Električna energija

Premijer Crne Gore: TE Pljevlja verovatno prestaje da radi 2030.

krivokapic te pljevlja zatvaranje 2030

Slika: Vlada Crne Gore/Flickr

Objavljeno

12.08.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

12.08.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Termoelektrana Pljevlja će najverovatnje 2030. godine morati da prestane sa radom pod pritiskom Energetske zajednice i zbog pravila Evropske unije, izjavili su premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, preneli su lokalni mediji.

Premijer Zdravko Krivokapić izjavio je da zelena tranzicija mora da bude sprovedena, a  Crna Gora će to uraditi 2030. godine. U emisiji Aktuelno na Televiziji Pljevlja, kako su prenele Vijesti, on je rekao da država mora da pripremi industrije koje će moći da prihvate radnu snagu iz sektora koji će biti pogođeni ovom tranzicijom kako bi prelazak bio lakši.

Po svim kriterijumima trebalo bi očekivati prestanak rada TE Pljevlja 2030, naglasio je premijer, i kao razlog naveo ekonomske parametre.

Inače, Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je u aprilu spor protiv Crne Gore zbog nastavka rada TE Pljevlja i nakon što je jedina crnogorska termoelektrana na ugalj iskoristila dozvoljeni broj radnih sati u sklopu „opt-aut“ mehanizma. Crna Gora planira ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja, a premijer Krivokapić je prvo najavio da će godina prestanka korišćenja uglja biti definisana u nacionalnom energetskom i klimatskom planu (NEKP) koji se priprema, da bi zatim bilo saopšteno da će to biti 2035.

Spajić: postoji veliki pritisak iz Evrope da se sprovede zelena transformacija

Krivokapić je u emisiji Aktuelno rekao i da se Crna Gora ekonomski uslovljava da radi zeleno, pa zbog toga mora da razvija privredu koja je u skaldu sa prirodnim resursima. Kao moguće pravce razvoja privrede on je naveo proizvodnju građevinskog materijala, drvopreradu, turizam, poljoprivredu.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić istakao je da postoji veliki pritisak iz Evrope za zelenom transformacijom. On je naveo da država imamo pregovarače koji znaju da pregovaraju sa strancima, ali nije hteo da prejudicira kakav može biti ishod tih pregovora.

Crna Gora ima i druge planove i ideje, istakao je on.

Prema njegovim rečima, kakav god da bude ishod tih pregovora radnici neće ostati na ulici. Spajić nije isključio mogućnost da se TE Pljevlja spasi, da se napravi neka vrsta prečišćavanja ili rada na biomasu ili gas.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

12. avgust 2021. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

12. avgust 2021. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

12. avgust 2021. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

12. avgust 2021. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta