Energetska efikasnost

Beogradske elektrane i EPS potpisali ugovor o gradnji toplovoda od TENT-a do Novog Beograda

toplovod obrenovac tent novi beograd ugovor eps beoelektrane

Foto: Beoelektrane

Objavljeno

19.01.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

19.01.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Beogradske elektrane i Elektroprivreda Srbije potpisali su Ugovor o izgradnji nedostajuće infrastrukture i regulisanju međusobnih prava i obaveza u vezi sa realizacijom projekta izgradnje toplovoda Obrenovac – Novi Beograd.

Ugovor o toplovodu koji će obezbediti grejanje za stanovnike Novom Beograda i Zemuna potpisali su Vanja Vukić, direktor JKP Beogradske elektrane, i Miroslav Tomašević, direktor JP EPS.

Dve kompanije nisu saopštile koja će to infrastruktura biti izgrađena, ali su istakle da je reč o veoma važnom projektu. Prvi ugovor o gradnji toplovoda između Vlade Srbije i kineske firme Power Construction Corporation of China potpisan je novembra 2017. godine, dok je januara 2020. potpisan i ugovor između Beoelektrana, Grada Beograda i izvođača radova kompanije Power Construction Corporation of China.

U junu prošle godine saopšteno je da su u toku pripremni radovi na izgradnji toplovoda.

Kredit za gradnju će se otplaćivati od razlike u proizvodnim cenama toplotne energije

Vrednost projekta ranije je procenjena na 193 miliona evra i trebalo bi da se finansiraju kreditom kineske Exim banke od 165 miliona evra. Otplata zajma, kako su navele Beoelektrane, realizovaće se iz razlike proizvodne cene toplotne energije iz prirodnog gasa u Beogradskim elektranama i one koja će da bude preuzeta iz termoelektrane Nikola Tesla A (TENT A).

Izgradnja toplovoda od najveće srpske termoelektrane do toplane Novi Beograd jedan je od najznačajnijih nacionalnih energetskih projekata, koji će povezivati proizvodne kapacitete EPS-a i Beoelektrana, saopštilo je beogradsko preduzeće za grejanje.

Toplotna energija proizvedena u kogeneracijskom režimu rada TENT-A, kako navode u ovom preduzeću, će biti iskorišćena za snabdevanje značajnog dela sadašnjeg konzuma Beogradskih elektrana, i to prevashodno područja Novog Beograda, Zemuna i potrošača na prostoru desne savske padine.

Projektom će biti smanjena potrošnja i uvoz gasa što nije zanemarljivo u vremenu energetske krize

Ciljevi projekta su zamena uvoznog prirodnog gasa sa raspoloživom toplotnom energijom iz TENT-A, povećanje energetske bezbednosti i pouzdanosti sistema daljinskog grejanja, kao i smanjenje štetnih emisija na području Beograda, saopštile su Beoelektrane.

Manji uvoz gasa je dobra vest u vremenu energetske krize kada su cene ovog energenta veoma visoke.

Projektom je predviđeno da se iz blokova A3 i A6 TENT-a A preuzima toplotna energija i transportuje toplovodom kapacitete 600 MWt do toplane Novi Beograd.

Projekat obuhvata rekonstrukciju blokova i izgradnju izmenjivačke stanice u TENT-u, izgradnju predizolovanog toplovoda dužine 28 kilometara, izgradnju dve prepumpne stanice (Boljevc i Ostružnica) i pumpno-izmenjivačke stanice u toplani Novi Beograd.

Komentara: (1)
Zoran Stajić / 25.01.2023.

Interesuje me koje je vreme povratka ovako visoke investicije ?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

janom investments Andrej Srsen bef 2024 zapadni balkan

Janom Investments donosi znanje i investicije na Zapadni Balkan

19. januar 2023. - Jedan od pionira u oblasti ulaganja u klimatske tehnologije u regionu centralnoistočne Evrope, bio je prisutan i na Beogradskom energetskom forumu

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

19. januar 2023. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

maja turkovic cwp global investicije bef 2024

Lideri energetske tranzicije u regionu: CWP razvija 6 GW obnovljivih izvora energije

19. januar 2023. - Maja Turković, potpredsednica za Evropu, bila je jedan od učesnika panela Moguća rešenja za izazove u mreži na konferenciji BEF 2024

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

19. januar 2023. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević