjem prekograničnog kapaciteta. Vrednost investicije je oko 107 miliona evra, a radi efikasnije realizacije projekat će biti proglašen projektom od javnog značaja“, rekla je Đedović.

Ministarka je izrazila snažnu podršku da se Mađarska pridruži regionalnoj berzi električne energije ADEX, koju su osnovali operatori tržišta Srbije i Slovenije. Uključivanje Mađarske je važno zbog uspostavljanja unutardnevnog tržišta električne energije, čije se pokretanje planira u maju i koje je važno zbog aukcija za tržišne premije za proizvođače struje iz obnovljivih izvora, objasnila je Đedović.

Srbija je sigurna tranzitna zemlja

Ministar Sijarto je rekao da se snabdevanje energijom u Evropi susreće sa teškoćama zbog rata u Ukrajini i da Srbija i Mađarska rade na usaglašavanju priprema za sledeću zimu.

„Pitanje obezbeđivanja energenata je i bezbednosno pitanje, a strateška saradnja na području energetike je garancija da će snabdevanje naših država biti osigurano“, rekao je Sijarto.

Ministar se zahvalio Srbiji na sigurnom tranzitu, kojim do Mađarske dnevno stiže i do 10 miliona kubnih metara gasa. On je takođe poručio da Srbija može da računa na kapacitete za skladištenje gasa u Mađarskoj i u toku sledeće grejne sezone.

Sijarto je rekao da je Mađarska zainteresovana za nabavku dodatne količine gasa iz Azerbejdžana kada interkonekcija između Srbije i Bugarske bude gotova.

On je istakao da je sigurnost snabdevanja gasom evropsko pitanje i da EU treba da obezbedi finansijska sredstva za gradnju infrastrukture u jugoistočnoj Evropi, pa i u Srbiji, preko koje i Evropa dobija pristup alternativnim izvorima gasa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

20. april 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

20. april 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

20. april 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

20. april 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti