Energetska efikasnost

Vojvodina će investirati 16 miliona evra u energetsku efikasnost 80 javnih objekata

vojvodina ebrd javni objekti kredit donacija

Foto: Pokrajinska vlada

Objavljeno

25.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Autonomna Pokrajina Vojvodina će investirati ukupno 16 miliona evra u poboljšanje energetske efikasnosti u obrazovnim, zdravstvenim, sportskim, kulturnim i administrativnim objektima, što će omogućiti značajne uštede za grejanje i električnu energiju.

Ugovor o kreditu u vrednosti od 12 miliona evra potpisali su Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, i Mateo Kolanđeli, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan. Izabranih 80 javnih objekata u 20 opština, kako je navela Pokrajinska vlada, ne ispunjavaju standarde energetske efikasnosti.

Planirani su radovi na termoizolaciji, postavljanje novih prozora, unapređenje sistema grejanja, ventilacije i hlađenja, kao i uvođenje energetski efikasnog osvetljenja. EBRD je saopštio da će energetsko renoviranje javnih objekata doprineti smanjenju potrošnje primarne energije 53 odsto i godišnjem smanjenju emisije CO2 od 56 odsto.

Mirović: Iz sopstvenih sredstava izdvojili smo četiri miliona evra

Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade izjavio je da je povećanje energetske efikasnosti važan posao za Vojvodinu, ali i za ceo svet.

„Iz sopstvenih sredstava izdvojili smo i četiri miliona evra tokom prošle godine za ovu namenu – za devet objekata – u Vrbasu, Subotici, Apatinu, Novom Kneževcu. Sa tim sredstvima, Pokrajinska vlada investiraće ukupno 16 miliona evra u podizanje energetske efikasnosti“, izjavio je Mirović.

EBRD je saopštio da saradnja sa Pokrajinskom vladom podrazumeva finansijski paket od 14 miliona evra, s tim da je kredit vredan 12 milona evra, a dva miliona evra su bespovratna sredstva EU.

Osim granta EU obezbeđeno je i skoro dva  miliona evra bespovratnih sredstava za tehničku saradnju preko Švedske agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i Italije preko Centralnoevropske inicijative (CEI), naveo je EBRD.

Kolanđeli: Korist za vlasti i energetski sistem

Mateo Kolanđeli, direktor EBRD-a za Zapadni Balkan, izjavio je da je u vremenu visokih cena energenata, sanacija i unapređenje zgrada od vitalnog značaja za uštedu energije i energetsku stabilnost.

„Manja potrošnja energije koristiće kako vlastima, tako i energetskom sistemu u celini. Zajedno sa EU i drugim donatorima, EBRD će nastaviti da pruža finansijska sredstva i tehničku podršku vlastima kako bi investicije u energetsku efikasnost bile mnogo pristupačnije i lakše za pripremu i implementaciju“, poručio je Kolanđeli.

Banka pomaže i renoviranje javnih zgrada u Beogradu i Šapcu

EBRD je podsetio da su zgrade u Srbiji odgovorne za oko 34 odsto ukupne potrošnje energije, pa njihovo renoviranje može da pomogne u smanjenju potrošnje energije i emisija CO2, ali je potrebno da se takve investicije stimulišu i posmatraju kao prioritet.

EBRD trenutno obezbeđuje finansiranje za renoviranje javnih zgrada u Beogradu, stambenih zgrada u Šapcu, kao za kredite za građane preko partnerskih banaka.

Osim toga, EBRD sa Ministarstvom rudarstva i energetike i opštinama širom Srbije priprema prvu fazu programa energetske efikasnosti u stambenom sektoru, i pomaže da se usklade propisi sa pravnim tekovinama EU u oblasti energetske efikasnosti u okviru Regionalnog programa energetske efikasnosti koji finansira Evropska Unija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Uskoro poziv subvencije domacinstva energetsku efikasnost 137 gradova opstina Srbije

Uskoro poziv za subvencije za domaćinstva za energetsku efikasnost u 137 gradova i opština Srbije

25. januar 2023. - Odziv lokalnih samouprava na poziv za subvencije za mere povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima veći je nego prošle godine

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

25. januar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

25. januar 2023. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

25. januar 2023. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.