Električna energija

Vlada Crne Gore dozvolila EPCG-u da emituje akcije na berzi

Vlada Crne Gore dozvolila EPCG emituje akcije berzi

Foto: EPCG

Objavljeno

15.09.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

15.09.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore ima zakonski rok do 26. septembra da proda paket akcija koji je u njenom vlasništvu. Vlada je dala saglasnost toj državnoj kompaniji da s tim paketom izađe na berzu.

Nakon dva neuspela tendera, EPCG je od vlade u Podgorici dobio saglasnost da deset odsto svojih akcija plasira na berzi. Ovaj paket je u kompanijinom vlasništvu skoro tri godine, otkad je isplatila bivšeg partnera iz Italije A2A.

Javna ponuda na Montenegro berzi zakazana je za 23. septembar za 11,81 milion akcija s početnom cenom od po 4,49 evra.

Rok za prodaju tih hartija od vrednosti, koje sada ne nose pravo glasa, ističe 26. septembra, po Zakonu o privrednim društvima. U suprotnom, EPCG će morati da ih otpiše.

EPCG je isprva tražio višestruko veću sumu od cene na berzi

Crna Gora poseduje 88,7 odsto akcija, a po aktuelnoj računici ima 98 odsto glasačkih prava. Na javne pozive se nije javio nijedan investitor. EPCG je tražio mnogo više od cene akcija na berzi, a uslov je bio da se sve prodaju jednom kupcu.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da je vlada odlučila da zadrži mogućnost da sama kupi neki deo ponuđenog paketa, ukoliko se za to opredeli. Otkrio je da je Ministarstvo kapitalnih investicija prvobitno predložilo Ministarstvu finansija da se obaveže da će da otkupi deonice i da se tome usprotivio.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kaže da je novac za kupovinu akcija obezbeđen, ali se još ne zna koji deo paketa bi država uzela ukoliko i na berzi odziv bude slab

Međutim, ministar finansija Aleksandar Damjanović izjavio je da je novac za kupovinu akcija obezbeđen, kroz tekuću budžetsku rezervu, prenose Vijesti. Abazović je ranije rekao da EPCG treba da kupi posrnulu Željezaru u Nikšiću od turske kompanije Tosçelik, pa su joj za to potrebna sredstva.

Inače, čeličana ima razrađen projekat za izgradnju solarne elektrane za sopstvene potrebe.

Sedište EPCG-a je u Nikšiću. Upravlja nad elektranama ukupnog kapaciteta 877 megavata. Kompanija je vlasnik termoelektrane Pljevlja, jedine u zemlji, kao i hidroelektrana Perućica i Piva i još pet malih hidrocentrala.

Stoodstotni je vlasnik preduzeća Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), Rudnik uglja Pljevlja, EPCG d.o.o iz Beograda i EPCG-solar-gradnja. U firmi Zeta Energy iz Danilovgrada drži 51 odsto.

Akcije EPCG-a na Montenegroberzi trenutno vrede 3,6 evra, što znači da tržišna kapitalizacija iznosi 425 miliona evra. Knjigovodstvena vrednost je gotovo dvostruko veća.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMS najavio novi krug prijava za priključak na mrežu – rok 1.avgust

15. septembar 2022. - Elektromreža Srbije najavila je novi interval za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu

Lancana havarija Balkanu 21 juna prekidima dva dalekovoda ENTSO-E

Lančana havarija na Balkanu 21. juna počela je prekidima na dva dalekovoda – ENTSO-E

15. septembar 2022. - ENTSO-E je objavio da se regionalni kolaps u snabdevanju strujom 21. juna dogodio po iskakanju dva dalekovoda za 13 minuta

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

15. septembar 2022. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

15. septembar 2022. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi