Životna sredina

Prikupljeno više od polovine potpisa za narodnu inicijativu o zabrani iskopavanja litijuma i bora

Prikupljeno više od polovine potpisa za predlog zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora

Foto: Kreni-promeni

Objavljeno

26.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

U toku je prikupljanje potpisa za narodnu inicijativu za donošenje zakona o zabrani iskopavanja bora i litijuma u Srbiji, koje organizuju Kreni-promeni i Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS). Cilj je da se prikupi 30 hiljada potpisa kako bi predlog zakona dospeo na glasanje u novom sazivu Narodne skupštine. Potpisi se sakupljaju širom Srbije.

„Mi smo ti koji odlučujemo u kakvoj ćemo zemlji živeti“, navode organizatori inicijative. U ustavu jasno stoji da Srbija pripada narodu i građanima, a jedan od načina za neposredno izražavanje suverenosti građana je narodna inicijativa, ističu u Kreni-promeni.

Kreni-promeni: jedan od načina za neposredno izražavanje suverenosti građana je narodna inicijativa

Prema zakonu, građani u narodnoj inicijativi učestvuju tako što potpisuju određeni predlog. Od 10. marta do sada, prikupljeno je više od polovine potrebnih potpisa za predlog Zakona o zabrani iskopavanja bora i litijuma u Srbiji.

Prema novom Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, na koji se ovom prilikom ekološke organizacije pozivaju, potpise moraju da overe notari ili zvanični overivači u gradskim i opštinskim upravama.

Lokacije i overe potpisa

Sama overa potpisa usporava proces, a i dalje postoje veliki problemi sa overivačima, navode organizatori, koji su zato otvorili još lokacija za potpisivanje na Novom Beogradu, u Nišu i Kragujevcu, a potpisivanje se obavlja u oko 60 mesta.

Lokacije za potpisivanje, kao i satnice, redovno se ažuriraju na društvenim mrežama i stranicama ekoloških organizacijama, kao i na internet adresi Kreni-promeni.

Predlog narodne inicijative je verifikovan u Narodnoj skupštini 15. februara, a zakonski rok za prikupljanje potpisa je 90 dana.

Ukoliko inicijativa sakupi 30 hiljada potpisa, time će i zvanično biti predložen zakon, a parlament u novom sazivu će morati da odluči o predlogu.

Kada inicijativa sakupi 30 hiljada potpisa, time će i zvanično biti predložen Zakon

„Izdvojte 5 minuta vremena i dođite da potpišete zakon kojim ćemo zajedno sprečiti ekološko uništavanje“, pozivaju iz Kreni-promeni. Građani mogu i sami da preuzmu obrazac, overe kopiju i dostave je organizatorima. Zainteresovani se takođe mogu priključiti inicijativi i kao volenteri i volonterke na lokacijama.

Ekološki karavan

Početkom marta je krenuo i ekološki karavan u okviru kojeg se održavaju protesni skupovi sa širim ekološkim porukama i protiv zagađenja vode, zemlje i vazduha u Srbiji. Do sada su se održala protestna okupljanja u Boru, Laznici, Novom Sadu, Nišu i Čačku.

Srbija nije na prodaju, glavna je poruka ekoloških okupljanja i protesta. U subotu je protestni karavan u Čačku od 19 časova, a u nedelju u Loznici od 14 časova, najavili su SEOS i Kreni-promeni.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Veštačka inteligencija može da otkrije toksičnost hemikalija

Veštačka inteligencija može da otkrije toksičnost hemikalija

26. mart 2022. - Naučnici iz Švedske su razvili metod korišćenja veštačke inteligencije za identifikaciju toksičnih hemikalija zasnovan isključivo na poznavanju molekularne strukture

Evropska unija radi na uvođenju novih mera za smajenje ambalažnog otpada

Evropska unija uvodi mere za ograničavanje količine ambalažnog otpada

26. mart 2022. - Evropski parlament je usvojio Uredbu o ambalaži i ambalažnom otpadu. Količina ambalaže 2040. godine mora da bude 15 odsto manja nego sada

rec-harlingen spalionica otpada

Hrana koja se uzgaja u blizini spalionica otpada kontaminirana supstancama visokog rizika

26. mart 2022. - Biomonitoringom emisija u Slovačkoj i Holandiji otkriveni su visoki nivoi perzistentnih organskih zagađivača (POPs) u hrani i životnoj sredini u blizini spalionica otpada

kvalitet-vazduha-eu

EU uvodi oštrija pravila za najštetnije zagađivače vazduha

26. mart 2022. - Novim pravilima postavljaju se stroža ograničenja za 2030. godinu za zagađivače vazduha sa ozbiljnim uticajem na zdravlje