Energetska efikasnost

Novi program za energetsku efikasnost u domaćinstvima na Zapadnom Balkanu

Novi program za energetsku efikasnost u domaccinstvima na Zapadnom Balkanu

Photo: ebrdgeff.com

Objavljeno

21.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Domaćinstva na Kosovu* sada su u mogućnosti da se prijavljuju za kredite za energetsku efikasnost kod lokalnih finansijskih institucija u okviru programa Green Economy Financing Facility (GEFF) za Kosovo*.

GEFF je pokrenula Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i obezbediće zajmove domaćinstvima da povećaju energetsku efikasnost, u okviru Regionalnog programa energetske efikasnosti za Zapadni Balkan (REEP). Inicijativu finansira EU, a sprovodi EBRD u partnerstvu sa Sekretarijatom Energetske zajednice.

Kreditne linije vredne 8,5 miliona evra, deo su većeg GEFF programa za Zapadni Balkan vrednog 85 miliona evra, i već su ugovorene sa tri lokalne finansijske institucije, TEB Banka ne Kosove i mikro-finansijskim institucijama, Kreditimi Rural i Kosoves (KrK) i Agjencioni per Financim ne Kosove (AFK).

Kroz GEFF program, porodice na Kosovu će imati priliku da primene zelena tehnološka rešenja, kao što su novi prozori sa dvostrukim staklom, visoko efikasni kotlovi ili izolacija za stanove i kuće.

“Domaćinstva koja ulažu u takve energetski efikasne tehnologije imaju pravo da podnesu zahtev za donaciju do najviše 20 odsto ulaganja. Kompanije koje proizvode i instaliraju ova energetski efikasna rešenja, kao što su prozori ili kotlovi, takođe mogu imati pristup finansiranju u okviru GEFF programa. Osim toga, tehnička pomoć, uključujući i energetske revizije za renoviranje stambenih zgrada sa većim brojem stanova, biće dostupna u okviru programa”, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Ukupno, program REEP će imati na raspolaganju 135 miliona evra za investicije u rezidencijalnom sektoru, uz podršku od 30 miliona evra EU, 1,8 miliona evra iz Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan, kao i 3,3 miliona evra obezbeđenih od strane austrijskog federalnog Ministarstva finansija.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 September 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 September 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 September 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.

prijavljivanje Nedelju odrzive energetike EUSEW 2021

Počelo prijavljivanje za Nedelju održive energetike u EU – EUSEW 2021

13 September 2021 - Digitalna konferencija u okviru Nedelje održive energetike u EU (EUSEW 2021) održaće se od 25. do 28. oktobra, a dodela nagrada prvog dana