Električna energija

Severna Makedonija ukinula subvencije za struju proizvođačima hrane i pekarama

cene-struje-subvencije-hleb

Foto: TiBine from Pixabay

Objavljeno

02.03.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.03.2023.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije ukinula je subvencije za električnu energiju proizvođačima hleba i drugih osnovnih namirnica jer nisu snizili cene svojih proizvoda. Istovremeno se zamrzava i cena belog i polubelog hleba do kraja maja ove godine.

Krajem prošle godine, Severna Makedonija je počela da pokriva deo troškova za električnu energiju proizvođačima osnovnih životnih namirnica i pekarama, pa je cena struje za njih pala na 80 evra po megavat-satu.

Ova mera, čiji je cilj bio da se zaštiti životni standard, kako je rekao ministar ekonomije Krešnik Bekteši, odnosila se na oko 200 kompanija u prehrambenoj industriji i 600 pekara.

Cene hleba i drugih namirnica nisu spuštene dovoljno uprkos državnoj pomoći

Uprkos izdašnim subvencijama, ove firme ili nisu spustile cene svojih proizvoda ili su ih snizile za svega 7-12%, utvrdile su nadležne inspekcije.

Redovna cena struje u januaru i februaru je bila nešto ispod 150 evra po megavat-satu

Ovi proizvođači su od decembra imali povlašćene cene električne energije, od 80 evra po megavat-satu. Redovna cena struje je u januaru iznosila 148,69 evra, a u februaru 145,99 evra po megavat-satu, naveo je Bekteši na konferenciji za štampu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

2. mart 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

2. mart 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

2. mart 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

2. mart 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji