Energetska efikasnost

EBRD odobrio 2 miliona evra za finansiranje energetske efikasnosti u domaćinstvima na Kosovu*

izolacija-energetska-efikasnost-kosovo

Slika: Pixabay/AKuptsova

Objavljeno

29.06.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

29.06.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je Agenciji za finansije na Kosovu* (AFK) kreditnu liniju od 2 miliona evra za finansiranje ulaganja u energetsku efikasnost u domaćinstvima.

Zajmovi će biti odbravani vlasnicima stambenih jedinica na Kosovu* za finansiranje mera energetske efikasnosti kao što su postavljanje izolacije, energetski efikasne stolarije, toplotnih pumpi i solarnih panela.

Korisnici kredita će moći da dobiju povraćaj 20% vrednosti investicije zahvaljujući sredstvima Evropske unije (EU), saopštila je banka.

Sredstva su odobrena u sklopu programa GEFF

Sredstva su odobrena iz Kreditne linije za zeleno finansiranje (GEFF). EBRD njome podržava energetski efikasne projekte kojima se gradi zelenija i održivija ekonomija. Ukupna vrednost sredstava u okviru GEFF-a za Zapadni Balkan je 135 miliona evra.

Program GEFF, kojeg podržavaju EU, Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) i austrijsko Savezno ministarstvo finansija, je deo Regionalnog programa energetske efikasnosti (REEP) za Zapadni Balkan.

Neil Taylor, šef EBRD-a za Kosovo*, rekao je da će WBIF nastaviti da unapređuje energetsku efikasnost u stambenom sektoru kako bi se smanjilo zagađenje vazduha i emisije gasova sa efektom staklene bašte.

GEFF je do sada odobrio više od 7,7 miliona evra za pojedinačne projekte na Kosovu*

GEFF je preko partnerskih finansijskih institucija do sada pomogao projekte 960 domaćinstava na Kosovu* i odobrio više od 7,7 miliona evra kredita, što je omogućilo da se uštedi preko 9 GWh energije i izbegnu emisije više od 3.100 tona CO2 godišnje.

U regionu Zapadnog Balkana, GEFF je pomogao da se unapredi energetska efikasnost u oko 7.900 domaćinstava kroz projekte kojima su emisije CO2 smanjene za preko 11.000 tona godišnje, navodi se u saopštenju.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

29. jun 2021. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

29. jun 2021. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

29. jun 2021. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

29. jun 2021. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik