OIE

CWP Global na Pešteru gradi prvu veliku solarnu elektranu u Srbiji

CWP Global na Pesteru gradi prvu veliku solarnu elektranu u Srbiji

Lokacija na kojoj će biti instalirana fotonaponska elektrana (slika: CWP Global)

Objavljeno

14.06.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

14.06.2021.

Država

Podeli

Kompanija CWP Global u blizini Sjenice početkom 2023. godine započeće gradnju solarne elektrane snage 50 megavata (MW) u koju će investirati 40 miliona evra. Projekat Kima Solar prvi je veliki solarni projekat u Srbiji i predstavlja početak dugo očekivanog solarnog buma.

Srbija je nedavnim usvajanjem Zakona o obnovljvim izvorima energije stvorila uslove za ubrzani razvoj projekata u oblasti zelene energije, što se posebno odnosi na solarne elektrane jer ukupan instalisani kapacitet u celoj zemlji iznosi oko 20 MW, dok je potencijal je mnogo veći. Informacija o projektu na Pešteru potvrda je najave investitora iz aprila meseca da imaju velike planove za gradnju solarnih elektrana u Srbiji. Tada je na Prvoj velikoj konferenciji o solarnoj energiji u Srbiji, u organizaciji portala Balkan Green Energy News, direktorka CWP Global-a Maja Turković izjavila da bi Srbija do 2030. mogla da dobije solarne elektrane snage 1 GW.

Najveća solarna elektrana u Srbiji trenutno ima kapacitet od 2 MW, a ukupna isntalisana snaga u ovakvim postrojenjima je 20 MW

Nikola Stamenov, direktor firme Kima Solar, projektne firme kompanije CWP Global, izjavio je za Balkan Green Energy News da je na poslednjoj sednici Skupštine opštine Sjenica usvojena inicijativa ove firme za promenu planskog dokumenta i inicijativa za početak izgradnje solarnog parka Kima Solar.

„Sada ulazimo u proceduru dobijanja svih potrebnih dozvola i odobrenja za početak gradnje. Radovi su planirani za početak 2023, a elektrana bi na mreži trebalo da bude do početka 2024. Solarna elektrana u Pešteru biće ubedljivo najveća solarna elektrana u Srbiji sa kapacitetom od 50 MW, s obzirom da sada najveća elektrana ima snagu od 2 MW, a postojeći solarni kapaciteti će se uvećati za skoro 150 odsto“, istakao je Stamenov.

CWP Global prodavaće električnu energiju na tržištu

On kaže da je ideja da se proizvedena električna energija prodaje na tržištu, tako da ne očekuju bilo kakve subvencije od države. Da li će učestvovati na najavljenim aukcijama, dodaje Stamenov, zavisi od samog dizajna aukcija, kao i od toga kada će biti održane.

CWP trenutno radi na projektu najveće elektrane na svetu, hibridnog sistema koji se sastoji od vetroturbina i solarnih panela

CWP Global je jedan od navećih investitora u vetroparkove u Srbiji, a odnedavno razvija i projekte solarnih elektrana. Uz kapacitete u Rumuniji i Australiji, CWP je do sada razvio projekte za zelenu energiju ukupne snage 1.525 MW, što je donelo investicije od 3 milijarde evra i omogućilo da se izbegnu emisije 18,6 miliona tona CO2.

U saradnji sa partnerima, CWP trenutno radi na projektu najveće elektrane na svetu, Asian Renewable Energy Hub – hibridne centrale od vetroturbina i solarnih panela, koja će biti i najveći svetski centar za zeleni vodonik i zeleni amonijak.

Sjenica i Pešter postaju centar čiste energije na energetskoj mapi Evrope

U sedištu kompanije CWP Global u Beogradu nedavno je održan radni sastanak predstavnika kompanije CWP Global i Opštine Sjenica kako bi se dogovorio dalji nastavak projekta izgradnje solarne elektrane na Pešterskoj visoravni.

Maja Turković, direktorka kompanije CWP Global za Srbiju, izjavila je da će solarna elektrana Kima Solar napajati zelenom energijom više od 20.000 domaćinstava. Elektrana, kako je dodala, nije značajan samo na nivou energetske stabilnosti zemlje i njenih planova da podrži upravo projekte iz obnovljivih izvora, nego ima i ogroman značaj za razvoj lokalne zajednice i celog Pešterskog regiona.

Solarna elektrana biće locirana na području sela Kamešnica

„Uzbuđeni smo što ćemo zajednički pozicionirati Sjenicu i Pešter kao centar čiste energije na energetskoj mapi Evrope“, dodala je ona.

Predsednik Skupštine opštine Sjenica Rejhan R. Kurtović izjavio je posle sastanka da su dogovoreni dalji koraci u razvoju projekata na području sela Kamešnica. On je istakao da je tim menadžera kompanije CWP Global dosad odradio puno posla.

„Kupili su zemljište od fizičkih lica, dakle privatno zemljište na teritoriji naše opštine gde će izgraditi solarnu elektranu, zatim su preuzeli konkretne korake kada su u pitanju zakonske procedure koje se odnose na dobijanje dozvola i obezbeđivanje svih potrebnih uslova za rad, što je preduslov za dalji razvoj ovog projekta i saradnju sa našom lokalnom samoupravom“, istakao je Kurtović, i dodao da na teritoriji ove opštine postoji veliki solarni potenijal.

Komentara: (5)
Zoran / 16.06.2021.

Napravili smo i pustili u rad krajem prošle godine solarnu elektranu od 50 kw i priključili na energetski sistem shodno uslovima Eps a. Sad imamo problem jer mreža ne može da podrži tj da primi proizvedenu energiju. Iskaču osigurači jer je nestabilna faza stara trafostanica u selu gde se nalazi elektrana. I ko sad da pokrene ceo tromi sistem da se to ispravi. Pritom smo računali da se sa tržišnom cenom naplatimo tj vratimo investiciju za 10 ak godina. Ovako nikad se to neće isplatiti. I posle nam neki drže predavanja da treba investirati da je država omogućila uslove… Bla bla truc

Sasa / 16.06.2021.

Dobra ideja zbog tih mestana koji nemaju urednu el.energiju.Samo da ne bude mnogo skupa i da fabrika ne odudara od okoline tj da se uradi sa stilom okoline.I naravno da ne zagadjuje tu divljinu

Zikica / 18.06.2021.

Da nije subvencionisane otkupne cene kWh ne bi se ovakve elektrane nikad gradile.

Jovan / 18.06.2021.

@Zikica nema subvencije, a bice samo aukcije i to ko pobedi, odnosno ko da manju cenu. Koju vi opciju birate? Ugalj?

Zikica / 20.06.2021.

@Jovan, ja bih izabrao Atom i u isto vreme zabranio bih secu sume za ogrev te prodaju uglja za grejanje zgrada i privatnih kuca. Inace kad si vec spomenuo aukcije sto nisi naveo da na aukcijama cena kWh nikad nije ispod 5ec a ide i do 9ec.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

14. jun 2021. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

14. jun 2021. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

14. jun 2021. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

14. jun 2021. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.