Električna energija

Severna Makedonija ukinula subvencije za struju proizvođačima hrane i pekarama

cene-struje-subvencije-hleb

Foto: TiBine from Pixabay

Objavljeno

02.03.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.03.2023.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije ukinula je subvencije za električnu energiju proizvođačima hleba i drugih osnovnih namirnica jer nisu snizili cene svojih proizvoda. Istovremeno se zamrzava i cena belog i polubelog hleba do kraja maja ove godine.

Krajem prošle godine, Severna Makedonija je počela da pokriva deo troškova za električnu energiju proizvođačima osnovnih životnih namirnica i pekarama, pa je cena struje za njih pala na 80 evra po megavat-satu.

Ova mera, čiji je cilj bio da se zaštiti životni standard, kako je rekao ministar ekonomije Krešnik Bekteši, odnosila se na oko 200 kompanija u prehrambenoj industriji i 600 pekara.

Cene hleba i drugih namirnica nisu spuštene dovoljno uprkos državnoj pomoći

Uprkos izdašnim subvencijama, ove firme ili nisu spustile cene svojih proizvoda ili su ih snizile za svega 7-12%, utvrdile su nadležne inspekcije.

Redovna cena struje u januaru i februaru je bila nešto ispod 150 evra po megavat-satu

Ovi proizvođači su od decembra imali povlašćene cene električne energije, od 80 evra po megavat-satu. Redovna cena struje je u januaru iznosila 148,69 evra, a u februaru 145,99 evra po megavat-satu, naveo je Bekteši na konferenciji za štampu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska tranzicija razvojna sansa EPCG Crnu Goru

Energetska tranzicija je razvojna šansa za EPCG, celu Crnu Goru

2. mart 2023. - Energetska tranzicija se pokazala kao razvojna šansa za Crnu Goru, naveli su glavni govornici na Simpozijumu energetike EPCG Net 2023

aukcije srbija maksimalna cena premije

Vlada Srbije odredila maksimalnu cenu na aukcijama za premije za vetar i solar

2. mart 2023. - U isto vreme su donete i nove uredbe o balansnoj odgovornosti i premiji i fid-in tarifi, što sve predstavlja pripremu za prve aukcije u Srbiji

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

2. mart 2023. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

2. mart 2023. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU