Energetska efikasnost

Beogradske elektrane i EPS potpisali ugovor o gradnji toplovoda od TENT-a do Novog Beograda

toplovod obrenovac tent novi beograd ugovor eps beoelektrane

Foto: Beoelektrane

Objavljeno

19.01.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

19.01.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Beogradske elektrane i Elektroprivreda Srbije potpisali su Ugovor o izgradnji nedostajuće infrastrukture i regulisanju međusobnih prava i obaveza u vezi sa realizacijom projekta izgradnje toplovoda Obrenovac – Novi Beograd.

Ugovor o toplovodu koji će obezbediti grejanje za stanovnike Novom Beograda i Zemuna potpisali su Vanja Vukić, direktor JKP Beogradske elektrane, i Miroslav Tomašević, direktor JP EPS.

Dve kompanije nisu saopštile koja će to infrastruktura biti izgrađena, ali su istakle da je reč o veoma važnom projektu. Prvi ugovor o gradnji toplovoda između Vlade Srbije i kineske firme Power Construction Corporation of China potpisan je novembra 2017. godine, dok je januara 2020. potpisan i ugovor između Beoelektrana, Grada Beograda i izvođača radova kompanije Power Construction Corporation of China.

U junu prošle godine saopšteno je da su u toku pripremni radovi na izgradnji toplovoda.

Kredit za gradnju će se otplaćivati od razlike u proizvodnim cenama toplotne energije

Vrednost projekta ranije je procenjena na 193 miliona evra i trebalo bi da se finansiraju kreditom kineske Exim banke od 165 miliona evra. Otplata zajma, kako su navele Beoelektrane, realizovaće se iz razlike proizvodne cene toplotne energije iz prirodnog gasa u Beogradskim elektranama i one koja će da bude preuzeta iz termoelektrane Nikola Tesla A (TENT A).

Izgradnja toplovoda od najveće srpske termoelektrane do toplane Novi Beograd jedan je od najznačajnijih nacionalnih energetskih projekata, koji će povezivati proizvodne kapacitete EPS-a i Beoelektrana, saopštilo je beogradsko preduzeće za grejanje.

Toplotna energija proizvedena u kogeneracijskom režimu rada TENT-A, kako navode u ovom preduzeću, će biti iskorišćena za snabdevanje značajnog dela sadašnjeg konzuma Beogradskih elektrana, i to prevashodno područja Novog Beograda, Zemuna i potrošača na prostoru desne savske padine.

Projektom će biti smanjena potrošnja i uvoz gasa što nije zanemarljivo u vremenu energetske krize

Ciljevi projekta su zamena uvoznog prirodnog gasa sa raspoloživom toplotnom energijom iz TENT-A, povećanje energetske bezbednosti i pouzdanosti sistema daljinskog grejanja, kao i smanjenje štetnih emisija na području Beograda, saopštile su Beoelektrane.

Manji uvoz gasa je dobra vest u vremenu energetske krize kada su cene ovog energenta veoma visoke.

Projektom je predviđeno da se iz blokova A3 i A6 TENT-a A preuzima toplotna energija i transportuje toplovodom kapacitete 600 MWt do toplane Novi Beograd.

Projekat obuhvata rekonstrukciju blokova i izgradnju izmenjivačke stanice u TENT-u, izgradnju predizolovanog toplovoda dužine 28 kilometara, izgradnju dve prepumpne stanice (Boljevc i Ostružnica) i pumpno-izmenjivačke stanice u toplani Novi Beograd.

Komentara: (1)
Zoran Stajić / 25.01.2023.

Interesuje me koje je vreme povratka ovako visoke investicije ?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SolarEdge fotonaponsku instalaciju velikom depou za gorivo

Oprema SolarEdge odabrana za fotonaponsku instalaciju u velikom depou za gorivo

19. januar 2023. - U terminalu Alkion obraćaju veliku pažnju na bezbednost, pa su odabrali SolarEdge-ova pametna energetska rešenja

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

19. januar 2023. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

eps cena struje pirvreda srbija dusan zivkovic

Živković: Cena struje za privredu u Srbiji biće niža od 1. maja

19. januar 2023. - EPS priprema promenu metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena energije za komercijalne kupce, najavio direktor Dušan Živkovi

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

19. januar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane