Električna energija

Miroslav Tomašević imenovan za vršioca dužnosti direktora EPS-a

Miroslav Tomasevic za vrsioca duznosti direktora EPS

Foto: TV Pink / printskrin

Objavljeno

03.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Miroslav Tomašević je zamenio Milorada Grčića na mestu vršioca dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije.

Izvršni direktor za tehničke poslove proizvodnje energije u EPS-u Miroslav Tomašević danas je na sednici Vlade Srbije imenovan za v. d. direktora EPS-a. Ova državna kompanija je u previranju već nekoliko meseci zbog niza požara i drugih havarija u rudnicima uglja i termoelektranama.

Najveći incident se dogodio 12. decembra, kada je pao prvi jači sneg. Dve najveće termoelektrane, TENT A i TENT B, gotovo su potpuno stale.

Do kolapsa je tada došlo zbog kombinacije faktora od kojih je najvažniji blatnjavi ugalj. EPS je hitno morao da se okrene uvozu. Srbija je u jednom trenutku 45 odsto tekuće potrošnje pokrivala strujom iz inostranstva.

Grčić je, posle kritika od predsednika Aleksandra Vučića i vladinih zvaničnika, podneo ostavku, ali je u međuvremenu skoro dva meseca zvanično ostao na čelu najveće kompanije u zemlji. Postavljen je na to mesto 2016. godine. Mandat mu je istekao posle godinu dana, ali je na položaju ostao sve do sada mimo zakona.

Tomašević je još 2017. bio jedan od kandidata na konkursu za prvog čoveka Elektroprivrede Srbije, ali je vlada odlučila da na toj funkciji i dalje bude Grčić. Novi vršilac dužnosti direktora je ranije u jednoj izjavi umanjio značaj decembarskog kolapsa u kompaniji i celokupnom elektroenergetskom sistemu zemlje.

EPS još uvek trpi zbog nedovoljnih isporuka i slabog kvaliteta uglja, u čemu ulogu igra i to što je 10. januara izgorela jedna od najnovijih i najvećih mašina u kolubarskom basenu uglja, nakon čega je Grčić podneo ostavku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

3. mart 2022. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

3. mart 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

3. mart 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

3. mart 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage