OIE

U Srbiji pojednostavljena procedura za postavljanje solarnih panela

Srbiji pojednostavljena procedura postavljanje solarnih panela

Foto: Janvanbizar from Pixabay

Objavljeno

01.07.2022.

Država

Podeli

Objavljeno

01.07.2022.

Država

Podeli

Vlada Srbije je usvojila izmene uredbe o kupcima-proizvođačima, čime je dodatno olakšana procedura za proizvodnju struje za sopstvene potrebe iz obnovljivih izvora energije, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Olakšana procedura, uz niže troškove, odnosi se na one kupce-proizvođače ili prozjumere koji svu proizvedenu električnu energiju koriste samo za sopstvenu potrošnju i ne isporučuju višak energije u mrežu.

Prozjumeri treba samo da sklope ugovor sa snabdevačem, bez ispunjavanja posebnih tehničkih uslova za predaju struje u mrežu

U ovom slučaju, građani ili privredni subjekti sa statusom kupca-proizvođača treba samo da postave solarne panele i zaključe ugovor, bez ispunjavanja posebnih tehničkih uslova koje elektrodistribucuja inače postavlja kada određena količina struje ide u mrežu, objasnila je državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Jovanka Atanacković.

U saopštenju ministarstva navodi se da će ovi prozjumeri biti dužni da snabdevaču podnesu zahtev za zaključenje ugovora o potpunom snabdevanju ili ugovora o snabdevanju sa unapred određenim količinama električne energije za svaki obračunski period tokom perioda snabdevanja.

Ukupna instalisana snaga prozjumera u Srbiji je 2,12 MW, a podneti su zahtevi za još 25 MW

Kategorija kupca-proizvođača (prozjumera) je u Srbiji uvedena Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije, usvojenim prošle godine, a do sada je, prema saopštenju ministarstva, 60 domaćinstava i osam kompanija upisano u registar kupaca-proizvođača.

Ukupna instalisana snaga kojom trenutno raspolažu svi prozjumeri u Srbiji iznosi 2,12 MW, a podneti su zahtevi za zaključenje ugovora i priključenje još 25 MW kapaciteta, navodi se u saopštenju.

Komentara: (5)
Goran Cucic / 04.07.2022.

Poslednjih nekoliko godina planiram da postavim solarne panela na svoju kucu. Donosenje zakona o OIE dalo je nadu da to i ostvarim. Medutim u stampi su se pojavili prvi tekstovi vezani za iskustvo ljudi koji su ugradili panele. Procedura je trajala jako dugo a sve dazbine , nameti i porezi su ostali. Dovedeno je u pitanje opravdanosti investicije.

Srbobran / 06.07.2022.

Interesuje me pošto imam off- grid sistem solara na objektu da li imam prava i pod kojim uslovima da sklopim ugovor sa Elektrodistribucijom , da li spadam u gore navedenu kazegoriju. Hvala na odgovoru

Dejan / 07.07.2022.

Džabe, uzeo bih i kredit za panele ali ne mogu da ugradim na nelegalizovanu kuću na selu, porez plaćam ali legalizacija je kao 30% vrednosti solarnog panela…..

Dragoslav / 07.07.2022.

U poslednje vreme stižu obeshrabrujuće vesti za kupce- pgoizvođače pa nas svr go dovodi u zabludu i sumlju u opravdanost uvođenja solarnih panela pa vas molim da istražite tu temu i upoznate javnost sa stvarnim činjenicama, pozdrav!!

Milos / 07.07.2022.

Ne razumem ovu odredbu…kakav je to prozjumer i sta ce ugovor sa distribucijom ako nema dvosmernog brojila i ako se visak ne salje u mrezu?!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

1. jul 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

1. jul 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

1. jul 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

1. jul 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji