OIE

EPCG priprema ugradnju još 15.000 solarnih elektrana na krovove kuća i firmi

EPCG priprema ugradnju jos 15.000 solarnih elektrana na krovove kuca i firmi

Foto: Radek Špáta from Pixabay

Objavljeno

19.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) namerava da produži projekat ugradnje solarnih panela na krovovima domaćinstava i firmi, pa priprema ugradnju još 15.000 solarnih elektrana.

EPCG je jula prošle godine započela projekat Solari 3.000+ za domaćinstva i Solari 500+ za firme koji je predviđao da ova državna kompanija obezbedi opremu, finansiranje i instaliranje panela, a građani su dužni da u ratama otplaćuju tu investiciju umesto računa za električnu energiju.

Ćerka firma EPCG-a, EPCG-Solar-gradnja, trenutno na terenu instalira panele u okviru ova dva projekta, a u EPCG kažu da je interesovanje veliko, pa su odlučili da akciju nastave, prenela je agencija Mina. Inače, na javnom pozivu za domaćinstva stiglo je 14.500 prijava.

EPCG želi da se za projekta Solari 10.000+ dobije finansiranje iz fondova EU

Priprema idejno-tehničkog rešenja i studije izvodljivosti za Solari 5.000+ je pri kraju, a do kraja godine je planirano da se obezbedi finansiranje i oprema, kao i da se raspiše javni poziv za građane i privrednike. Instalacija solarnih panela očekuje se u prvom kvartalu sledeće godine.

Kada je reč o projektu Solari 10.000+, studija izvodljivosti i idejno-tehničko rešenje su predati Vladi Crne Gore kako bi se iz fondova Evropske unije obezbedilo finansiranje. Instalacija panela po ovom projektu planirana je sredinom ili krajem sledeće godine.

Solarni paneli na krovovima će proizvesti struju koja sada na tržištu vredi oko 18 miliona evra

Procenjena vrednost instalacije 15.000 solarnih elektrana je oko 110 miliona evra.

Koliko je ovaj projekat profitabilan u vremenu energetske krize i visokih cena struje najbolje govori sledeća računica. EPCG je dosad u okviru projekta Solari 3.000+ i Solari 500+ instalirala 200 elektrana na krovovima kuća, ukupne snage jedan megavat (MW), a do kraja godine bi trebalo da se dostigne snaga od 30 MW.

U EPCG kažu da je vrednost struje, koju će elektrane snage 30 MW proizvesti, trenutno na tržištu oko 18 miliona evra na godišnjem nivou.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

19. oktobar 2022. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

19. oktobar 2022. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

19. oktobar 2022. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

19. oktobar 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti