Energetska efikasnost

Novi program za energetsku efikasnost u domaćinstvima na Zapadnom Balkanu

Novi program za energetsku efikasnost u domaccinstvima na Zapadnom Balkanu

Photo: ebrdgeff.com

Objavljeno

21.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Domaćinstva na Kosovu* sada su u mogućnosti da se prijavljuju za kredite za energetsku efikasnost kod lokalnih finansijskih institucija u okviru programa Green Economy Financing Facility (GEFF) za Kosovo*.

GEFF je pokrenula Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i obezbediće zajmove domaćinstvima da povećaju energetsku efikasnost, u okviru Regionalnog programa energetske efikasnosti za Zapadni Balkan (REEP). Inicijativu finansira EU, a sprovodi EBRD u partnerstvu sa Sekretarijatom Energetske zajednice.

Kreditne linije vredne 8,5 miliona evra, deo su većeg GEFF programa za Zapadni Balkan vrednog 85 miliona evra, i već su ugovorene sa tri lokalne finansijske institucije, TEB Banka ne Kosove i mikro-finansijskim institucijama, Kreditimi Rural i Kosoves (KrK) i Agjencioni per Financim ne Kosove (AFK).

Kroz GEFF program, porodice na Kosovu će imati priliku da primene zelena tehnološka rešenja, kao što su novi prozori sa dvostrukim staklom, visoko efikasni kotlovi ili izolacija za stanove i kuće.

„Domaćinstva koja ulažu u takve energetski efikasne tehnologije imaju pravo da podnesu zahtev za donaciju do najviše 20 odsto ulaganja. Kompanije koje proizvode i instaliraju ova energetski efikasna rešenja, kao što su prozori ili kotlovi, takođe mogu imati pristup finansiranju u okviru GEFF programa. Osim toga, tehnička pomoć, uključujući i energetske revizije za renoviranje stambenih zgrada sa većim brojem stanova, biće dostupna u okviru programa“, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Ukupno, program REEP će imati na raspolaganju 135 miliona evra za investicije u rezidencijalnom sektoru, uz podršku od 30 miliona evra EU, 1,8 miliona evra iz Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan, kao i 3,3 miliona evra obezbeđenih od strane austrijskog federalnog Ministarstva finansija.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

21. mart 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

21. mart 2018. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

21. mart 2018. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

21. mart 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora