Energetska efikasnost

Beogradske elektrane i EPS potpisali ugovor o gradnji toplovoda od TENT-a do Novog Beograda

toplovod obrenovac tent novi beograd ugovor eps beoelektrane

Foto: Beoelektrane

Objavljeno

19.01.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

19.01.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Beogradske elektrane i Elektroprivreda Srbije potpisali su Ugovor o izgradnji nedostajuće infrastrukture i regulisanju međusobnih prava i obaveza u vezi sa realizacijom projekta izgradnje toplovoda Obrenovac – Novi Beograd.

Ugovor o toplovodu koji će obezbediti grejanje za stanovnike Novom Beograda i Zemuna potpisali su Vanja Vukić, direktor JKP Beogradske elektrane, i Miroslav Tomašević, direktor JP EPS.

Dve kompanije nisu saopštile koja će to infrastruktura biti izgrađena, ali su istakle da je reč o veoma važnom projektu. Prvi ugovor o gradnji toplovoda između Vlade Srbije i kineske firme Power Construction Corporation of China potpisan je novembra 2017. godine, dok je januara 2020. potpisan i ugovor između Beoelektrana, Grada Beograda i izvođača radova kompanije Power Construction Corporation of China.

U junu prošle godine saopšteno je da su u toku pripremni radovi na izgradnji toplovoda.

Kredit za gradnju će se otplaćivati od razlike u proizvodnim cenama toplotne energije

Vrednost projekta ranije je procenjena na 193 miliona evra i trebalo bi da se finansiraju kreditom kineske Exim banke od 165 miliona evra. Otplata zajma, kako su navele Beoelektrane, realizovaće se iz razlike proizvodne cene toplotne energije iz prirodnog gasa u Beogradskim elektranama i one koja će da bude preuzeta iz termoelektrane Nikola Tesla A (TENT A).

Izgradnja toplovoda od najveće srpske termoelektrane do toplane Novi Beograd jedan je od najznačajnijih nacionalnih energetskih projekata, koji će povezivati proizvodne kapacitete EPS-a i Beoelektrana, saopštilo je beogradsko preduzeće za grejanje.

Toplotna energija proizvedena u kogeneracijskom režimu rada TENT-A, kako navode u ovom preduzeću, će biti iskorišćena za snabdevanje značajnog dela sadašnjeg konzuma Beogradskih elektrana, i to prevashodno područja Novog Beograda, Zemuna i potrošača na prostoru desne savske padine.

Projektom će biti smanjena potrošnja i uvoz gasa što nije zanemarljivo u vremenu energetske krize

Ciljevi projekta su zamena uvoznog prirodnog gasa sa raspoloživom toplotnom energijom iz TENT-A, povećanje energetske bezbednosti i pouzdanosti sistema daljinskog grejanja, kao i smanjenje štetnih emisija na području Beograda, saopštile su Beoelektrane.

Manji uvoz gasa je dobra vest u vremenu energetske krize kada su cene ovog energenta veoma visoke.

Projektom je predviđeno da se iz blokova A3 i A6 TENT-a A preuzima toplotna energija i transportuje toplovodom kapacitete 600 MWt do toplane Novi Beograd.

Projekat obuhvata rekonstrukciju blokova i izgradnju izmenjivačke stanice u TENT-u, izgradnju predizolovanog toplovoda dužine 28 kilometara, izgradnju dve prepumpne stanice (Boljevc i Ostružnica) i pumpno-izmenjivačke stanice u toplani Novi Beograd.

Komentara: (1)
Zoran Stajić / 25.01.2023.

Interesuje me koje je vreme povratka ovako visoke investicije ?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

19. januar 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

19. januar 2023. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

19. januar 2023. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

19. januar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka