Električna energija

Dva snabdevača električnom energijom ostaju bez licence za rad

Dve privatne firme izgubice licence za rad jer nisu obezbedile elektricnu energiju za potrosace

Slika: analogicus from Pixabay

Objavljeno

27.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Regulatorna komisija za energetiku i vodne usluge Severne Makedonije (RKE) pokrenula je postupak za ukidanje dozvola za rad firmama Mist Energy i UPower jer nisu na vreme obezbedile sve ugovorene količine za potrošače.

Veliki rast cena električne energije izaziva probleme snabdevačima širom Evrope, pojedini su već bankrotirali, a sada su se slične poteškoće pojavile i u regionu. Prema analizi Balkan Green Energy News, cene u jugoistočnoj Evropi skočile su 60% u odnosu na nivoe pre pandemije, s obzirom da poređenje sa pandemijskom godinom ne daje pravu sliku stvari.

ERC je započeo proceduru za ukidanje licenci kompanijama Mist Energy i UPower

Dva snabdevača nisu isporučila električnu energiju u skladu sa ugovorima sa potrošačima na vreme i u ugovorenoj količini, saopštio je RKE, i dodao da firme, takođe, nisu postupile u skladu sa prethodno usvojenim odlukama ove institucije da isprave neregularnosti u svom poslovanju.

RKE je zatražio i od firme Energija Gas and Power da dostavi dokaze da je obezbedila električnu energiju za potrošače

RKE je takođe zatražio i od snabdevača Energija Gas and Power da dostavi dokaze da je obezbedio ugovorenu količinu električne energije za potrošače.

Marko Bislimoski, predsednik RKE, izjavio je Mist Energy i UPower nisu kupovali električnu energiju na vreme, a kada su cene na berzama porasle, nedostajuće količine su obezbeđene iz rezervi operatora prenosnog sistema MEPSO koje su namenjene za balansiranje mreže.

MEPSO je zabeležio nedozvoljenu upotrebu električne energije namenjenu za vanredne situacije i upozorio RKE. Električna energija koju dobavljači koriste iz balansnog mehanizma je jeftinija od one na berzama što narušava konkurenciju i ugrožava stabilnost mreže.

RKE neprestano prati situaciju i pre mesec dana zatražio je od ova dva snabdevača da dostave dokaze da su za svoje potrošače obezbedili električnu energiju, ali do roka koji im je odredjen nisu to uradili, pa je pokrenut postupak za oduzimanje dozvola, rekao je Bislimoski.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

27. septembar 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

27. septembar 2021. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

27. septembar 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

27. septembar 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji