Električna energija

Dva snabdevača električnom energijom ostaju bez licence za rad

Dve privatne firme izgubice licence za rad jer nisu obezbedile elektricnu energiju za potrosace

Slika: analogicus from Pixabay

Objavljeno

27.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Regulatorna komisija za energetiku i vodne usluge Severne Makedonije (RKE) pokrenula je postupak za ukidanje dozvola za rad firmama Mist Energy i UPower jer nisu na vreme obezbedile sve ugovorene količine za potrošače.

Veliki rast cena električne energije izaziva probleme snabdevačima širom Evrope, pojedini su već bankrotirali, a sada su se slične poteškoće pojavile i u regionu. Prema analizi Balkan Green Energy News, cene u jugoistočnoj Evropi skočile su 60% u odnosu na nivoe pre pandemije, s obzirom da poređenje sa pandemijskom godinom ne daje pravu sliku stvari.

ERC je započeo proceduru za ukidanje licenci kompanijama Mist Energy i UPower

Dva snabdevača nisu isporučila električnu energiju u skladu sa ugovorima sa potrošačima na vreme i u ugovorenoj količini, saopštio je RKE, i dodao da firme, takođe, nisu postupile u skladu sa prethodno usvojenim odlukama ove institucije da isprave neregularnosti u svom poslovanju.

RKE je zatražio i od firme Energija Gas and Power da dostavi dokaze da je obezbedila električnu energiju za potrošače

RKE je takođe zatražio i od snabdevača Energija Gas and Power da dostavi dokaze da je obezbedio ugovorenu količinu električne energije za potrošače.

Marko Bislimoski, predsednik RKE, izjavio je Mist Energy i UPower nisu kupovali električnu energiju na vreme, a kada su cene na berzama porasle, nedostajuće količine su obezbeđene iz rezervi operatora prenosnog sistema MEPSO koje su namenjene za balansiranje mreže.

MEPSO je zabeležio nedozvoljenu upotrebu električne energije namenjenu za vanredne situacije i upozorio RKE. Električna energija koju dobavljači koriste iz balansnog mehanizma je jeftinija od one na berzama što narušava konkurenciju i ugrožava stabilnost mreže.

RKE neprestano prati situaciju i pre mesec dana zatražio je od ova dva snabdevača da dostave dokaze da su za svoje potrošače obezbedili električnu energiju, ali do roka koji im je odredjen nisu to uradili, pa je pokrenut postupak za oduzimanje dozvola, rekao je Bislimoski.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

27. septembar 2021. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

27. septembar 2021. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

27. septembar 2021. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

27. septembar 2021. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović