Energetska efikasnost

Novi program za energetsku efikasnost u domaćinstvima na Zapadnom Balkanu

Novi program za energetsku efikasnost u domaccinstvima na Zapadnom Balkanu

Photo: ebrdgeff.com

Objavljeno

21.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Domaćinstva na Kosovu* sada su u mogućnosti da se prijavljuju za kredite za energetsku efikasnost kod lokalnih finansijskih institucija u okviru programa Green Economy Financing Facility (GEFF) za Kosovo*.

GEFF je pokrenula Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i obezbediće zajmove domaćinstvima da povećaju energetsku efikasnost, u okviru Regionalnog programa energetske efikasnosti za Zapadni Balkan (REEP). Inicijativu finansira EU, a sprovodi EBRD u partnerstvu sa Sekretarijatom Energetske zajednice.

Kreditne linije vredne 8,5 miliona evra, deo su većeg GEFF programa za Zapadni Balkan vrednog 85 miliona evra, i već su ugovorene sa tri lokalne finansijske institucije, TEB Banka ne Kosove i mikro-finansijskim institucijama, Kreditimi Rural i Kosoves (KrK) i Agjencioni per Financim ne Kosove (AFK).

Kroz GEFF program, porodice na Kosovu će imati priliku da primene zelena tehnološka rešenja, kao što su novi prozori sa dvostrukim staklom, visoko efikasni kotlovi ili izolacija za stanove i kuće.

„Domaćinstva koja ulažu u takve energetski efikasne tehnologije imaju pravo da podnesu zahtev za donaciju do najviše 20 odsto ulaganja. Kompanije koje proizvode i instaliraju ova energetski efikasna rešenja, kao što su prozori ili kotlovi, takođe mogu imati pristup finansiranju u okviru GEFF programa. Osim toga, tehnička pomoć, uključujući i energetske revizije za renoviranje stambenih zgrada sa većim brojem stanova, biće dostupna u okviru programa“, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Ukupno, program REEP će imati na raspolaganju 135 miliona evra za investicije u rezidencijalnom sektoru, uz podršku od 30 miliona evra EU, 1,8 miliona evra iz Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan, kao i 3,3 miliona evra obezbeđenih od strane austrijskog federalnog Ministarstva finansija.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

program-podrske-solar

EU pomaže program podrške maloj privredi koji obuhvata i nabavku solarnih panela

01 јула 2022 - Program podrške obuhvata nabavku alternativnih sistema za proizvodnju energije za sopstvene potrebe poput solarnih panela i geotermalnih pumpi

Ministri energetike Savet EU ciljeve zelenu energiju energetsku efikasnost

Ministri energetike zemalja EU podigli ciljeve za zelenu energiju, energetsku efikasnost

28 јуна 2022 - Savet EU je usvojio više ciljeve za zelenu energiju i energetsku efikasnost u okviru paketa Fit for 55, za pregovore s Evropskim parlamentom

Austrija 2023 kotlove gas novim zgradama

Austrija 2023. zabranjuje kotlove na gas u novim zgradama

15 јуна 2022 - Austrija postepeno ukida korišćenje fosilnih goriva za grejanje, počevši sa zabranom postavljanja kotlova na gas 2023. u novim zgradama

MRE-GIZ-jun-2022-promocija-obnovljivih-izvora-energetske-efikasnosti

Nemački GIZ pomaže da energija iz obnovljivih izvora postane dostupna svima u Srbiji

09 јуна 2022 - Vicepremijerka Zorana Mihajlović je potpisala sporazum s GIZ-om o projektu Promocija obnovljive energije i energetske efikasnosti u Srbiji