Električna energija

Severna Makedonija ukinula subvencije za struju proizvođačima hrane i pekarama

cene-struje-subvencije-hleb

Foto: TiBine from Pixabay

Objavljeno

02.03.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.03.2023.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije ukinula je subvencije za električnu energiju proizvođačima hleba i drugih osnovnih namirnica jer nisu snizili cene svojih proizvoda. Istovremeno se zamrzava i cena belog i polubelog hleba do kraja maja ove godine.

Krajem prošle godine, Severna Makedonija je počela da pokriva deo troškova za električnu energiju proizvođačima osnovnih životnih namirnica i pekarama, pa je cena struje za njih pala na 80 evra po megavat-satu.

Ova mera, čiji je cilj bio da se zaštiti životni standard, kako je rekao ministar ekonomije Krešnik Bekteši, odnosila se na oko 200 kompanija u prehrambenoj industriji i 600 pekara.

Cene hleba i drugih namirnica nisu spuštene dovoljno uprkos državnoj pomoći

Uprkos izdašnim subvencijama, ove firme ili nisu spustile cene svojih proizvoda ili su ih snizile za svega 7-12%, utvrdile su nadležne inspekcije.

Redovna cena struje u januaru i februaru je bila nešto ispod 150 evra po megavat-satu

Ovi proizvođači su od decembra imali povlašćene cene električne energije, od 80 evra po megavat-satu. Redovna cena struje je u januaru iznosila 148,69 evra, a u februaru 145,99 evra po megavat-satu, naveo je Bekteši na konferenciji za štampu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

MFG-doo-tradicija-inovacija-odrzivost-energiju-buducnosti

MFG doo – tradicija, inovacija i održivost za energiju budućnosti

2. mart 2023. - MFG - Matić Family Group je grupacija firmi osnovanih i okupljenih oko porodice Matić, čija preduzetnička priča datira još od ranih tridesetih godina prošlog veka

evropa fleksibilnost bilansiranje iea izvestaj

Izveštaj IEA: Termoelektrane i hidroelektrane će ostati važan faktor sezonske fleksibilnosti do 2050.

2. mart 2023. - Izveštaj Upravljanje sezonskom varijabilnoscu potrošnje i proizvodnje električne energije analizira situaciju u Evropi, Indiji i Indoneziji

Japan agencije JICA reverzibilne hidroelektrane Bistrica

Japan odobrio učešće agencije JICA u projektu reverzibilne hidroelektrane Bistrica

2. mart 2023. - Vlada Japana je formalizovala učešće agencije Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) u izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica

microsoft-obnovljivi-kapaciteti.

Microsoft potpisao najveći korporativni ugovor o otkupu zelene energije ikada

2. mart 2023. - Ugovor kompanija Microsoft i Brookfield je skoro osam puta vredniji od najvećeg korporativnog ugovora o otkupu električne energije do sada